30 jaar na zijn overlijden is Willy Lustenhouwer weer helemaal in: na plein en hommageshows nu ook erkenningstegel

Met onder meer een eigen plein, hommageshows door ‘De Mugge van Brugge’ en een erkenningstegel bij de Stadsschouwburg is conferencier Willy Lustenhouwer dertig jaar na zijn overlijden meer dan ooit aanwezig in Brugge. Zijn dochter Marina schuwt liever het voorplan maar is toch heel vereerd. “Ik heb een heel speciale jeugd gehad, waarbij ik opgroeide achter de schermen van het theater, maar toch kon ik me geen betere vader wensen”, zegt Marina Lapouter.

2024 is duidelijk hét Willy Lustenhouwerjaar. De Brugse conferencier en allround entertainer is net dertig jaar geleden overleden en dat wordt duchtig in herinnering gebracht. De voorbije maanden zagen we een Willy Lustenhouwer-plein bij een woonproject aan de Peterseliestraat, hommageshows door De Mugge van Brugge en een boekje met de vijftig beste cursiefjes van de man. En daar kwam vorige week dan ook nog een erkenningstegel op het pleintje voor de Stadsschouwburg bij. De naam van Willy Lustenhouwer prijkt zo tussen andere Bruggelingen die door het Cultuurcentrum worden geëerd voor hun grote culturele verdienste en hun link met de iconische stadsschouwburg.

Naast onder meer burgemeester Dirk De fauw en cultuurschepen Nico Blontrock was ook Marina Lapouter, de dochter van Willy – Lustenhouwer is immers een artiestennaam –, aanwezig op de inhuldiging. Ze is heel tevreden met alle eerbetuigingen maar houdt zich zelf liever op de achtergrond. Toch konden we haar verleiden tot een interview.

Mee naar optredens

“Ik was enig kind en groeide met mijn ouders op in Assebroek. Eigenlijk heb ik nooit anders geweten dan dat mijn vader artiest was”, zegt Marina, die zelf twintig jaar als kleuterleidster actief was en later met haar man een handel in onder meer zeefdruk runde. “Als klein meisje ging ik vaak mee naar de vele optredens die hij overal te lande deed. Zo herinner ik me de vele bonte avonden, waar de artiesten dan in colonne naartoe reden en voor urenlang amusement zorgden. De tijd van bij Radio Kortrijk in de jaren 50 herinner ik me ook nog goed, toen hij zijn eerste platen uitbracht.”

Dochter Marina heeft heel goede herinneringen aan haar vader. © MVN

Het was de periode van zijn eerste grote successen als zanger, met vooral ziejje van Brugge en de Kus-Kus Polka. “Ik ging ook mee naar de optredens in de toenmalige Ancienne Belgique in Gent. Leo Martin, later bekend van Gaston en Leo, had er een groot showorkest en mijn vader verzorgde er sketches. Aan Leo Martin heb ik heel goede herinneringen; dat was een lieve, vriendelijke man”, herinnert Marina zich. “Ook Adamo heb ik daar toen ontmoet. En ook met de jonge Will Tura, ‘Tuurtje Blanckaert’, had ik zo contact toen hij aan het begin van zijn carrière stond. Hoe ik dat allemaal ervaren heb? Eigenlijk stond ik daar niet bij stil dat ik al die mensen ontmoette want ik had nooit anders gekend.”

Marina herinnert zich ook de tijd van haar vader als televisiepersoonlijkheid op de openbare omroep BRT. “Hij presenteerde toen onder meer spelprogramma’s zoals Eén tegen allen, Waag je kans en Spel zonder grenzen. Natuurlijk werd ik daar toen wel eens over aangesproken, op school bijvoorbeeld. Wat ik nog goed weet, is hoe je tijdens zijn televisiewerk voor de BRT op geen enkel moment kon horen dat hij van Brugge was. Zijn algemeen Nederlands was vlekkeloos. Je had het toen ook niet moeten proberen om dialect te spreken op de openbare omroep.”

