Anzegemse vzw Karibu weet jury te bekoren: “Focus op huisvesting is cruciaal”

Vluchtelingennetwerk Vlaanderen bekroonde de Anzegemse vzw Karibu met een solidaire award. De jury koos unaniem voor Karibu als winnaar door de veelzijdige en impactvolle aanpak. “Wat Karibu bijzonder maakt, is hun focus op huisvesting, wat van cruciaal belang is voor zowel nieuwkomers als de mensen die met hen in contact komen.”

Sinds de eerste startvergadering in april 2016 is Karibu actief in Groot-Anzegem en sinds 2020 is het een erkende vzw. Karibu bestaat uit een netwerk van vrijwilligers die vluchtelingen – en in het bijzonder kinderen en jongeren – welkom heten in Anzegem. “Het vinden van een woning, gesprekken met buren en het organiseren van klussen in huis, zijn allemaal aspecten waarin Karibu concreet bijdraagt.”

“Dit totaalpakket zorgt voor een structurele en blijvende aanwezigheid in de gemeenschap. Zij zorgen dat nieuwkomers zich echt thuis voelen.”

Onvermoeibare inzet

“‘Welkom’ is het krachtigste woord in elke taal”, vervolgt de jury. “Jullie inzet voor integratie en inburgering, gestoeld op de grondwaarden van solidariteit en gelijkwaardigheid, heeft een onuitwisbare impact op de levens van velen. Dankzij jullie wordt ‘thuis’ een realiteit. Jullie werk is een inspiratiebron en een herinnering aan de kracht van een gemeenschap. Dankjewel voor jullie onvermoeibare inzet en liefde.”

Godsgeschenk

In 2021 arriveerde Kokou Amouzou afkomstig uit Togo met zijn vrouw en twee kinderen, Benitha (18) en Gracia (14) in het Lokaal Opvanginitiatief van Anzegem (LOKA). “Dankzij Karibu verliep de zoektocht naar een appartement succesvol”, vertelt Kokou (45). “Het voordeel was dat mijn vrouw Mawulé werkt in Ter Berk en ik in de kippenslachterij Moerman. Karibu is een godsgeschenk. Met alle praktische vragen kunnen we daar terecht.”

Vrijwilliger Pol Ostyn (72) licht toe dat Karibu nu tien mensen volgt in Groot-Anzegem waarvan er vijf nog een woning zoeken. “Iedere nieuwkomer krijgt een woonbuddy toegewezen die dan ook een stukje de vertrouwenspersoon wordt.”

The post Anzegemse vzw Karibu weet jury te bekoren: “Focus op huisvesting is cruciaal” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE COPA AMÉRICA. Met de schrik vrij: Messi mist in strafschoppenreeks, maar ‘Dibu’ Martínez loodst Argentinië toch naar halve finale

Ook in Amerika wordt er gevoetbald, want in de Verenigde Staten wordt gebikkeld om de Copa América. Lionel Messi staat met Argentinië in de halve finale, al had het daar wel strafschoppen voor nodig tegen Ecuador. Messi miste, maar werd gered door doelman ‘Dibu’ Martínez. Volg al het nieuws en alle uitslagen op de voet in deze liveblog!

Lees meer »

“Crimineel!”: Spaanse pers spreekt schande over fout Kroos op Pedri, die kruis mag maken over verdere EK

Slechts zeven minuten stond Pedri op het veld in Spanje – Duitsland. Zwaar onderuit geschoffeld door Toni Kroos, moest de middenvelder al huilend naar de kant in de kwartfinale van het EK voetbal. De Spaanse online media spreken met schande over de ingreep van Kroos die niet eens geel opleverde. Met een interne laterale verstuiking van zijn linkerknie, is het

Lees meer »

OPROEP. Vertrek jij liftend op vakantie?

Het kost niets, het is sociaal, avontuurlijk en toch is liften helemaal uit de mode geraakt. Voor een fijn vakantie-artikel zijn we op zoek naar mensen die wel nog de duim opsteken en met onbekenden meerijden om op hun vakantiebestemming te geraken. Vertrek jij de komende dagen naar je droombestemming en wil je vertellen hoe het precies gaat aanpakken, welke

Lees meer »

Meer dan 100 dolfijnen aangespoeld op Amerikaanse oostkust

Aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn ongeveer 125 witflankdolfijnen gestrand. De dieren kwamen vast te zitten aan een schiereiland in de Amerikaanse staat Massachusetts toen het eb werd. Reddingswerkers proberen de dieren nu terug naar de oceaan te begeleiden. Zeker 10 dolfijnen zijn al gestorven.

Lees meer »

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ingeborg doet pal in de zomer bizarre aankondiging : “Het is mijn hobby om mensen in de war te brengen”

TV-gezicht Ingeborg (57) en zanger David Vandyck (45) slaan de handen elkaar. Met hun kerstconcert ‘LICHT’ wil het duo mensen raken en ontroeren, maar brengen ze ook een boodschap van hoop. De vertrouwde kerstklassiekers zoals ‘Witte Kerstmis’, ‘Feliz Navidad’ en ‘We Wish You A Mery Christmas’ vullen ze aan met speciale, thematische composities. Het is de eerste keer dat Ingeborg

Lees meer »

Kortemark is zoveelste waterlek in Stadenstraat meer dan beu: “We vragen plan van aanpak van Watergroep”

In de Stadenstraat in Zarren (Kortemark) ontstond donderdagavond opnieuw een groot waterlek dat de straat blank zette. Het is het tweede waterlek in evenveel weken maar al het zoveelste de afgelopen jaren. De gemeente is de situatie dan ook kotsbeu. “We zijn inderdaad misnoegd, zo kan het niet langer”, reageert burgemeester Karolien Damman. “Binnenkort moet De Watergroep ons een plan

Lees meer »

De speeltijd is voorbij: Duitse spelersvrouwen niet meer welkom

De speeltijd is voorbij. Konden de spelers van de Duitse nationale ploeg sinds de start van het EK voetbal geregeld wat tijd doorbrengen met hun naasten, is daar niet langer sprake van. Het hoofd louter op de finale, niet op de familie. In tegenstelling tot de Engelse WAGs: na hun zege tegen Slovakije werden de Engelse spelersvrouwen in een vloot

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Vanavond is er de clash tussen Frankrijk en België. De kapitein spreekt.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »