Omstreden stortplaats in Kortemark krijgt nieuwe vergunning, buurt wellicht in beroep

In het West-Vlaamse Kortemark krijgt het omstreden stort van Silvamo een nieuwe vergunning na de vernietiging door een procedure van een buurtcomité. “Wij gaan wellicht in beroep.”

Behalve protestacties en bloedafnames bij omwonenden trok buurtcomité Leefbaar Groot Kortemark naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen de omgevingsvergunning, die de Vlaamse regering in 2022 verleende aan Silvamo nv voor de verdere uitbating en uitbreiding van de stortplaats.

De procedure leidde begin dit jaar tot een vernietiging van de vergunning, wat het comité “belangrijke precedentenrechtspraak” noemde. Hun advocate doopte de beslissing van de Raad tot “het waterarrest”.

PFAS-norm

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft nu een nieuwe vergunning verleend aan Silvamo voor haar stortactiviteiten in Kortemark. “Er is een weigering gebeurd van de uitbreiding, een bijstelling van de motivatie voor de vergunning van het bestaande, en een bijstelling van de vermelde norm”, zegt Andy Pieters, woordvoerder van Demir. “Er is gemotiveerd dat dit voldoende garanties moet bieden om geen gevaarlijke toestanden te doen ontstaan.”

Volgens het stortbedrijf komt de vergunning in belangrijke mate overeen met de vorige, “met weliswaar een verlaging van de norm voor PFAS in de specie van 50 naar maximaal 40 mg/kg”. Silvamo legt zich neer bij de verstrenging van de PFAS-norm.

“Door de uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen was er een juridisch vacuüm”, stelt Dirk Ponnet, gedelegeerd bestuurder van Silvamo. “Nu is er terug een duidelijke juridische basis voor onze werkzaamheden. We beschouwen deze goedkeuring als een positieve stap, maar we blijven ons bewust van de verantwoordelijkheid die we dragen ten opzichte van de omgeving en de omwonenden. Transparantie, dialoog en samenwerking met de lokale gemeenschap blijven onze prioriteiten.”

Buurt in beroep

Het buurtcomité laat het er niet bij. “We gaan wellicht in beroep”, stelt Tim Deweerdt van buurtcomité Leefbaar Groot Kortemark. “We onderzoeken nog of er voldoende garanties zijn om verontreiniging tegen te gaan.”

Silvamo benadrukt dat het bedrijf zich inzet voor de gezondheid van de gemeenschap door middel van grondige controles, verscherpte procedures en transparante communicatie. “De stortplaats voldoet aan strenge milieunormen en wordt continu gemonitord om eventuele verontreiniging te voorkomen. De veiligheid van de omgeving is een absolute prioriteit.”

Opendeurdag

In september houdt het stortbedrijf voor het eerst een opendeurdag en buurtoverleg op de site. “Tijdens het buurtoverleg willen we de omwonenden nader informeren over onze activiteiten en de strikte milieumaatregelen die we nemen”, aldus sitemanager Chris David. “Verdere details hierover zullen binnenkort bekend worden gemaakt.”

(TP)

The post Omstreden stortplaats in Kortemark krijgt nieuwe vergunning, buurt wellicht in beroep is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hij hoeft niet te paraderen in bloot bovenlijf. Maar een zwakke Joe Biden is nefast voor heel de wereld

Oorverdovend wordt de roep in de Verenigde Staten aan Joe Biden om zich terug te trekken als presidentskandidaat. Voor het welzijn van zijn land. Maar hij zou dat ook moeten doen voor het welzijn van de wereld, analyseert onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden. Als Biden verliest, zit iedereen weer opgezadeld met Donald Trump. En als Biden alsnog wint, dan dreigen

Lees meer »

Onze correspondent achter de schermen van het debat tussen Biden en Trump. “We beseften: we hebben geschiedenis meegemaakt”

Onze Amerikacorrespondent Greet De Keyser zat vannacht in het hart van het debat tussen Biden en Trump: in de spin room, de gigantische ruimte waar de wereldpers verzamelde en iedereen ontmoette die iéts te zeggen had over de twee presidentskandidaten. “Biden heeft zijn leeftijd niet mee, maar zo erg had niemand het verwacht”, beschrijft ze hoe het er achter de

Lees meer »

Duizenden demonstreren in Frankrijk tegen extreemrechts

Duizenden mensen zijn zondag in Parijs en andere Franse steden de straat op gegaan om te demonstreren tegen de opkomst van extreemrechts, na de uitslag van de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Die werden gewonnen door het radicaal-rechtse Rassemblement national (RN) van Marine Le Pen.

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Wijndomein Cense de l’Alouette in Nieuwkerke opent de Proeverie: “Voorlopig enkel op zondagvoormiddag”

De Proeverie, daar worden voortaan de wijnen van het wijndomein Cense de l’Alouette in de Naaikorfstaat in Nieuwkerke geschonken en geproefd. In het najaar opent wijnboer Jan Staelens op zijn domein het belevingsmuseum Mine E Win.
The post Wijndomein Cense de l’Alouette in Nieuwkerke opent de Proeverie: “Voorlopig enkel op zondagvoormiddag” appeared first on KW.be.

Lees meer »