‘Pan Adientje’ siert voortaan ‘Oksel van Adinkerke’

Patrick Steen (63) uit Leke legde in zijn atelier de laatste hand aan een indrukwekkend kunstwerk dat hij Pan Adientje heeft genoemd. Dat wordt geplaatst op de splitsing van de Burgweg en de Noordhoekstraat, ook wel bekend als oksel van Adinkerke.

Recent besliste de gemeenteraad om het rustpuntje Zwynswege te noemen, want naast oksel van Adinkerke wordt het daar ook zwienewegel genoemd. Vroeger stond er een vervallen huisje, dat is intussen afgebroken en kunstenaar Patrick Steen ging met het materiaal dat hij daar vond creatief aan de slag.

Mix van zeezoogdieren

Het resultaat is Pan Adientje. “Het is een walvisachtige figuur van 7 meter lang, 1,8 meter hoog en twee ton zwaar”, stelt Patrick het voor in zijn atelier in Leke. Hij kon bij de creatie rekenen op de hulp van Martin Claeys (74) uit Nieuwpoort.

“Ik had dat idee een paar weken voordat er in De Panne een extra orka aanspoelde”, lacht Patrick. “Initieel wilde ik het beeld in drie delen in de pan hakken met een smeltkroes als kookpot, maar van dat idee ben ik afgestapt. Het is nu één beeld, gemaakt met ijzeren staven die we manueel hebben geplooid. De scharen van een ploeg zijn de vinnen, de ogen zijn gemaakt van het zogenaamde derde punt van een tractor en de 48 tanden maakte ik van houwelen. Het resultaat is een mix van zeezoogdieren.”

“De kop lijkt op een haai, maar het lichaam eerder op een walvis. Burgemeester Bram Degrieck en schepen Wim Janssens zijn af en toe op atelierbezoek gekomen. Het kunstwerk werd door de gemeente De Panne opgehaald en werd op 18 juni samen met het pleintje onthuld.”

(GUS)

The post ‘Pan Adientje’ siert voortaan ‘Oksel van Adinkerke’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »

“Processie brengt mensen samen”: Regisseur Jan Bonne (70) neemt afscheid van Godelieveprocessie

De jaarlijkse Godelieveprocessie wordt extra speciaal voor Jan Bonne. Voor de 70-jarige regisseur, die al sinds 2016 aan het roer staat van dit stuk immaterieel erfgoed, is het zijn laatste editie. “Dit is een goed moment om te stoppen”, glundert een fiere Jan.
The post “Processie brengt mensen samen”: Regisseur Jan Bonne (70) neemt afscheid van Godelieveprocessie appeared first

Lees meer »

Grote hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: afkomstig van oud kerkhof

In Koekelare zijn heel wat menselijke resten gevonden, tijdens graafwerken vlak bij de kerk. De beenderen zijn afkomstig van een oud kerkhof rond de Sint-Martinuskerk. Zo’n 50 jaar geleden werd dat kerkhof weggehaald voor de aanleg van 2 nieuwe pleinen, maar waarschijnlijk gebeurde dat niet zorgvuldig. Het Agentschap Onroerend Erfgoed beslist nu wat er met de beenderen zal gebeuren. Intussen

Lees meer »

Bouw kaartershuisje in Koning Albert I-park Blankenberge gestart

Vrijdagmorgen werd in Blankenberge de eerste spadesteek gegeven voor het nieuwe buurpaviljoen de Roeschaert, het kaartershuisje in de volksmond. Op de huidige locatie in het Koning Albert I-park komt een volledig nieuw gebouw.
The post Bouw kaartershuisje in Koning Albert I-park Blankenberge gestart appeared first on KW.be.

Lees meer »