Knokke-Heist gaat uniek karakter van Het Zoute beschermen: “Druk op de wijk onder controle houden”

De typische kronkelende smalle paadjes, straten tussen de tuinen van de villa’s en witte verf. Het zijn maar enkele zaken die Het Zoute in Knokke typeren. De voorbije 115 jaar werd het wellicht de meest exclusieve wijk van Vlaanderen. De gemeente wil dat typische en ‘unieke’ karakter beschermen en hanteert daarom voor het eerst de BGO (Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling). “Door strikt vast te houden aan bepaalde richtlijnen, kunnen we er zo voor zorgen dat het unieke en bijzondere karakter van Het Zoute ook in de toekomst behouden blijft”, zegt het gemeentebestuur.

De geschiedenis van Het Zoute gaat terug tot 1908. De bekende architect Joseph Stübben ontwikkelde toen, in opdracht van de Compagnie Het Zoute, een eerste urbanisatieproject voor Het Zoute. Op basis daarvan werd een verkaveling uitgetekend en werden stedenbouwkundige voorschriften opgesteld, een primeur voor die tijd. “Het doel was eenduidig: het handhaven van kwaliteit in bouwwerken en het bereiken en beschermen van een architecturale visie van ‘eenheid en verscheidenheid’. Al snel bleek dat het wettelijke kader om deze voorschriften te handhaven ontbrak”, legt het gemeentebestuur uit. “Daarom werd beslist bij iedere verkoop specifieke voorwaarden op te leggen aan de kopers. De voorschriften werden minutieus beschreven, zoals het gebruik van witte verf, het gebruik van rode dakpannen, de afstanden tussen buitengevels en perceelgrenzen, de maximale bouwoppervlakte en ga zo maar door.”

Het zijn deze voorwaarden die Het Zoute zijn eigen specifieke identiteit gaven. Nergens elders aan de Belgische kust waren de bouwvoorschriften zo duidelijk en zo streng als in Het Zoute. Esthetiek speelde hierin een cruciale rol. En dat unieke karakter wil het gemeentebestuur dus ook in de toekomst vrijwaren met het invoeren van de Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling (BGO).?

Exclusieve woonwijk

Voor de mensen die het niet zouden weten: Het Zoute is de meest exclusieve woonwijk van Knokke-Heist. De wijk kent al sinds jaar en dag een mooi samenspel?van wonen, natuur en recreatie. Typerend zijn de kronkelende smalle paadjes en straten tussen de tuinen van de villa’s. En net omdat de wijk zo exclusief is, heeft die ook een bijzondere aantrekkingskracht, zo blijkt uit de cijfers. “Zo merkten we de laatste tien jaar bijna een verdriedubbeling op van het aantal aanvragen voor omgevingsvergunningen. En dat heeft natuurlijk zijn impact op de omgeving”, gaat het gemeentebestuur verder. “Dit legt druk op de eigenheid van het Zoute. Zo komen er bijvoorbeeld te zware bouwvolumes die zich niet of onvoldoende integreren in de omgeving. De gemeente ziet het dan ook als haar taak om de kracht, eigenheid en het charmegevoel van Het Zoute te bewaren en de druk op de wijk onder controle te houden.”

BGO als beschermingsinstrument?

De ontwikkeling van een toekomstgerichte beleidsmatig gewenste visie voor deze woonwijk is volgens de gemeente daarom broodnodig. “De openheid van en het charmegevoel van de wijk moeten behouden blijven. Ook moet er maximaal ingezet worden op architecturale kwaliteit en landschappelijke integratie. De Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling (BGO) garandeert dit”, klinkt het.

Let wel: bij zo’n BGO kan een stad of gemeente wel nooit afbreuk doen aan de bestaande stedenbouwkundige voorschriften of nieuwe stedenbouwkundige voorschriften vastleggen.?Wél kunnen er zekere aandachtspunten, niet-verordenende richtlijnen, vooropgesteld worden die kunnen gebruikt worden bij de beoordeling van vergunningsaanvragen op het vlak van de goede ruimtelijke ordening.?

“Met deze BGO wensen we vooral meer duidelijkheid te geven aan kandidaat-bouwheren die in hun aanvraag dan al meteen kunnen inspelen op de aandachtspunten. Zo vermijden we misverstanden en onnodige frustraties”, besluit het gemeentebestuur. (MM)

The post Knokke-Heist gaat uniek karakter van Het Zoute beschermen: “Druk op de wijk onder controle houden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE. Extreemrechts Rassemblement National van jonge kandidaat-premier Jordan Bardella op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Zal premier van alle Fransen zijn”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond. Het gaat nog wel om schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de laatste ontwikkelingen.

Lees meer »

DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’

Het Guldensporencollege DAS in Kortrijk lanceert de nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’. “Het is een theoretisch artistiek-creatieve richting met een doorstroomfinaliteit. Wanneer je afstudeert, heb je dus een stevige basis en zijn er verschillende mogelijkheden in zowel professionele als academische bacheloropleidingen”, legt directeur Inge Gorré uit.
The post DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’ appeared first

Lees meer »

Een model in New York, shopverslaafde of basketbalspeler die drumt in de kerk: één van deze mannen wordt Mister World Belgium

De fotoshoots zijn beoordeeld, het defilé in zwemshorten klaar om gehouden te worden. Nu zondag kiest Miss België-organisatrice Darline Devos uit één van deze acht mannen een Mister World Belgium. “Hij vertegenwoordigt ons land op de verkiezing van Mister World in Vietnam. Na tien jaar doet ons land eindelijk weer mee”, zegt ze. Het wereldkampioenschap voor mooie mannen vindt plaats

Lees meer »

“Steeds moeilijker om geen medelijden met Lukaku te krijgen”: buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »

Democraten in paniek door zwakke vertoning van Biden

In het eerste debat voor de verkiezingen resident Joe Biden moest het Amerikaanse volk ervan overtuigen dat hij nog mentaal en fysiek in staat is het land te besturen als 81-jarige. Zonder succes. Democraten zitten met de handen in het haar, nadat Biden vanaf het begin van het debat slecht presteerde.

Lees meer »

Nieuwe hondenloopweide aan uitkijktoren in Rumbeke: “Voorbode voor het grootste hondenloopbos van de provincie”

Stad Roeselare opende donderdag feestelijk een derde plekje waar honden vrij kunnen ravotten. De recreatieve zone aan de uitkijktoren aan het Sterrebos, die inmiddels werd verworven door de stad, werd uitgebreid met een hondenloopweide. “Een voorbode voor het grootste hondenloopbos van de provincie”, klinkt het.
The post Nieuwe hondenloopweide aan uitkijktoren in Rumbeke: “Voorbode voor het grootste hondenloopbos van

Lees meer »

Ellen (38) en Matthew (41) baten nu Gasthof Het Witte Paard uit in Oostvleteren: “Iedereen moet zich hier thuis voelen”

Sinds kort kan je weer de voeten onder tafel schuiven in Gasthof Het Witte Paard op de Markt in Oostvleteren. Dit prachtige restaurant zat al een tijdje zonder uitbating en daar is nu verandering in gekomen.
The post Ellen (38) en Matthew (41) baten nu Gasthof Het Witte Paard uit in Oostvleteren: “Iedereen moet zich hier thuis voelen” appeared

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »