(School)poort open voor appartementen in Jabbeke?

De nieuwe Permekeschool staat in de steigers. De schoolgemeenschap wenst de omliggende stukken bouwgrond te verkopen om te verkavelen. Maar het gloednieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan RUP omvat ook de hele zone tussen de Stationsstraat, Kroondreef en Graaf de Renesselaan met de Varsenareweg. Groen vreest voor verdere appartementsgebouwen in het centrum.

De nieuwe Permekeschool wordt meer in de hoogte gebouwd dan de huidige, en inderdaad broodnodig te vervangen, infrastructuur. Daardoor ontstaat er uiteraard meer open ruimte. Om de bouw van de nieuwe school deels te financieren wordt een gedeelte van deze grond, al ingekleurd als bouwgrond, verkocht. “Daar is op zich niets mis mee”, stelt Peter-Jan Hallemeersch van Groen.

“Het gemeentebestuur ondernam een verdienstelijke poging om die gronden zelf te kopen. Het gemeenschapsonderwijs hield echter vast aan de prijs van de bouwgrond. Maar er diende eigenlijk enkel een RUP te worden opgemaakt voor de gronden van de Permekeschool.”

Stationsstraat

“Bij dit RUP laat men opnieuw alle mogelijkheden open aan bouwpromotoren om huizen van de Stationsstraat op te kopen en vervolgens het gebied vol te bouwen met appartementen. Daar zijn we tegen!” stelt Peter-Jan Hallemeersch.

“Het is vrij eigenaardig dat de Stationsstraat ook in dit RUP is opgenomen, gezien de Permekeschool daar geen eigendommen heeft. De ene helft van de tuinen in deze straat werd ingekleurd als zone waar alleenstaande gewone woningen gebouwd mogen worden. De andere helft van de gronden, waar de woningen langs de Stationsstraat zich bevinden, werd ingekleurd als ruimte waar appartementsgebouwen kunnen worden neergepoot.”

“Met dit RUP wordt de bouwpromotoren de pap in mond gegeven om weer een groot gedeelte van het centrum van Jabbeke met appartementen vol te bouwen. Wie kan het de eigenaars kwalijk nemen om op voorstellen van bouwpromotoren in te gaan als dit RUP een verkoop aan die promotoren gewoonweg stimuleert?

Heel moeilijk

“In dat vierkant wordt een RUP gemaakt, hier is het voorstel 20 huizen per hectare. Dan wordt appartementsbouw wel heel moeilijk. Bewoners van de Stationsstraat krijgen gewoon de mogelijkheid om een gedeelte van de grote achtertuinen te verkavelen”, klinkt het nog bij burgemeester Frank Casteleyn.

(PA)

The post (School)poort open voor appartementen in Jabbeke? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ouders komen in tranen aan op laatste schooldag na drama met verdronken jongen (7): “Iedereen is in shock”

Wat een feestelijke afsluiter moest worden van het schooljaar, werd bij basisschool Mikado in Borgerhout een dag van rouw. Bij een uitstap naar recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten verdronk donderdag een 7-jarige leerling. “Iedereen is in shock”, reageert gedelegeerd bestuurder Geert Van Kerckhoven. “Onze zorg gaat in de eerste plaats uit naar de ouders, de leerlingen en ook het schoolteam.”

Lees meer »

Zijn leerkrachten of redders in fout als kind verdrinkt tijdens schooluitstap? “Alles hangt af van hoe ze toezicht hielden”

Er waren verschillende leerkrachten en enkele redders aanwezig. En toch verdronk een jongen van 7 jaar tijdens een klasuitstap in de zwemvijver van een recreatiedomein. Het onderzoek naar de precieze omstandigheden loopt. Maar riskeren de leerkrachten of de redders vervolging? Een professor strafrecht legt uit wat de mogelijkheden nu zijn.

Lees meer »

Zus van koningin Mathilde debuteert als actrice: “Ik wilde mijn angsten overwinnen”

Hélène d’Udekem d’Acoz (44), zus van koningin Mathilde, heeft een opvallende carrièrewissel gemaakt. De gewezen advocate debuteert als actrice. Het eerste toneelstuk waarin ze de hoofdrol speelt, gaat vanavond in première op het hoog aangeschreven festival van Avignon in Frankrijk. Een opvallende zet voor de gravin, die naar eigen zeggen aan een bijna verlammende verlegenheid lijdt.

Lees meer »

Heemkring Aan De Schreve lanceert kunstenaarsproject en boek over de familie Boudry

Dit jaar loopt in Poperinge de tentoonstelling ‘Boudry, een familie kunstenaars’, een organisatie van de Koninklijke Heemkring Aan de Schreve. Naast de tentoonstelling geeft Aan de Schreve ook een geïllustreerd kunstboek uit. De vernissage van de tentoonstelling gaat door op donderdag 4 juli in de Kapel van de Zusters Benedictinessen met aansluitend de boekvoorstelling in de Kapel Lebbe, Peperstraat in

Lees meer »

Kortrijk Drumt zorgt op 11 juli voor spektakel op de Tieltse Markt

De 65ste Tieltse Europafeesten staan voor de deur, maar kort na de Feesten staat alweer een niet te missen act op de Tieltse kalender. Op 11 juli wordt het feest van de Vlaamse Gemeenschap namelijk gevierd met een gratis percussieshow van het drummerscollectief Kortrijk Drumt.
The post Kortrijk Drumt zorgt op 11 juli voor spektakel op de Tieltse Markt

Lees meer »

Al vanaf hun 16de worden ze voorbereid op de online bagger: waarom vooral tennissers uitgescholden en bedreigd worden

Weinig sporten zijn gevoeliger aan digitale terreur dan de wereld van game, set en match. Op de topsportschool worden talentvolle tieners, vanaf 16 jaar, voorbereid op de haatberichten en dreigementen die ze zullen ontvangen eens ze het internationale circuit betreden. Het gif tegenhouden is moeilijk. Tennis Vlaanderen probeert de jongeren vooral weerbaar te maken.

Lees meer »

Coupplegers Bolivia voor zes maanden vastgezet

Het Boliviaanse ministerie van Justitie heeft vrijdag drie hoge militairen die achter de mislukte coup van woensdag zaten voor zes maanden vastgezet. Onder hen is generaal Juan José Zúñiga, die de leiding zou hebben gehad over de beoogde staatsgreep.

Lees meer »

Brusselse korpschef wil bredere aanpak van drugsgeweld: “Mensen zonder papieren aan het station: dat is een soort VDAB voor drugsbendes”

Om drugsgeweld aan te pakken, zoals de schietpartij in Sint-Gillis gisteren, moet je niet alleen kijken naar politie en justitie, vindt Jurgen De Landsheer, korpschef politiezone Brussel-Zuid. Een maatschappijbrede preventie tegen drugsgebruik en begeleiding van de "zwakke schakels in onze maatschappij", daarop moeten we inzetten, vindt hij.

Lees meer »