Kunstenaars bekennen kleur dankzij ‘Kunstmarkt Menen’: “Het is telkens weer een werk van lange adem”

Van Menen een kunstminnende stad maken: dat was ooit het plan van een kleurrijk groepje kunstenaars. Na het bij elkaar steken van de artistieke koppen ontstond de creatieve vereniging Kunstmarkt Menen.

“Al van in 2014 presenteren we een kunstevenement waarin allerlei kunstenaars en ambachtslieden hun disciplines tentoon konden stellen. Dat was telkens tijdens de jaarlijkse Wieltjesfeesten in de Bruggestraat en heette toen De Kunststraat”, zegt Patrick Lepoutre.

Sterke kerngroep

Patrick Lepoutre, Liliane Demeester en Freze Midavaine creëerden in 2014 de Kunststraat. Patrick woont al heel zijn leven in Menen en wou héél graag zijn straat weer zien openbloeien tot een levende kunststraat. De kunstenaars waren eerder ambachtslieden en daarom zocht dit artistieke trio naar een project waar de echte kunstenaars hun gading kwijt konden. Kunstmarkt Menen zag het licht in 2019. Het project bestond al eerder, maar op vraag van Stad Menen vormde zich een sterke kerngroep die de teugels overnam: Patrick Lepoutre, Liliane Demeester, Freze Midavaine, Erwin Houssin, Paquita Six, Marianne Verhaeghe, Hugo Deruyck, en meewerkend lid Linda Provost. De vereniging viert op 7 juli de vijfde editie van haar kunstmarkt aan De Oude Leiellan in Menen.

Maar Kunstmarkt Menen wou meer en sinds 2019 organiseren zij een heus project waar iedere serieuze kunstenaar zijn kunnen aan het grote publiek kan voorstellen. “Met de hulp van de Lukasgilde Menen zette onze vereniging daar haar schouders onder om dit tot op vandaag in goede banen te leiden”, vertelt Liliane Demeester.

Strenge selectie

Een achttal kerngroepsleden nemen deze taak ernstig en zijn daar als het ware heel het jaar mee bezig. “Het is inderdaad telkens weer een werk van lange adem. Tijdens onze vergaderingen polsen we telkens weer hoe we dit event nog kunnen verbeteren. Een idee om misschien een tweede kunstmarkt te houden, tijdens de winter bijvoorbeeld, spookt ook al regelmatig door onze hoofden. Vanaf januari mogen de kunstenaars zich eigenlijk al inschrijven. We selecteren wel streng genoeg op de nieuwe disciplines opdat het geen ‘braderie’ of markt zou worden maar wel degelijk een rasechte kunstmarkt met kunstenaars die deelnemen uit liefde voor hun kunst, zonder commerciële doeleinden”, weet Freze Midavaine.

De kunstenaars mogen wel hun werken verkopen die dag. “Kunst aan de man brengen door verkoop is uiteraard toegelaten. We vragen wel aan de kunstenaars om live hun artistieke talenten te demonstreren aan het publiek. Ze tonen dus niet alleen hun werk maar geven ook deskundige uitleg over hun veelzijdige gedrevenheid”, zegt Patrick Lepoutre nog.

Verloting kunstwerk

Kunstmarkt Menen springt op die manier in de bres voor de echte kunstenaars door hen een mooi platform aan te bieden. “We verwachten dit jaar, op 7 juli om precies te zijn, heel veel lokale kunstenaars maar ook onze buitenlandse kunstenaarsvrienden komen telkens ruim aan bod”, aldus Freze. “Met disciplines denken we onder andere aan schilderen, keramiek, beeldhouwen, houtsnijwerk, boekbinden, grafische kunst, fotografie, juwelen maken, kalligrafie…”

“We mogen de charme van een echte kunstmarkt niet verliezen” – Liliane Demeester

De kunstmarkt zal plaatsvinden aan de Oude Leielaan Menen van 10 uur tot 17 uur. En men zal er kunnen genieten van een hapje en een drankje op de diverse locaties langs het parcours. Er zal alsook een uniek kunstwerk verloot worden aan diegene die het gewicht van het oeuvre kan raden.

