Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek

Twee zones van de voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek moeten gesaneerd worden. Er is sprake van mazoutvervuiling. Gemeenteraadslid Raf Reuse (Groen) hoopt dat de Stad Brugge de kosten voor de sanering op De Lijn kan verhalen: “Want anders heeft het Brugs stadsbestuur een kapitale fout begaan bij de aankoop”.

Gemeenteraadslid Raf Reuse (Groen Brugge) polste via een schriftelijke vraag naar de stand van zaken in dit dossier. Er werd een bodemonderzoek verricht, nadat buurtbewoners in augustus 2023 een mazoutgeur hadden geroken rond de voormalige bussenstelplaats van De Lijn in de Tramstraat in Assebroek.

Vervuilde grond

“Uit onderzoek is gebleken dat er scheuren in bepaalde stookolietanks zitten, waardoor mazout in de bodem is gelekt”, legt Raf Reuse uit. Bijkomend oriënterend bodemonderzoek bevestigde de lekkages in de stookolietanks.

“Bij het verwijderen van de tanks tijdens de afbraak- en onthardingswerken, die werden uitgevoerd om de site om te vormen tot een groenzone, werd de grond geroerd en kwam de mazoutgeur vrij. De tanks zijn sinds 2008 leeg en gereinigd, maar de omliggende grond blijkt vervuild”, stelt de Brugse politicus.

Vertraging

Daardoor heeft de uitvoering van de plannen voor de realisatie van een groenzone op die plek vertraging opgelopen. Nu blijkt dat er voor twee zones op de site geen zware milieuschade is, maar dat ze toch moeten gesaneerd worden. De dienst Facilitair Beheer van de Stad Brugge heeft ondertussen een richtprijs voor de sanering opgevraagd.

Raf Reuse hoopt dat de sanering vlot verloopt, maar vraagt zich af wie voor de kosten moet opdraaien: “Bij de aankoop heeft het stadsbestuur ons altijd verzekerd dat er in geen geval sanering nodig was. Maar wat iedereen dacht, blijkt juist: er is vervuiling op de oude bussenstelplaats.”

“De Lijn is hiervoor verantwoordelijk en zou hiervoor moeten betalen. Als Brugge dit niet op hen kan verhalen, heeft het stadsbestuur een kapitale fout begaan bij de aankoop.”

The post Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik, een blauwe Conner Rousseau? Ik geloof niet in showpolitiek”: wie is Vincent Verbeecke (29), de nieuwe kandidaat-voorzitter van Open Vld?

Hij kan het goed uitleggen, een das laat hij thuis én hij woonde ooit één vergadering bij van de Jongsocialisten. De jongste kandidaat-voorzitter ooit, Vincent Verbeecke (29), zou zomaar eens de ‘blauwe Conner Rousseau’ kunnen worden, al ziet hij dat zelf anders. Dit is de onbekende woordvoerder van Gwendolyn Rutten, die Open Vld wil redden van de ondergang: “De clans

Lees meer »

Schuldeisers en banken willen Atos redden

De schuldeisers en banken van het Franse IT-bedrijf Atos hebben zondag een akkoord bereikt om het financieel noodlijdende bedrijf te redden. Dat blijkt zondag uit een mededeling van het bedrijf. Atos is ook in ons land actief.

Lees meer »

Golf, dodelijke oneliners, maar vooral gênante vertoning voor president: dit moet u weten over het debat tussen Joe Biden en Donald Trump

Het debat tussen huidig president Joe Biden en zijn voorganger Donald Trump is donderdagnacht uitgedraaid op een nachtmerrie voor de Democraten. Een warrige Biden kon de Amerikaanse kiezers absoluut niet overtuigen dat hij in staat is om het zwaarste ambt ter wereld nog vier jaar uit te oefenen; een voor zijn doen beheerste Trump moest zijn tegenstander enkel zichzelf in

Lees meer »

“Ze betalen hem zéér goed, dus dit gaat gevolgen hebben”: moet Erik Van Looy vrezen voor tv-toekomst in Nederland?

Van 660.000 naar 290.000 kijkers. Erik Van Looy (62) heeft met zijn ‘Pappenheimers’ geen goede beurt gemaakt in Nederland. “Die man is onverstaanbaar,” reageerde de een, terwijl de ander vond dat het een “waardeloos programma” was. Kritiek die zender RTL, waar Van Looy onder contract staat, niet ontgaan zal zijn. In ‘Dag Allemaal’ laat tv-criticus Jules Hanot (70) zijn licht

Lees meer »

Stad Veurne steunt ‘ByeByeGazon: “Goede voorbeeld geven”

Het Veurns stadsbestuur wil alle inwoners van Veurne stimuleren om bij te dragen tot een meer hittebestendig en biodivers klimaat door iedere tuin wilder en natuurlijker te maken. Dat is de kernboodschap van de actie #ByeByeGazon. Ook al zit MaaiMeiNiet er op, elke extra inspanning loont!
The post Stad Veurne steunt ‘ByeByeGazon: “Goede voorbeeld geven” appeared first on KW.be.

Lees meer »