Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan

Musea Brugge heeft in een kunsthandel in Parijs een tekening aangekocht dat het portret voorstelt van “Donatien Stochove voor Rome” door de Brugse kunstenaar Joseph Denis Odevaere. De tekening kost 21.000 euro.

De “lange” 19-de eeuw (1750-1930) is één van de drie collectiepijlers van Musea Brugge. In de negentiende eeuw probeert Brugge opnieuw aan te knopen bij de economische en culturele bloei van weleer. Musea Brugge verzamelt dan ook actief kunstwerken en erfgoedobjecten die een rijker beeld geven van deze beeldbepalende periode voor Brugge.

Voor schepen van cultuur Nico Blontrock is dit de reden waarom het Brugs stadsbestuur in een kunsthandel in Parijs een tekening heeft aangekocht dat het portret voorstelt van “Donatien Stochove voor Rome” door de Brugse kunstenaar Joseph Denis Odevaere.

Hoogtepunt

“Vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw beleefde de schilderkunst in Brugge een nieuw hoogtepunt”, verduidelikt Nico Blontrock. “De invloed van Joseph-Benoît Suvée is hierbij van doorslaggevende betekenis geweest. De Brugse Academie speelde een voortrekkersrol in het promoten van het neoclassicisme.”

“Ze vormde kunstenaars die hun opleiding in het buitenland vervolledigden en internationaal doorbraken. Net als hun voorgangers uit de vijftiende eeuw gaven Brugse kunstenaars toen een impuls aan de ontwikkeling van de Europese schilderkunst. De collectie van Musea Brugge biedt een ruim en representatief overzicht van de Brugse neoclassicistische schilderkunst”, aldus de cultuurschepen.

Prentenkabinet

Het Brugs Prentenkabinet bewaart 450 neoclassicistische tekeningen met werk van meesters als Joseph-Benoît Suvée, Joseph Denis Odevaere en Joseph François Ducq. Interessant is de uitgebreide verzameling academietekeningen in de collectie, die een goede indruk geeft van hun vroegste artistieke uitingen. In 2021 kon Musea Brugge zijn verzameling schetsboekjes van academiedirecteur Jan Anton Garemijn uitbreiden tot acht stuks.

Deze collectie werken stond centraal in het Musea Brugge-project ‘Leerling-meester’ (2022-2023). Dit project krijgt vanaf deze zomer een vervolg met een project waarvoor vanuit de Vlaamse Gemeenschap subsidie werd toegekend. Het vervolgproject richt zich op de internationale carrières die door Brugse neoclassicistische kunstenaars werden uitgebouwd en op de sociale netwerken die hierbij een rol speelden.

Aanknopingspunt

De tekening van Stochove is gemaakt door Joseph Denis Odevaere, één van de bekendste Brugse neoclassicistische kunstenaars die een internationale carrière wist uit te bouwen. Donatien Stochove kwam uit een gegoede Brugse familie die volgens briefwisselingen Odevaere vergezelde op een reis naar Italië.

De tekening uit 1807 is een aanknopingspunt voor verder onderzoek naar Stochove en zijn rol in het kunstenaarsnetwerk. “Dit sluit perfect aan bij het door de Vlaamse Gemeenschap gesubsidieerde onderzoeks-, registratie-, digitaliserings- en ontsluitingsproject dat Musea Brugge deze zomer zal starten en een belangrijke focus legt op de invloed van sociale netwerken op de carrières van Brugse kunstenaars die een internationale reputatie hebben opgebouwd, zoals Odevaere”, aldus Nico Blontrock.

The post Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

Monsterboete of dwangsommen voor Fluvius? Duizenden klanten krijgen al maanden geen factuur meer

De Vlaamse energieregulator VREG onderneemt op dit moment juridische stappen tegen Fluvius. Of dat een monsterboete of dwangsommen zijn, wordt eerstdaags beslist. De netbeheerder moest de IT-problemen die nu al bijna drie jaar aanslepen, oplossen. Deadline: afgelopen zondag 30 juni. Dat bracht HLN-consumentenexperte Safia Yachou aan het licht in april. Maar vandaag zijn er nog steeds duizenden Vlamingen die al

Lees meer »