Provençaalse sferen tijdens Franse markt op 5, 6 en 7 juli in Kortemark: “Dit wordt een nieuwe traditie”

Wie het slechte voorjaar snel wil vergeten en reikhalzend uitkijkt naar de zomer, kan op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli terecht op de Franse markt, georganiseerd door Sfeer in Groot-Kortemark, de vereniging die – de naam zegt het zelf – wat meer leven in de Kortemarkse brouwerij wil brengen.

“We zijn ondertussen al weken druk bezig met de voorbereidingen”, steekt Peter Verlinde, een van de organisatoren van Sfeer in Groot-Kortemark, van wal. Hij is niet alleen een van de brouwers van het gekende Levir-bier, maar ook meubelmaker van beroep.

“De Franse markt was eigenlijk een ideetje van Heidi Vandenbroecke. Ze droomde er al lang van om een project op poten te zetten dat in een volledig Franse sfeer baadde. Omdat we een paar maanden geleden het burgerbudget hebben gewonnen, zijn we ook al druk bezig met de voorbereiding van onze lichtjeswandeling van 25 januari.”

“ Ondanks het feit dat dat budget van 5.000 euro heel mooi meegenomen is, zijn we toch genoodzaakt om nog een en ander op poten te zetten, want financieel wordt het een uitdaging. Tijdens die lichtjeswandeling gaan we niet zomaar lichtjes plaatsen langs een parcours: we gaan echt wel voor serieuze installaties. Dus komt onze Franse markt heel goed van pas.”

Potje petanque

“Op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli toveren we het pleintje ter hoogte van Firmin Deprezstraat 91 om tot een gezellig Frans marktpleintje, waar de sfeer van ‘Allo, Allo’, de gekende komische televisiereeks, niet ver weg is. Naast Heidi en ikzelf mogen we ook rekenen op de gewaardeerde medewerking van Hilde Bruynooghe, Johan Vanderjeugt en Eva Depuydt.”

“Tijdens die driedaagse is er natuurlijk nog een hele groep vrijwilligers die hun schouders mee onder die Provençaalse sfeer zet. Vanzelfsprekend zal iedere medewerker te herkennen zijn aan een typisch Frans attribuut. We kiezen er bewust voor om geen tenten te zetten, maar het echt gezellig te houden, dus creëerden we een soort veranda in hout, waar mensen terechtkunnen voor een hapje en een drankje.”

“Er is lekkere huisgemaakte picon en ricard te verkrijgen en van elk glas aperitief dat verkocht wordt, doneren we een halve euro aan Kom Op Tegen Kanker. Om de honger te stillen, kozen we ervoor om kaas- en vleesplankjes te serveren. Er zullen ook pannenkoeken en ijsjes zijn.” Ook wie zin heeft om te petanquen, zal een balletje kunnen gooien.

Kunst en kraampjes

“Ook de kunstenaars zullen aanwezig zijn: zo komt er een pottenbakker en een karikaturist. Op pittoreske Franse marktjes zie je steevast een aantal kraampjes met kleurrijke spulletjes, dus ook daar zorgen we voor. Zo zijn er oorbellen uit klei, handgeschilderde vazen, glazen, sneakers, handgemaakt klein meubilair, opbergmanden, textiel, borduurwerk en keramiek.”

“Het aanwezige publiek zal zich kunnen laten verrassen door mooie collecties en vooral ook zachte prijzen. Ook de kinderen zijn we niet vergeten, want op zaterdag en zondag kunnen ze mooie glittertatoos laten zetten. Voeg daar nog een typische Franse chanson bij en de sfeer is helemaal compleet.”

Nu nog hopen dat de weergoden meewerken. “Als dat ook goed zit, zijn we gegarandeerd vertrokken voor een nieuwe traditie. We hebben trouwens nog een projectje in de kast zitten”, verklapt Peter. “Maar dat is iets voor in de Halloweensfeer eind oktober. Daarvoor wijken we dan uit naar deelgemeente Werken. Tijdens de traditionele tractorparade, net voor de kerstvakantie, zijn we ook weer te vinden op de markt van Kortemark. Je ziet: we zitten niet stil. Een beetje sfeer in de gemeente brengen, is en blijft belangrijk.”

(JD)

Je kan terecht op de Franse markt op vrijdag 5 juli van 18 tot middernacht en op zaterdag 6 en zondag 7 juli, telkens van 11 tot 23 uur.

