Mikken Urban Winery heeft één van de vijf beste wijnen van het land: “Harde werk wordt gesmaakt”

Mikken Urban Winery van Marc Dewulf en Charlotte Loosveld in Moorslede en Rumbeke is in de prijzen gevallen tijdens de Gault & Millau Belgian Wine Awards in Brussel. De rode wijn ‘Monaco’ uit 2022 behoort tot de vijf beste wijnen van ons land. “Dit is een mooie erkenning voor ons harde werk.”

Langs de Diepestraat in Moorslede doen Rumbekenaars Marc Dewulf en Charlotte Loosveld al zeven jaar aan wijnbouw. De voorbije jaren bouwden de wijnbouwers gestaag hun wijngaard uit. Zo werd ze in 2020 nog uitgebreid van 872 naar bijna 4.000 wijnstokken. In 2019 werd er voor het eerst geoogst. Inmiddels bracht het koppel zowel witte, rode als roséwijn op de markt. “We merken dat onze wijnen in trek zijn. Na zeven jaar hebben we zeker nog geen spijt van onze beslissing om een wijngaard op te starten”, aldus Marc, die zich onder andere via een cursus verdiepte in de wereld van de wijnen.

vijf beste van het land

Onder andere de rode wijn Monaco uit 2022 valt erg in de smaak bij het grote publiek. De wijn wordt ook geserveerd in verschillende restaurants. “In 2022 hadden we een warme, goede zomer waardoor we erg mooie vruchten konden plukken. Dit resulteerde in een zeer lekkere rode wijn.” Marc en Charlotte selecteerden de rode wijn voor de tweede editie van de Gault & Millau Belgian Wine Awards. Die zijn vergelijkbaar met de gelijknamige awards die worden uitgereikt voor restaurants. De beste wijnen komen ook in een gids terecht. De Wine Awards werden vorige week uitgereikt in Brussel. Uit de in totaal vierhonderd ingestuurde wijnen werd de Monaco, gemaakt met druiven uit Moorslede, bekroond. De rode wijn van Marc en Charlotte behoort volgens de professionele jury tot de vijf beste wijnen van ons land. “Dit is een erg leuke erkenning voor het vele werk in zowel onze wijngaard als in de Urban Winery. De voorbije jaren hebben we heel wat uren doorgebracht in de wijngaard. Het is dan ook fijn om te horen dat de wijnen gesmaakt worden.”

Urban Winery

Marc en Charlotte openden eind 2023 hun Urban Winery in het centrum van Rumbeke. “De wijnen werden tot en met 2021 gemaakt in onze woonplaats in Rumbeke. Daarna bracht onze zoektocht naar een geschikte vinificatieruimte ons naar een karaktervolle oude loods in hartje Rumbeke. Door de combinatie van de wijngaard in het landelijke Moorslede en de wijnmakerij in het centrum van Rumbeke werd Mikken Urban Winery een feit”, aldus Marc.

Op weekdagen kunnen groepen er terecht voor een vergadering of een proeverij en bezoekers komen er ook meer te weten over het mooie wijnverhaal van Marc en Charlotte.

Oogsten in september

Het winnen van de belangrijke Wine Award geeft Marc en Charlotte extra kracht om verder te schrijven aan hun verhaal. Voor het koppel breken er opnieuw enkele drukke maanden in hun wijngaard aan. Het natte weer van de voorbije maanden leek aanvankelijk voor problemen te zorgen. “Door de vele regen liep ik de voorbije maanden wat zenuwachtig rond, maar gelukkig hebben we nu al de ervaring om geduldig af te wachten. Dat geduld heeft inmiddels geloond. Het weer van de voorbije week is ideaal voor onze druiven. Hopelijk blijft het deze zomer warm, zodat we in september een goede oogst hebben”, aldus Marc. Bij het oogsten kunnen de wijnbouwers rekenen op heel wat helpende handen. Zo snellen de familieleden te hulp tijdens een gezellige familiedag en staken ook de leerlingen van de vlakbij gelegen school Ter Sterre in Moorslede vorig jaar de handen uit de mouwen. “We appreciëren hun hulp enorm. Wijnbouw is erg intensief en alle helpende handen zijn dan ook meer dan welkom.”

Rumbeke Kermis

Naast het vele werk in de wijngaard moet er natuurlijk ook nog wijn gemaakt worden. Marc is momenteel nog volop bezig met het maken van een witte wijn 2023. “Daarnaast zijn we ook volop bezig met een rosé. Die willen we graag voorstellen tijdens Rumbeke Kermis.”

The post Mikken Urban Winery heeft één van de vijf beste wijnen van het land: “Harde werk wordt gesmaakt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

School Sint-Jozef Sint Pieter in Blankenberge verbiedt smartphone voor eerste graad: “Paal en perk stellen aan al dat getokkel”

De leerlingen van het 1e en 2e middelbaar van het Sint-Jozef Sint Pieter in Blankenberge mogen vanaf volgend schooljaar geen smartphone meer gebruiken op school. Dat meltdt VRT. Opvallend is wel dat leerlingen van de 2e en 3e graad dat wel nog mogen doen. De school neemt die beslissing omdat gsm-gebruik de sociale ontwikkeling van kinderen tussen 12 en 14

Lees meer »

Spaanse kroonprinses Leonor slaat vleugels uit, tot afgrijzen van moeder: “Letizia verliest stilaan haar geduld”

De Spaanse kroonprinses Leonor (18) slaat haar vleugels uit. Volgende week gaat ze voor het eerst alleen op missie naar het buitenland, zonder begeleiding van haar ouders. Maar ook privé gaat de dochter van koning Felipe (56) en koningin Letizia (51) haar eigen weg. Van romantische reisjes naar New York, dansen in een nachtclub of uit de bol gaan bij

Lees meer »

Grenswegen gesloten tijdens EK-match Frankrijk-België: “Om risico’s op ordeverstoring en vandalisme zoveel mogelijk te beperken”

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België maandag — in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland — zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.

Lees meer »

Ludwig Vanlerberghe haakt eerste wagon aan zijn Spoor8770-locomotief: CD&V doet mee mét vier kandidaten

Spoor8770 versterkt zich met CD&V Ingelmunster, die niet meer afzonderlijk opkomen maar zich goed voelen binnen de nieuwe partij. Bart Buyse, Filip Blanckaert, Jan Defreyne en Koen Depreiter haken zich als eerste wagon vast aan de Spoor8770-locomotief. Samen staan ze op dezelfde lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.
The post Ludwig Vanlerberghe haakt eerste wagon aan zijn Spoor8770-locomotief: CD&V doet mee

Lees meer »

Er komt einde aan 14 jaar conservatief bewind in Groot-Brittannië: “Het VK zal anders voelen, daar ben ik van overtuigd”, reageert expert

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de Brexit wordt

Lees meer »

Buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco: “Zijn tactische kunde? Niets van te zien”

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »

Goed geoliede Oostendse toerismemachine klaar voor drukke zomer

Met de start van de zomervakantie vervelt Oostende weer tot één groot openluchtevenement. Dat vergt heel wat afspraken en organisatie, maar Toerisme Oostende en de stadsdiensten staan klaar om twee maanden lang vele duizenden bezoekers te ontvangen, hopelijk onder een stralende zon.
The post Goed geoliede Oostendse toerismemachine klaar voor drukke zomer appeared first on KW.be.

Lees meer »