“We proberen dus telkens weer om met iets nieuws en ludieks op de proppen te komen, vandaar onze rijkgevulde en geanimeerde vergaderingen”, lacht Freze. Na vijf jaar mag de vereniging haar project zeker meer dan geslaagd noemen. “Vorig jaar mochten we rekenen op een 25-tal standjes en dit jaar worden het er meer dan 60. We zijn als het ware al volzet, nog meer standjes toevoegen zou het ons te moeilijk maken. We mogen de charme van een echte kunstmarkt niet verliezen. Het gaat in ieder geval de goeie kant op en dat doet ons meer dan deugd”, weet Liliane.

Mooie groei

Dat Kunstmarkt Menen iets betekent in Menen blijft een topmotivatie om er in de toekomst mee door te gaan. “Het is iets dat heel mooi gegroeid is en dat onze stad er iets aan heeft, is overduidelijk. Niet iedere stad mag of kan zich een kunstmarkt veroorloven en daar zijn we toch wel een beetje trots op. Dit smaakt naar meer en de toekomst van Kunstmarkt Menen ziet er rooskleurig uit”, besluit Patrick.

The post Kunstenaars bekennen kleur dankzij ‘Kunstmarkt Menen’: “Het is telkens weer een werk van lange adem” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brugse hoteliers over start zomervakantie: “Steeds meer lastminuteboekingen”

De zomervakantie staat in de startblokken. Brugge ontvangt een vijfde van haar jaarlijks aantal bezoekers in juli en augustus. Visit Bruges wil vooral met de Triënnale toeristen lokken. Terecht? Volgens hotelier Dimitri Thirion boeken weinig toeristen hiervoor een kamer.
The post Brugse hoteliers over start zomervakantie: “Steeds meer lastminuteboekingen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oostrozebekenaar Chris ‘Foxie’ De Vos in Tour als verzorger van ploeg van geletruidrager Pogacar

In 2011 won Chris De Vos als verzorger de Ronde van Frankrijk met BMC-kopman Cadel Evans. Sinds zaterdag doet de 58-jarige Oostrozebekenaar, intussen aan de slag bij UAE Team Emirates, een nieuwe gooi naar Tourwinst met topfavoriet Tadej Pogacar. “Maar de komst van mijn eerste kleinkind plaats ik boven een nieuwe eindzege in de Tour.”
The post Oostrozebekenaar Chris

Lees meer »

Honderden schildpadden in Maleisië gered uit klauwen van Ninja Turtle-bende

Ongeveer vierhonderd schildpadden zijn zaterdag door de Maleisische politie en natuurbescherming gered uit de klauwen van de zogenaamde Ninja Turtle-bende. De dieren hadden een totale waarde van 3,8 miljoen ringgit (747.000 euro) en waren bestemd voor de verkoop in Zuidoost-Azië. Dat zegt Abdul Kadir Abu Hashim, directeur-generaal van Wilde fauna en nationale parken. Het gaat om de grootste inbeslagname van

Lees meer »

Geslaagd openingsweekend van zomerbar Bardos in Ardooie: “Gezelligheid en wat nostalgie”

Er is weer leven in de voormalige brouwerij Vanden Bussche. Het openingsweekend van zomerbar Bardos zit erop. Zomeren deed het er nog niet, maar aan gezelligheid ontbreekt het alvast niet. En ook de buren zijn tevreden, want er is geen overlast.
The post Geslaagd openingsweekend van zomerbar Bardos in Ardooie: “Gezelligheid en wat nostalgie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ruimte voor carpoolparking in Geluwe?

Als het van gemeenteraadslid Nino D’Hellem (Team 2030) afhangt, dan komt er op de hoek van de Komerenstraat en Menenstraat (N8) naast de rotonde van de drukke expresweg N58 in Geluwe een carpoolparking.
The post Ruimte voor carpoolparking in Geluwe? appeared first on KW.be.

Lees meer »