Peloezefeesten als ideale start van zomervakantie in Oostrozebeke: “Uitgegroeid tot kermis van het dorp”

In Oostrozebeke kijkt jong en oud uit naar de jaarlijkse Peloezefeesten op vrijdag 5 juli. Geen kermisattracties op het marktplein, maar gezellige plekjes op de zachte ondergrond van de ‘peloeze’ voor het gemeentehuis. Knusser kan het niet.

De organisatoren zorgen voor een alternatief kermisprogramma dat jong en oud moet bekoren. Zo is er weer de jaarlijkse boekenverkoop, waar alles mee begon, en ook een sportief gedeelte met een 1/8 trio-triatlon. Vanaf 19.30 uur zijn er dan weer diverse muziekoptredens. Alles gaat door op vrijdag 5 juli op de groene peloeze voor het gemeentehuis.

“De Peloezefeesten zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot de echte kermis van het dorp”, opent medewerkster Sabine Velghe. “Het was van meet af aan een meevaller omdat de datum van de Peloezefeesten goed valt: steeds op de eerste vrijdag van juli. Er komt altijd veel volk op af omdat de bedrijfsvakanties nog niet gestart zijn en iedereen thuis is, maar toch al een beetje de vakantiesfeer wil opsnuiven. Gezelligheid is troef, zonder echte kermisattracties zoals schietkramen of botsauto’s. Het is een ander soort kermis, in elkaar gestoken door het personeel van de gemeente, alles op mensenmaat.”

Gevarieerd aanbod

De blikvanger waar veel boekenwurmen op af komen is de jaarlijkse boekenverkoop. Bij bibliothecaris Vincent Deldaele informeerden we naar het aanbod. “Dat bestaat uit een mix van materiaal dat uit de bestaande collecties genomen wordt, aangevuld met heel wat dvd’s en enkele jaargangen van tijdschriften. Al bij al hebben de bezoekers de keuze uit 2.500 exemplaren en die worden allemaal verkocht voor een prikje: slechts een halve euro per stuk. Kortom: wie zijn boeken- en filmcollectie op een goedkope manier wil aanvullen moet zeker op de Boekenpeloeze zijn.”

Boekenverkoop

De Peloezefeesten starten op vrijdag 5 juli al om 14 uur, met een toneelstuk. Joost op survival in de jungle richt zich vooral tot kinderen van 4 tot 12 jaar, maar uiteraard mogen ook broers en zussen en zelfs opa’s en oma’s meegenieten. De voorstelling is gratis. Van 14.30 tot 19 uur opent het overdekte kraam van de boekenverkoop. Dit gaat uit van het personeel van bibliotheek ‘t Kraaiennest. Vanaf 15 uur is er volop kinderanimatie met springkastelen en diverse spelletjes. Om 19 uur wordt het startschot gegeven van de 1/8 trio-triatlon die bestaat uit 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen. Iedereen kan deelnemen in groepjes van drie. Deelnemen kost 40 euro per ploeg.

Van 19.30 tot 00.30 uur is het dan weer tijd voor muziek, met optredens van de lokale groepen The Evergreens, Daddy Was Wrong en Louie Louie.

The post Peloezefeesten als ideale start van zomervakantie in Oostrozebeke: “Uitgegroeid tot kermis van het dorp” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Paarden veroveren Torhout: Paardenmarkt met gratis slotshow

Hoefgetrappel op zaterdag 29 juni in Torhout, want dan heeft de 46ste Paardenmarkt plaats. De handel start al om 7 uur ’s morgens, maar ook wie later uit de veren is, kan volop van het evenement genieten. De gratis slotshow achter het oud-stadhuis op de Markt duurt tot even na 18.30 uur.
The post Paarden veroveren Torhout: Paardenmarkt met

Lees meer »

KIJK. “Dit is onmenselijk”: youtuber IShowSpeed aangevallen in Noorwegen, fans trekken zijn haar uit en gooien met urine

De 19-jarige youtuber IShowSpeed, wiens echte naam Darren Watkins Jr. is, is woensdag in Oslo aangevallen op straat. Een grote menigte stond hem buiten een souvenirwinkel op te wachten. Toen hij naar de auto probeerde te lopen, werd er plotseling aan zijn haar getrokken en sprong een fan bovenop hem. Daarnaast kreeg hij ook urine over zich heen. Watkins noemt

Lees meer »

Dit zijn de populairste mannen- en vrouwennamen in jouw gemeente

Olivia en Noah waren ook vorig jaar de populairste voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bij de meisjes staat Olivia al vijf jaar onafgebroken aan de leiding. Emma staat op twee, Louise op drie. Noah is sinds 2020 de populairste jongensnaam, gevolgd door Arthur en Liam. Bij de familienamen komen Peeters, Janssens en Maes het meest voor.

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas overleden F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »

AZ Sint-Lucas Brugge pakt uit met primeur voor Benelux: innovatieve techniek voor behandeling van prostaatvergroting

In het AZ Sint-Lucas Brugge heeft uroloog Pieter Uvin als eerste arts in de Benelux de innovatieve MiLEP-techniek toegepast voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting. Dokter Uvin maakt deel uit van de artsenassociatie Urologisch Centrum Noord West-Vlaanderen die in beide Brugse ziekenhuizen actief is (AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas). Deze nieuwe laserbehandeling bouwt voort op bestaande methodes, maar maakt gebruik

Lees meer »

“Het was een slag in ons gezicht”: topscoorder en laagvlieger blikken terug op deelname aan ‘Met vier in bed’

“Die lage scores? Een slag in ons gezicht.” Nee, Magda (63) en Marc (66) blikken niet onverdeeld tevreden terug op hun deelname aan ‘Met vier in bed’. In dat programma mogen uitbaters hun B&B in de kijker zetten en dat heeft wel degelijk gevolgen. “De bekendmaking van de winnaar moesten we vijf keer opnemen. Niemand wilde voor hen applaudisseren.”

Lees meer »

“Niets is onmogelijk, maar elk detail zal moeten kloppen bij de Rode Duivels om over de Mont Blanc te geraken”

Wordt het een scenario zoals tegen Wales in 2016 of krijgen we opnieuw ‘A Night to Remember’ zoals tegen Brazilië? Onze chef voetbal heeft zijn koffers nog niét gepakt, maar waarschuwt dat élk detail zal moeten kloppen bij de Rode Duivels. “Iedere seconde zullen de Duivels scherp moeten zijn. Eenieder gaat zijn beste niveau moeten halen. Er zal optimaal geprofiteerd

Lees meer »