Zomerse sferen tijdens openingsavond Oostende Koerse: “Hoe winnen? Niet veel drinken en meer gokken!”

Zon, zee, strand en… paardenkoers! De ACEG Wellington Renbaan vormt het strijd- en sfeertoneel voor de welbekende Oostende Koerse. Een gokje, drankje en een portie geluk: dat is het recept voor een avondje genieten van paardenkoers. Vroeger heb ik zelf ook nog paard gereden, maar nu ben ik hier voor mijn zoon en om mijn vrienden nog eens te zien”, zegt paardenliefhebster Kathleen (61).

Onder de stralende zon verzamelen zich duizenden bezoekers aan de Wellington Renbaan voor de jaarlijkse Oostende Koerse. Negen weken lang doet de beau monde zich te goed aan spannende paardenraces, lekkere hapjes en verfrissende drankjes. De formule van het nieuwe seizoen blijft nog steeds ongewijzigd. Verspreid over de avond vinden er drie galoprennen en vijf drafrennen plaats. Nadien kan men genieten van een aantal optredens op het vernieuwde Esplanadeplein. Tussen de wedstrijden door doen de eet- en drankstanden gouden zaken en proberen tal van toeschouwers de winnaars van de races te voorspellen.

Gokje wagen?

Niet enkel fervente paardenracesupporters, ook het team van vrijwilligers en medewerkers kijken ieder naar uit naar Oostende Koerse. Na drie jaar kent Oostende Koerse geen geheimen meer voor medewerkster Dimfy (40). “Ik werk hier voor het volk en de leuke sfeer natuurlijk! Wij zijn het aanspreekpunt voor de mensen die toekomen in de Wellington. Ondertussen herken ik al een aantal vaste bezoekers. Ja, er zijn hier ook al vriendschappen ontstaan. Mensen die regelmatig komen, maken een praatje met elkaar of met ons. Het is wel een komisch zicht om mensen te zien vechten voor een plekje op de tribune (lacht).”

De paardenraces zijn een totaal individuele beleving, maar Dimfy maant iedereen aan om toch eens een gokje te wagen op een van de deelnemende paarden. “Je kan beginnen wedden vanaf 1 euro. Een gokje plaatsen maakt de hele belevenis gewoon veel leuker en spannender. Je hebt mensen die een individuele gok plaatsen, maar er zijn ook heel wat mensen die in groep wedden. Probeer het eens!”

Paardenkoorts

In de tribune ontmoeten we de Kathleen (61), Marnix (62), Annick (69) en Jolien (30). “Hoe we elkaar hebben leren kennen? Tijdens een van de vorige edities van Oostende Koerse! Ondertussen is het een jaarlijkse traditie geworden om samen naar de paardenrennen te komen kijken”, zegt Kathleen. “Vandaag doet mijn zoon mee. Vroeger heb ik zelf ook nog paard gereden, maar deze middag ben ik hier voor mijn zoon en om mijn vrienden nog eens te zien.”

“We hadden een gok gewaagd op nummer 10 en hebben gewonnen. Neen, dat gebeurt niet erg vaak, maar ik heb wel al eens een som gewonnen. We komen hier al zo lang dat we heel goed op de hoogte zijn hoe we goed moeten gokken. We hebben bijvoorbeeld een speciale raceportefeuille bij. Hopelijk kunnen we de centjes verdubbelen en rijk naar huis gaan”, vult Marnix lachend aan.

Ook Phebe (17), Lore (19), Mattise (20) en mama Sophie (51) zullen deze zomer elke week naar de paardenkoers komen kijken. “Mama en ik zijn van Kuurne. Ik ben hier ook met twee vriendinnen. Oostende Koerse is een traditie voor ons. Het is gewoon leuk om op te gaan in de races. Daarnaast gaan we straks ook los gaan op de afterparty, want die is ook altijd heel goed”, zegt Mattise. Sophie komt uit de paardenwereld, dus naar de Koerse komen kijken is vanzelfsprekend voor haar. “Mijn papa, Antoine, heeft altijd gekoerst. Als klein meisje ging ik wel eens mee. Papa – die ondertussen 82 jaar is – is ook vandaag mee. Hij is jammer genoeg niet meer zo mobiel, maar mocht je het hem vragen zal hij opnieuw met een glimlach op een racepaard klimmen”, lacht Sophie.

Grootouders Renaud (63) en Sally (60) zijn hier met hun kleindochtertje Alba (3). De kleine dame staart gefascineerd naar de paarden op het veld. “Wij zijn van Oostende, maar onze kleindochter van Ukkel. Wij komen elk jaar kijken naar Koerse, maar het is de eerste keer dat onze kleindochter mee is”, zegt Renaud.

