Van manillen tot Radio Hallo: 11 julicomité stelt gevarieerd feestprogramma uit in Izegem

De stad Izegem viert naar goede gewoonte met een hele reeks activiteiten het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Tussen 6 juli en de feestdag op 11 juli is er van alles te beleven, met onder andere Vlaanderen Zingt en een familiedag op de Grote Markt.

“Izegem heeft een lange traditie om het feest van de Vlaamse Gemeenschap gepast te vieren en in de verf te zetten”, aldus voorzitter Nick Verschoot van het 11 julicomité. “We werkten op vraag van het stadsbestuur opnieuw een mooi programma uit, met deze keer weer wat vaste waarden, maar ook enkele nieuwigheden. We willen hierbij een speciale dankjewel zeggen aan alle meewerkende verenigingen, de stad, technische dienst en alle partners die mee helpen aan wat ongetwijfeld een topeditie zal worden.”

Vlaanderen Zingt

De start van de feestelijkheden is voorzien op zaterdag 6 juli. “Om 14 uur is er in ’t Sok in Kachtem het 28ste kampioenschap manillen, in samenwerking met kaartersclub Damberdvrienden. Deelnemen kost 5 euro per ploegje van vier spelers. Inschrijven kan via [email protected] of 051 34 45 25.

“Om 19.30 uur start het avondprogramma op de Grote Markt in Izegem”, zegt Nick. “We programmeren daar met Vlaanderen Zingt onze klassieker. In het eerste gedeelte is er een optreden, gevolgd door het zingen van Vlaamse klassiekers. Iedereen in het publiek kan meezingen dankzij een brochure met de liedjesteksten. Wie nadien nog de dansbenen wil losgooien, kan dat doen op de tonen van dj Many More.”

Op zondag 7 juli start het programma om 10.30 uur met een eucharistieviering in de Sint-Tillokerk. Celebrant van dienst is Marc Van Eenoo, bijgestaan door organist Dirk Boehme. De organisatie is in handen van Davidsfonds Izegem en Emelgem-Kachtem.” Vanaf 14 uur zijn kinderen de baas op de Grote Markt. Dan start de familiedag. “We voorzien zeer uitgebreide kinderanimatie”, vervolgt Nick. “Met gekke kapsels, schmink, een LEGO-stand, glittertattoos, een ballenbad, speelcontainers, springkastelen en een ijsjeskraam. Om 14.30 uur is er een optreden van kinderdisco BlitZ en om 17 uur staat Marc Vertongen met zijn Radio Hallo op het podium. Die laatste kennen we beter als publiekslieveling Marcske uit F.C. De Kampioenen, vertolkt door acteur Herman Verbruggen. Met zijn lokale radiozender Radio Hallo verovert hij nu ook in het echt de feestende harten van jong en oud.”

Op maandag 8 juli is er om 20 uur een beiaardconcert. Een ideale plek om daarvan te genieten is de luisterplaats op het Bad Zwischenahnplein, naast het voormalige Borstelmuseum in de Baron de Pélichystraat. Beiaardier is Akayo Vander Poorten, de stadsbeiaardier van Mechelen. Ze is afkomstig uit Japan, verhuisde naar Mechelen en kwam zo in contact met de beiaard, waardoor ze gepassioneerd aan de studies begon om het instrument te bespelen en met grootste onderscheiding afstudeerde aan de beiaardschool in Mechelen.

Proevertjes

Op dinsdag 9 juli gaat het comité de culinaire toer op met Izegemse Proevertjes 2.0. Om 19 uur kan je terecht in de binnentuin van het stadhuis. “Het gaat om een degustatie met acht lokale handelaars”, verduidelijkt Nick. “Inschrijven kan via [email protected] en kost 15 euro.

Op woensdag 10 juli is er om 20 uur in kasteel Wallemote de officiële plechtigheid op de vooravond van de Vlaamse feestdag. Spreker van dienst is Véronique De Tier, die komt praten over het rijke kleurenpalet van de Vlaamse dialecten. Nadien is er een receptie aangeboden door de stad. Op donderdag 11 juli is er nog de 19de vinkenzetting van Koninklijke Vinkenmaatschappij De Blauwe Koppen. Inschrijven kan van 7.30 tot 8.30 uur in zaal Sportief. De zetting zelf is van 9 tot 10 uur in de Klare Grachtstraat. De prijsuitreiking vindt om 11 uur plaats in zaal Sportief. Er is om 14 uur ook nog het 23ste petanquetornooi op de site De Perelaar. Er wordt Meli Melo gespeeld in een organisatie van petanqueclub De Rotse.