Bijzondere jeugd

“Ik mag wel zeggen dat ik opgegroeid ben achter de schermen van het theater. Dat was een speciale jeugd maar ik heb me zeker geamuseerd. Mijn vader was veel van huis als artiest, en later runde hij ook nog een hele tijd een reisbureau, maar op de belangrijke momenten was hij er zeker”, gaat Marina verder. “Ik kon me geen betere vader wensen. Slechts één keer heb ik hem kwaad geweten, toen ik hem had uitgedaagd…” Marina is erg tevreden met alle lofuitingen en herdenkingen voor haar vader maar het mag toch stilaan afgelopen zijn voor haar. “Ik hou immers nogal van mijn privacy”, klinkt het. “Ik hoor nu wel dat er mensen bezig zijn te ijveren voor een standbeeld op een openbare plaats. Zo’n standbeeld op een mooie locatie in Brugge, dat zou prachtig zijn voor hem.”

The post 30 jaar na zijn overlijden is Willy Lustenhouwer weer helemaal in: na plein en hommageshows nu ook erkenningstegel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Honderden schildpadden in Maleisië gered uit klauwen van Ninja Turtle-bende

Ongeveer vierhonderd schildpadden zijn zaterdag door de Maleisische politie en natuurbescherming gered uit de klauwen van de zogenaamde Ninja Turtle-bende. De dieren hadden een totale waarde van 3,8 miljoen ringgit (747.000 euro) en waren bestemd voor de verkoop in Zuidoost-Azië. Dat zegt Abdul Kadir Abu Hashim, directeur-generaal van Wilde fauna en nationale parken. Het gaat om de grootste inbeslagname van

Lees meer »

Flakka-gebruiker pleegt inbraak bij dokter in Poperinge en steelt… cactus

De drug flakka doet blijkbaar vreemde dingen met de gebruikers. De rechter van Ieper veroordeelde een twintiger tot 11 maanden voor onder meer een inbraak bij een arts in Poperinge. De druggebruiker ging er bij de dokter vandoor met een cactus.
The post Flakka-gebruiker pleegt inbraak bij dokter in Poperinge en steelt… cactus appeared first on KW.be.

Lees meer »

Monsterboete of dwangsommen voor Fluvius? Duizenden klanten krijgen al maanden geen factuur meer

De Vlaamse energieregulator VREG onderneemt op dit moment juridische stappen tegen Fluvius. Of dat een monsterboete of dwangsommen zijn, wordt eerstdaags beslist. De netbeheerder moest de IT-problemen die nu al bijna drie jaar aanslepen, oplossen. Deadline: afgelopen zondag 30 juni. Dat bracht HLN-consumentenexperte Safia Yachou aan het licht in april. Maar vandaag zijn er nog steeds duizenden Vlamingen die al

Lees meer »

KIJK. Raket wordt onbedoeld gelanceerd, en valt na enkele meters weer recht naar beneden met enorme explosie tot gevolg

Bij een motortest is een Chinese Tianlong-3-raket per ongeluk gelanceerd. Door een structureel probleem raakte de raket los van het lanceerplatform. De raket ging enkele meters de lucht in, maar viel dan weer recht naar beneden. De raket kwam neer in de bergen en veroorzaakte een grote vuurbol, maar niemand raakte gewond. Het bedrijf achter de raket, Space Pioneer, laat

Lees meer »

Nog meer spanning op Nederland-Turkije: Demiral twee wedstrijden geschorst na omstreden gebaar, president Erdogan woont wedstrijd bij

Turkije is goed op weg om dé revelatie van het EK voetbal te worden, maar het toernooi dreigt een donker randje te krijgen door een omstreden gebaar van speler Merih Demiral, die dweepte met de extreemrechtse beweging ‘de Grijze Wolven’. Hij krijgt een schorsing van twee wedstrijden opgelegd. Turkse president Erdogan is alvast aandachtig toeschouwer bij Nederland-Turkije.

Lees meer »