The post Provençaalse sferen tijdens Franse markt op 5, 6 en 7 juli in Kortemark: “Dit wordt een nieuwe traditie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Haken is het nieuwe yoga”: nieuwe handwerkclub Wolle Bollen trekt naar kermis in Dentergem

Ingrid Vandamme, Petra Lobbens en Siska Spiesschaert hebben met De Wolle Bollen een eigen handwerkclub opgericht in Dentergem. Die komt maandelijks bijeen in woonzorgcentrum Mariaburcht. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Komend weekend kan je ze uitzonderlijk aan het werk zien op de kermis van Oeselgem.
The post “Haken is het nieuwe yoga”: nieuwe handwerkclub Wolle Bollen trekt naar kermis

Lees meer »

Belg zet opnieuw meer geld op spaarboekje

Het totale bedrag op de spaarrekening bij twaalf Belgische banken is in de eerste zes maanden van dit jaar met 1,5 procent gestegen naar 256 miljard euro. Dat toont een rondvraag van De Tijd aan. Als we dit doortrekken naar de hele markt, betekent dit dat de spaartegoeden bij Belgische banken in de eerste helft van het jaar met 3,9

Lees meer »

‘Vrienden van Hlohovec’ verwelkomen hun Slovaakse vrienden aan het station van Adinkerke

Na twee jaar was het een blij weerzien met de 33 Slovaakse vrienden die aan het station van Adinkerke werden opgewacht door de vereniging ‘Vrienden van Hlohovec’. Het uitwisselingsproject groeide uit de jaarlijkse herdenkingsplechtigheden die sinds 1970 worden gehouden voor de Tsjechische en Slovaakse soldaten die sneuvelden bij de bevrijding van onze streek.
The post ‘Vrienden van Hlohovec’ verwelkomen

Lees meer »

Spermadonor die 550 kinderen verwekte, overweegt juridische stappen tegen Netflix: “‘The Man With 1000 Kids zit vol onwaarheden”

Het gespreksonderwerp van dit moment is ongetwijfeld de nieuwe Netflix-docu ‘The Man with 1000 Kids’. De reeks vertelt het verhaal van de Nederlander Jonathan Meijer, die maar liefst 550 kinderen heeft verwekt met zijn zaad. Jonathan is het echter niet eens met het beeld dat van hem wordt neergezet. In een interview met ‘Veronica Superguide’ beweert hij dat de documentaire

Lees meer »

Ellen (38) en Matthew (41) baten nu Gasthof Het Witte Paard uit in Oostvleteren: “Iedereen moet zich hier thuis voelen”

Sinds kort kan je weer de voeten onder tafel schuiven in Gasthof Het Witte Paard op de Markt in Oostvleteren. Dit prachtige restaurant zat al een tijdje zonder uitbating en daar is nu verandering in gekomen.
The post Ellen (38) en Matthew (41) baten nu Gasthof Het Witte Paard uit in Oostvleteren: “Iedereen moet zich hier thuis voelen” appeared

Lees meer »

Vrouw (24) mag dag na fataal ongeval ziekenhuis verlaten maar sterft paar uur later thuis: autopsie moet meer duidelijkheid brengen

Een 24-jarige vrouw uit Turnhout is zondagnamiddag overleden in haar woning. De avond ervoor was ze nog betrokken bij een aanrijding in het Nederlandse Baarle-Nassau. Daarbij had een 41-jarige vrouw uit Minderhout het leven gelaten. Het gerecht laat een autopsie uitvoeren om de precieze doodsoorzaak van het slachtoffer te achterhalen.

Lees meer »

Peuter verdrinkt thuis in kinderzwembad

Het West-Vlaamse parket is een onderzoek gestart naar de dood van een peuter van 1 jaar. Het jongetje verdronk in een zwembadje bij hem thuis in de tuin. “Alles wijst op een tragisch ongeval”, zo zegt parketwoordvoerster Griet De Prest.

Lees meer »

Papa Andy (39), mama Kyra (33) én baby Naud zijn alle drie op dezelfde dag jarig: “Dat de kans wel héél klein zou zijn, vertelde onze gynaecoloog nog”

Toen de gynaecoloog de uitgerekende geboortedatum van hun klein spruit verklapte, gniffelden Andy en Kyra meteen naar elkaar. ‘30 juni? Een dag later op 1 juli zijn we samen jarig’, zei het koppel uit het Limburgse Lanaken. Hun stiekeme wens kwam ook nog eens uit, want maandag kwam baby Naud gezond ter wereld. “Een mooier verjaardagscadeau is er niet”, vertelt

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »

Dominique Strypsteen is 30ste Koning van de Jachtfeesten

De Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde 1833 in Sint-Andries heeft met Dominique Strypsteen (66) haar dertigste Koning van de Jachtfeesten aangesteld. Dominique schoot zijn eerste pijlen al op zijn 15de, en stoomt nu zelf een nieuwe generatie klaar. “Boogschieten blijft een van de leukste hobby’s ter wereld.”
The post Dominique Strypsteen is 30ste Koning van de Jachtfeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Aanslag in Servië: man schiet politieagent in nek met kruisboog aan Israëlische ambassade, dader is doodgeschoten

In de Servische hoofdstad Belgrado heeft een man aan de Israëlische ambassade een kruisboogpijl in de nek van een politieagent geschoten. De agent kon de dader nog doodschieten, voor hij in levensgevaar naar ziekenhuis werd overgebracht. De Servische minister van Binnenlandse Zaken Ivica Da?i? spreekt van een terroristische aanslag. Er zijn meerdere mensen opgepakt.

Lees meer »