(VD)

The post Van manillen tot Radio Hallo: 11 julicomité stelt gevarieerd feestprogramma uit in Izegem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

VBS Duizendpluspoot wint VRT-wedstrijd en mag naar Olympische Spelen: “Lopen elke dag 1 mijl”

Sport Vlaanderen, MOEV en allerlei Vlaamse topsporters moedigen in aanloop naar de Olympische Spelen alle Vlaamse en Brusselse scholen aan om het olympische gevoel aan te wakkeren. De scholen konden ook deelnemen aan de VRT-wedstrijd ‘Plankgas naar de Spelen’. De finales werden recent in drie steden afgewerkt. De olympische bus trok nadien naar de winnende school, naar Duizendpluspoot in Sint-Eloois-Vijve.

Lees meer »

China zal ‘nooit’ dossier 23 dopingpositieve zwemmers delen met Amerika

De Chinese antidopingautoriteiten zullen “nooit” instemmen met het verzoek uit de Verenigde Staten om details vrij te geven van het onderzoek naar de 23 Chinese zwemmers die vlak voor de Olympische Spelen in Tokio positief testten op een verboden middel. Het Amerikaanse antidopingbureau USADA en leden van het Congres hebben om publicatie van het dossier gevraagd.

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’

Het Guldensporencollege DAS in Kortrijk lanceert de nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’. “Het is een theoretisch artistiek-creatieve richting met een doorstroomfinaliteit. Wanneer je afstudeert, heb je dus een stevige basis en zijn er verschillende mogelijkheden in zowel professionele als academische bacheloropleidingen”, legt directeur Inge Gorré uit.
The post DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’ appeared first

Lees meer »

Anderlecht moet eerste competitiewedstrijd tegen STVV achter gesloten deuren spelen als straf voor stilgelegd bekerduel tegen Standard

Anderlecht zal het tijdens de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen, op 27 juli thuis tegen STVV, zonder de steun van de fans moeten doen. Paars-wit moet die match namelijk achter gesloten deuren afwerken als straf voor het stilgelegde bekerduel tegen Standard van vorig seizoen. Anderlecht zou bij het BAS beroep kunnen aantekenen, maar heeft beslist dat niet te doen.

Lees meer »

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Nederland is een gaaf land, dat komt uit de grond van mijn hart”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op “meer dan 5.000 dagen” als premier en overliep de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren zoals de toeslagenaffaire en de crash van het vliegtuig MH17.

Lees meer »

IN BEELD – Opnames MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide: “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”

Net op het moment dat de Rode Duivels speelden tegen Frankrijk begonnen de opnames van MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide. “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”, zei een artiest backstage tegen ons. En inderdaad, sommigen volgden op hun gsm de voetbalwedstrijd, maar toch was er veel volk tijdens deze opnames. Het begon langzaam,

Lees meer »

“Allemaal blablabla”: vader (43) krijgt 4 jaar cel voor seksueel misbruik zwakbegaafde dochtertjes én mag hen 10 jaar niet meer zien

“Het zijn allemaal leugens, allemaal blablabla. En daardoor zit ik vast.” De 43-jarige O.L. uit Koksijde die eerder wél toegaf dat hij zijn twee zwakbegaafde dochtertjes jarenlang seksueel had misbruikt, trok dat achteraf weer in. Sterker nog: hij sneerde op het proces naar zijn eigen kinderen. De rechters veegden alles wat hij verklaarde van tafel en gaven hem vier jaar

Lees meer »

“Nog op zoek naar een fietscompagnon”: Marc Van Ysacker fietst tijdens verbroederingsweekend naar het Duitse Staden

Ter gelegenheid van het verbroederingsweekend tussen het Duitse en het Vlaamse Staden, dat van 27 tot 29 juli plaatsvindt, fietst Marc Van Ysacker van Staden in België naar Staden in Duitsland en terug. Marc is evenwel nog op zoek naar een fietscompagnon.
The post “Nog op zoek naar een fietscompagnon”: Marc Van Ysacker fietst tijdens verbroederingsweekend naar het Duitse

Lees meer »

Foute wegwijzer naar Aartselaar in Kontich maakt ‘anale driehoek’ even officieel: ‘AARStelaar’

Op een kruispunt in Kontich is bij wegenwerken een nieuwe wegwijzer naar Aartselaar geplaatst met een schrijffout op. Er staat niet Aartselaar maar Aarstelaar. De gemeenten Aartselaar, Kontich en Reet worden al jaren grappend de anale driehoek genoemd. Bart Lambrecht (N-VA), schepen voor communicatie in Aartselaar, ziet de humor er wel van in, maar hij heeft aan het Agentschap Wegen

Lees meer »