21 West-Vlamingen, waarvan 8 nieuwkomers, leggen eed af voor Vlaams Parlement, Jeremie Vaneeckhout doet het … zonder snor

124 leden van het Vlaams Parlement legden gisteren de eed af voor de komende vijf jaar. Eerst moest er in een plenaire vergadering beslist worden of het verkiezingsresultaat in Brussel geldig was. De meerderheid besliste dat er geen hertelling moet komen. Na die stemming konden de parlementsleden hun eed afleggen. Dat deden ook 21 West-Vlamingen, waaronder 8 nieuwkomers.

Op dinsdag 2 juli gebeurde de officiële eedaflegging van de nieuwe leden van het Vlaams Parlement. Na de parlementsverkiezingen op 9 juni haalden 21 West-Vlamingen een plaatsje in het parlement dat in totaal 124 zetels telt. Bij de eedaflegging zweren de nieuwe parlementsleden trouw aan de Grondwet van België.

Nieuwkomers

Acht West-Vlamingen mogen nu voor het eerst zetelen in het Vlaams parlement. Vlaams Belang is met zes verkozen Vlaams parlementsleden in West-Vlaanderen de grootste partij. Sarah T’Joens uit Wervik en Tom Lamont uit Oostende zijn de twee nieuwe gezichten. Lamont is met zijn 29 jaar de jongste West-Vlaming. “Zaken zoals onderwijs, de woonmarkt, een eerste job en kinderopvang zijn thema’s, die heel belangrijk zijn voor jongeren en die behandeld worden in het Vlaams parlement. Ik wil me daar voor inzetten samen met alle andere West-Vlaamse thema’s.”

Bij N-VA zijn er maar liefst drie nieuwkomers, waaronder Eva Ryde uit Ieper, Gijs Degrande uit Beernem en Griet Vanryckeghem uit Menen. Samen met Sander Loones uit Koksijde en Bert Maertens uit Izegem, die al ooit zetelden in het parlement stappen ze er vol goesting in: “En nu sjette geven, met vulle goeste, daar gaan we, habeja en West-Vlaanderen, Best-Vlaanderen.” (Lees verder onder de video)

Vooruit introduceert twee nieuwe West-Vlamingen in het parlement. Pablo Annys uit Brugge maakte duidelijk dat hij wil strijden voor welzijn, betaalbaar wonen, sterk openbaar vervoer en voor zijn eigen stad Brugge. Zijn collega Nawal Maghroud uit Kortrijk was zeer enthousiast: “Officieel volksvertegenwoordiger. Het klinkt nog steeds zo gek, maar het is echt! Let’s go for a ride”.

Ilona Vandenberghe uit Oostende kreeg dan weer de eer om het allereerste West-Vlaamse lid ooit te zijn van het Vlaams Parlement voor de extreemlinkse partij PVDA. “Met onze 9-koppige fractie in dit parlement willen we vol vuur opkomen voor beter openbaar vervoer, broodnodige investeringen in onderwijs, betaalbare woningen, … Voor een andere samenleving dus”, liet Vandenberghe duidelijk weten. (Lees verder onder de foto)

Vaste waarden

De 8 nieuwkomers vervoegen natuurlijk de 13 vaste West-Vlaamse waarden in het Vlaams Parlement. Zo legden ook Immanuel De Reuse uit Roeselare, Stefaan Sintobin uit Brugge, Yves Buysse uit Brugge en Carmen Ryheul uit Kortrijk de eed af onder hun partij Vlaams Belang. Voor N-VA zullen ook Loones en Maertens paraat zijn. Maxim Veys uit Kortrijk is nu officieel opnieuw parlementslid voor Vooruit. (Lees verder onder de afbeelding)

Bij de partijen CD&V, Open VLD en Groen zijn er geen nieuwkomers in het parlement te bespeuren en blijft dezelfde kern volhouden.

Hilde Crevits (CD&V) uit Torhout kreeg bij de verkiezingen maar liefst liefst 77.533 voorkeurstemmen en is daarmee een van de grootste politici in West-Vlaanderen en op Vlaams niveau. Het is voor haar ondertussen de vijfde keer dat ze de eed aflegt voor het Vlaams parlement. Ze doet dit samen met Bart Dochy uit Ledegem, Brecht Warnez uit Wingene en Loes Vandromme uit Poperinge. “Ik zweer te zorgen voor goed onderwijs voor elk kind, de stem vanuit de Westhoek te zijn voor een warm beleid voor elke West-Vlaming en kansen te zoeken voor ondernemers, te blijven luisteren naar onze landbouwers en natuurliefhebbers”, deelde Vandromme.

Jasper Pillen verdedigt de West-Vlaamse belangen voor Open VLD en is klaar voor de komende legislatuur. Ook co-partijvoorzitter van Groen Jeremie Vaneeckhout uit Anzegem legde opnieuw de eed af als parlementslid. Opvallend gebeurde dat deze keer zonder snor, die hij sinds movember getrouw had laten staan. Movember is een initiatief, waarbij mannen in november hun snor laten groeien en zo aandacht vragen voor prostaatkanker, teelbalkanker en de gezondheid van de man meer in het algemeen. (Lees verder onder de afbeelding)

“Ik zal nooit vergeten wie ik ben, waar ik vandaan kom en voor wie en wat ik het doe. Voor welzijn, welvaart en vrijheid. Voor eerlijke kansen en een gezonde omgeving voor elke mens. Elke dag opnieuw. Dit is een eer én een verantwoordelijkheid”, besluit Vaneeckhout.

The post 21 West-Vlamingen, waarvan 8 nieuwkomers, leggen eed af voor Vlaams Parlement, Jeremie Vaneeckhout doet het … zonder snor is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Minderjarige joyriders van 13, 15 en 16 jaar oud crashen op parking van Makro in Deurne, zwaargewonde jongen ondertussen buiten levensgevaar

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud hebben zondagmiddag een ongeval veroorzaakt op de parking van de voormalige Makro in Deurne aan de Krijgsbaan. Een van hen verkeerde zelfs een tijdje in levensgevaar, maar dat is nu geweken. Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Mogelijk was het drietal aan het joyriden op de parking.

Lees meer »

De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’

Het lokaal bestuur De Panne gaat samen met het woonzorgcentrum Sint-Bernardus, het Expertisecentrum Dementie en de Alzheimer Liga in zee om met het nieuwe project ‘Dementievriendelijk De Panne’ inwoners met dementie te ondersteunen.
The post De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee overnemers voor failliet TGL Cleaning Services uit Menen, personeel kan blijven

De ondernemingsrechtbank heeft TGL Cleaning Services uit de Ieperstraat in Menen failliet verklaard. Opmerkelijk: nog voor de uitspraak van het faillissement is er al een overnemer gevonden. Zowel voor de afdeling ramenwas als voor de afdeling algemene schoonmaak. Op één bediende na, blijven alle medewerkers in dienst. TGL Cleaning Services bevond zich in een unit van het Tyberpark en werd

Lees meer »

Na jaren vol ellende kan Japanse keizerin Masako eindelijk weer lachen: “Ze was krijgsgevangene in haar eigen paleis”

De Japanse keizer Naruhito (64) en keizerin Masako (60) genieten nog na van hun staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Het keizerspaar nam deel aan diverse activiteiten met koning Charles (75) en koningin Camilla (76), maar het meest opvallend was de stralende glimlach van de keizerin. Nadat ze jarenlang leed aan een zware depressie en volledig uit de openbaarheid verdween, kan

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuwe balans: al 37.834 doden in Gazastrook – VN-Veiligheidsraad eist dat Houthi’s aanvallen op schepen stoppen

De VN-Veiligheidsraad heeft een resolutie goedgekeurd waarin wordt geëist dat de Houthi-rebellen in Jemen alle aanvallen op schepen stopzetten. Ook dringt de raad erop aan dat de verstoring van de maritieme veiligheid in de essentiële waterweg langs Jemen dringend wordt aangepakt. Lees hier de ontwikkelingen van zaterdag 29 juni terug.

Lees meer »

KIJK. Serena Williams doet nieuwe poging om in jeansrok te passen na zwangerschap en krijgt steun: “Gooi die rok weg, je lichaam is perfect”

Oud-toptennisster Serena Williams (42) heeft het haar doel gemaakt opnieuw te passen in een jeansrok van Valentino. Williams deelde eerder al twee video’s over pogingen om af te vallen na haar zwangerschap en doet dat nu opnieuw. Verschillende fans vinden het alvast niet nodig dat de zangeres haar doel verderzet. “Koop een nieuwe rok, je ziet er geweldig uit” en

Lees meer »

Biden in eerste tv-interview sinds rampzalig verlopen debat: “Ik was uitgeput en voelde me echt niet goed”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn eerste televisie-interview na zijn zwakke optreden tijdens het debat met Donald Trump op 27 juni aangegeven dat hij ziek was tijdens dat debat. “Ik voelde me verschrikkelijk”, zei Biden in gesprek met zender ‘ABC’. Hij noemde het “een slechte episode” en suggereerde daarmee dat het een eenmalig incident zou zijn geweest.

Lees meer »