In de vipruimte staan vier enthousiaste Antwerpse jongeren luid te joelen. “We hebben onze gok geplaatst op verschillende paarden. Het is een traditie om naar Oostende Koerse te komen kijken. De sfeer is geweldig en het is ook gewoon leuk om nog eens met vrienden samen te zijn”, zegt Lukas (19). Dankzij veel geluk en enkele snelle paarden, keert Lukas enkele tientallen euro’s rijker terug naar het hotel. Emma (21) daarentegen past heeft haar eigen strategie om te winnen. “Ik plaats een gok op het paard met de mooiste uitrusting”, lacht ze. Net wanneer ze dat zegt, rent haar paard als eerste over de finish. “Zie je? Altijd je buikgevoel volgen! Niet veel drinken en meer gokken. Dan heb je meestal prijs!” (ZB)

The post Zomerse sferen tijdens openingsavond Oostende Koerse: “Hoe winnen? Niet veel drinken en meer gokken!” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Xi en Poetin pleiten op top in Kazachstan voor “multipolaire wereldorde” als alternatief voor Amerikaanse dominantie

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hebben donderdag gepleit voor een “multipolaire” wereldorde, weg van het Amerikaanse unilateralisme. Poetin en Xi kwamen bijeen in Astana, hoofdstad van Kazachstan, waar een top plaatsvond van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO), een organisatie die verschillende landen verenigt die op gespannen voet staan met het Westen.

Lees meer »

DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’

Het Guldensporencollege DAS in Kortrijk lanceert de nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’. “Het is een theoretisch artistiek-creatieve richting met een doorstroomfinaliteit. Wanneer je afstudeert, heb je dus een stevige basis en zijn er verschillende mogelijkheden in zowel professionele als academische bacheloropleidingen”, legt directeur Inge Gorré uit.
The post DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’ appeared first

Lees meer »

Kortrijk Drumt zorgt op 11 juli voor spektakel op de Tieltse Markt

De 65ste Tieltse Europafeesten staan voor de deur, maar kort na de Feesten staat alweer een niet te missen act op de Tieltse kalender. Op 11 juli wordt het feest van de Vlaamse Gemeenschap namelijk gevierd met een gratis percussieshow van het drummerscollectief Kortrijk Drumt.
The post Kortrijk Drumt zorgt op 11 juli voor spektakel op de Tieltse Markt

Lees meer »

Twee doden bij vliegtuigongeluk in Noorwegen

Twee mannen zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Noorwegen. Volgens de politie stortte het vliegtuigje neer op de snelweg E6 in de gemeente Oppdal bij een privévliegveld, waarna brand uitbrak. Een van de twee inzittenden overleed op de plaats van het ongeluk, de ander in een ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Lees meer »

De Klimrank neemt afscheid van meester Stefan: “Altijd gedreven, maar steeds met veel engelengeduld”

De Klimrank, een school voor buitengewoon onderwijs in Poperinge, moet het volgend schooljaar zonder meester Stefan (62) doen. Na dit schooljaar gaat meester Stefan met welverdiend pensioen. Hij was 40 jaar actiefals kinesist in De Klimrank, eerst op de locatie aan De Couter in Poperinge en daarna naar de Deken De Bolaan. Op zijn laatste werkdag werd hij door alle

Lees meer »

Honderden schildpadden in Maleisië gered uit klauwen van Ninja Turtle-bende

Ongeveer vierhonderd schildpadden zijn zaterdag door de Maleisische politie en natuurbescherming gered uit de klauwen van de zogenaamde Ninja Turtle-bende. De dieren hadden een totale waarde van 3,8 miljoen ringgit (747.000 euro) en waren bestemd voor de verkoop in Zuidoost-Azië. Dat zegt Abdul Kadir Abu Hashim, directeur-generaal van Wilde fauna en nationale parken. Het gaat om de grootste inbeslagname van

Lees meer »

Leven met een deadline: “Eindelijk is het tijd om die zomerse outfit uit de kast te halen”

Laura Schuyesmans (27) leeft met een deadline. De jonge West-Vlaamse lijdt aan een chronische ziekte waardoor ze wellicht maar tien jaar meer te gaan heeft. Laura werkt bij Oxfam, engageert zich als covoorzitster voor Jong Groen en maakt tweewekelijks een openhartige column voor deze krant. Ze wisselt af met Jan Devriese, de stukjesschrijver die leeft tussen deadlines.
The post

Lees meer »

21 West-Vlamingen, waarvan 8 nieuwkomers, leggen eed af voor Vlaams Parlement, Jeremie Vaneeckhout doet het … zonder snor

124 leden van het Vlaams Parlement legden gisteren de eed af voor de komende vijf jaar. Eerst moest er in een plenaire vergadering beslist worden of het verkiezingsresultaat in Brussel geldig was. De meerderheid besliste dat er geen hertelling moet komen. Na die stemming konden de parlementsleden hun eed afleggen. Dat deden ook 21 West-Vlamingen, waaronder 8 nieuwkomers.
The

Lees meer »