Lifesavers meten zich in zee in Oostende

Zaterdag 6 en zondag 7 juli vormen het strand en de zee in Oostende het decor voor Filcow waarin zo’n vierhonderd lifesaving sporters uit heel Europa het tegen elkaar opnemen. “Het is spectaculair want vele proeven vragen behendigheid, evenwicht, techniek, tactiek, snelheid en inzicht.”

Filcow staat voor Flanders International Lifesaving Competition Open Water en wordt voor de 20ste keer georganiseerd door de Vlaamse Reddingsfederatie voor sportmensen, redders en atleten die de lifesavingsport beoefenen. “Zowel op het strand als in open water, de zee, nemen zij het tegen elkaar op, tegen de tijd in verschillende proeven. “Zo is er de Board Race waar ze met een plank op zee een parcours van zo’n 800 meter afleggen om dan met hun board over de finish op het strand te komen”, legt voorzitter Karel Logghe uit.

Verder is er onder meer Surfski met een soort van kajak, simultaan aan de wedstrijd Board Race. De Ocean Man of Woman is de koninginnenproef waarin men proeven na elkaar doet: zwemmen, board, surfski en lopen. “Dit is een van de meest vermoeiende, uitdagende onderdelen. Over acht jaar zou dit wel eens een olympische discipline kunnen worden”, weet Logghe.

Strandevents

Filcow staat tevens voor proeven in team en enkele strandevents. “Zoals na twee kilometer doorheen het mulle zand aan een zo hoog mogelijk tempo proberen aan de finish te komen. Een andere (afvallings)proef, Beach Flags, bestaat erin dat de atleten op hun buik liggen, 180 graden draaien, recht springen en een sprint doen om een van de vlaggetjes te nemen. Wie er geen heeft, valt af. Wie het laatste vlaggetje te pakken krijgt, wint.”

Kustredders

De voorzitter merkt dat de sport meer en meer belang krijgt. “Reddend zwemmen of lifesaving is noodzakelijk. Nog al te vaak zijn mensen en jongeren het slachtoffer van de verdrinkingsdood. Mocht iedereen deze sport beoefenen zou die kans minder zijn. We merken tevens dat meer kustredders kennismaken met de sport. Het bewijs is er, met de aankoop van boards zodat ze zich nog sneller naar het slachtoffer kunnen begeven.”

(ACR)

Info: https://filcow.be.

The post Lifesavers meten zich in zee in Oostende is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Billboard Series maakt plaats voor nieuwe banner in functie van Triënnale Kortrijk

Naar aanleiding van de Triënnale Kortrijk, verscheen bij de Budabrug een nieuwe banner van 50 m². Dit keer niet uit de Billboard Series, maar een kunstwerk van Felix Gonzalez-Torres. Tijdens After Paradise kan je “Untitled” (Strange Bird) uit 1993 zien, geïnstalleerd op zes reclamebordlocaties op diverse locaties in Kortrijk.
The post Billboard Series maakt plaats voor nieuwe banner in

Lees meer »

Amadou Onana en Orel Mangala leggen op sociale media EK neer: “Wreed, maar we hebben hart en ziel in de strijd gegooid”

Einde verhaal voor de Rode Duivels op dit EK. Een zure nederlaag tegen Frankrijk als eindstation. En dus zijn de Belgen intussen huiswaarts gekeerd. Tijd voor vakantie, tijd voor bezinning. “We komen sterker terug”, legde Amadou Onana het teleurstellende EK neer. Mangala, zijn ploegmaat op het middenveld, vulde aan: “We willen jullie trots maken en ik heb er alle vertrouwen

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden (81), die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

“Ken je mij niet meer?”: Hartverwarmende reünie tussen taxichauffeur en oude jeugdvriend gaat de wereld rond

Uber-chauffeur Danny uit de Amerikaanse staat Texas brengt dagelijks tientallen klanten van de ene naar de andere locatie. Maar in januari werd hij aangenaam verrast door één van hen. Hij voerde een beleefde conversatie met zijn klant John, toen hij plots werd onderbroken. “Man, ik ken jou”, zei de man. “Ken je mij niet meer?” Danny beleefde vervolgens een heuglijk

Lees meer »

Britse kranten kijken vooruit naar klinkende overwinning voor Labour en afgang van “arrogante clowns” van conservatieve partij

De Britten trekken vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Premier Rishi Sunak en zijn Tories staan er historisch slecht voor in de polls en dat is te zien op de voorpagina’s van de Britse kranten. De tabloid ‘Daily Star’ zet zelfs clownsschoenen op de cover en verkneukelt zich erover dat de conservatieve “clowns” en “bedriegers” morgen

Lees meer »

Acteur Louis Thyssen uit ‘Nachtwacht’ en K3-musical ‘De drie biggetjes’ breekt met z’n vriendin Liesl

Louis Thyssen (29), bekend van ‘Nachtwacht’ en z’n rol in musical ‘De drie biggetjes’, en z’n vriendin Liesl (27) hebben na zeven jaar besloten om uit elkaar te gaan. Dat bevestigt de acteur aan ‘Dag Allemaal’. Dat de breuk al dan niet het gevolg zou zijn van overspel, wil Thyssen niet kwijt: “Ik moet nog met m’n omgeving bespreken wat

Lees meer »

Vanaf nu kan je de rijen toeristen vermijden aan de Akropolis in Griekenland, tegen een prijskaartje van… 5.000 euro: “Ronduit elitair”

Een van de drukst bezochte monumenten uit de Oudheid, de Akropolis in Athene, laat voortaan privébezoeken buiten de officiële openingsuren toe. Een machtige ervaring met een prijskaartje van… 5.000 euro. Hellenic Heritage verkoopt de privébezoeken als de “Acropolis Experience”. Bij de aankondiging ervan kwam er al veel kritiek. Die laait nu weer op.

Lees meer »

Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie

Op het Klein Strand in Oostende is de opbouw volop bezig voor Ostend Beach Festival op 12, 13 en 14 juli. Na 15 jaar is de ploeg al goed op elkaar ingespeeld en loopt de voorbereiding gesmeerd. We blikken al even vooruit met organisatoren Jan Mortelmans en Kevin Beirens.
The post Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie appeared

Lees meer »