Voormalig schooldirecteur en ‘stem van Sint-Maarten’ Erik Devos (81) plots overleden: “Koksijde verliest dorpsgezicht”

Op zondag 30 juni is Erik Devos onverwacht overleden. De voormalige schooldirecteur werd vooral bekend als de stem van de Sint-Maartensstoet in Koksijde.

Erik werd geboren in Woumen, als vijfde telg in het gezin van vijf zonen van de ‘Vosjes-familie’. Hij was gehuwd met Maria Driesse, had één dochter Eva, een schoonzoon Andreas, en een kleinzoon Bobby.

Erik Devos ging met pensioen eind juni 2003, na een loopbaan van bijna 40 jaar in het onderwijs. Met zijn onderwijzersdiploma op zak, ging hij op 1 september 1963 op twintigjarige leeftijd aan de slag in de gemeentelijke (toen nog jongensschool) van Koksijde. Samen met studiegenoot Roger Lensen, in een pas gebouwde school, centraal gelegen, te midden van de duinen. Erik werkte tot 31 augustus 1995 als onderwijzer. Eén dag later werd hij benoemd tot directeur.

50 edities van de stoet

Maar de voormalige schooldirecteur werd vooral bekend als de stem van de Sint-Maartensstoet. Tot 1973 was Charles Vannecke verantwoordelijk voor de animatie van de stoet, maar dan nam Erik de fakkel over. Dat heeft hij zijn hele leven met hart en ziel gedaan. In 2023 begeleidde Erik voor de 50ste keer de stoet. Het lied Sinte Moarten, koeken en toarten was dan ook altijd het eerste waarover kinderen Erik aanspraken als ze hem zagen.

“Erik was graag gezien en overal graag aanwezig” – burgemeester Marc Vanden Bussche

Erik Devos was ook een enorme cultuurliefhebber. Hij was bestuurslid van de Davidsfondsafdeling Koksijde, lid van de permanente adviesraad van Focus-WTV, lid van de gemeentelijke cultuurraad en beheerraadslid van de gemeentelijke bibliotheek. Hij was lector en cantor in de Sint-Pieterskerk en koster van de pastorale eenheid Ster der Zee. Hij zette zich in als voorzitter van de COV-Kring (Christen onderwijsvakvereniging) voor het welzijn van het onderwijzend personeel. Hij was lid van de provinciale COV-raad en Vlaams raadslid van COV-federaal Brussel. Hij was confrater in het genootschap van de Zalige Idesbald en lid van talrijke verenigingen.

Lof van burgemeester

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “Met het overlijden van Erik verliest Koksijde een bekend dorpsgezicht. Dagelijks kon je Erik kruisen met de fiets, altijd goeiedag zwaaiend naar iedereen. We hebben fijn samengewerkt toen hij directeur was van onze gemeenteschool, maar voor mij zal hij voor altijd de geschiedenis van onze gemeente ingaan als de stem van onze Sint-Maartensstoet. We verliezen een zeer aimabele man, die zich hard heeft ingezet voor het verenigingsleven van Koksijde. Hij was graag gezien en overal graag aanwezig.”

De uitvaart vindt plaats in de Onze-Lieve-Vrouw-ter Duinenkerk in Koksijde op zaterdag 6 juli om 10.30 uur.

The post Voormalig schooldirecteur en ‘stem van Sint-Maarten’ Erik Devos (81) plots overleden: “Koksijde verliest dorpsgezicht” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Da’s flink schat!”: zware celstraf voor moeder die speed snoof met 12-jarige dochter en vriendinnetjes

Zonder enige schroom voorzag Mieke W. haar amper 12-jarige dochter van speed en cannabis. De 46-jarige Oostendse deinsde er zelfs niet voor terug om samen met het meisje en haar minderjarige vriendinnetjes een lijntje te snuiven. Tot een gsm-filmpje haar de das omdeed. Nu krijgt de vrouw vier jaar cel. “Ze sleurde jongelui mee in een inferno van drugs”, aldus

Lees meer »

Jan Bakelants interviewt Patrick Lefevere over het Tourdebuut van Evenepoel: “Als hij slaag krijgt, gaat hij dat moeten incasseren en doorgaan”

Hij wordt er straks 70 en zegt van zichzelf dat hij ‘fin de carrière’ is, maar daar is niks van te merken. Jan Bakelants vroeg Patrick Lefevere de pieren uit de neus over het grote Tourdebuut van Remco Evenepoel: de sterke man van Soudal Quick-Step ging geen vraag uit de weg. “In 2025 zijn er geen excuses meer. Kom je

Lees meer »

M23-rebellen nemen strategisch belangrijke stad in Oost-Congo

In de Oost-Congolese provincie Noord-Kivu hebben de M23-rebellen de strategisch belangrijke stad Kanyabayonga ingenomen, zo’n 100 kilometer ten noorden van de provinciehoofdplaats Goma. Dat meldt het Franse persagentschap AFP op gezag van lokale autoriteiten. Kanyabayonga wordt beschouwd als de toegangspoort de belangrijke handelssteden Butembo en Beni, in het noordoosten van Congo.

Lees meer »

Vondels vzw opent nieuw huis in Ieperse Witte Huizenwijk

In de Siegenlaan 3 in Ieper opende de vzw Vondels een nieuw huis voor meerderjarige mensen met een beperking of een vermoeden van beperking op vlak van wonen, werken en vrije tijd. Het gebouw valt op door zijn kleinschaligheid en het maakt deel uit van de Witte Huizenwijk. Vooral dat laatste is een belangrijke troef voor de bewoners.
The

Lees meer »

Hoe Taylor Swift werd meegesleurd in vete tussen prins William en prins Harry: “Ze heeft Meghan Markle afgewimpeld”

Prins William verraste het Britse volk door een ‘casual’ selfie met internationale popster Taylor Swift te delen op zijn sociale media. Hij woonde haar concert bij samen met zijn twee oudste kinderen, en danste erop los. Vanuit het kamp van Harry en Meghan wordt er met de ogen gerold: “William probeert hen te kopiëren”, klinkt het. Maar daar gaat niet

Lees meer »