Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf opgepakt: “Dit is hallucinant”

In het strafonderzoek naar de fraude bij het magistratenexamen van januari hebben speurders van de Brusselse federale politie één van de twee klokkenluiders in het dossier opgepakt. De advocaat werd vrijdagochtend door drie agenten van zijn vrijheid beroofd en de hele voormiddag verhoord. “Dit is hallucinant” zegt zijn raadsman.

De démarche van de Brusselse speurders die, onder leiding van raadsheer-onderzoeker Wim De Troy, het onderzoek voeren naar de fraude op het magistratenexamen van januari is ongezien. Vrijdagochtend om 7.30 uur klopten ze aan bij de advocaat, toonden hem een zogenaamd ‘bevel tot medebrenging’ en troonden hem mee naar de kantoren van de federale politie in Brugge voor verhoor. Nochtans is de betrokken advocaat één van de twee klokkenluiders die het gesjoemel bij het magistratenexamen van januari net aan het licht had gebracht. Het is dankzij zijn melding, die hij samen met een andere advocate van de West-Vlaamse balie deed, dat de bal aan het rollen ging en de fraude aan het licht kwam.

Uit goede bron is vernomen dat de betrokken advocaat een uitnodiging tot verhoor als getuige had gekregen, maar dat hij aan de speurders had laten weten dat de voorgestelde datum voor hem onmogelijk was. In plaats van een nieuw voorstel te doen, kreeg hij drie gewapende agenten voor de deur die hem van zijn vrijheid beroofden. Tijdens het verhoor werd de advocaat bijgestaan door een raadsman. Tegen de middag mocht hij opnieuw beschikken. Evident wordt hem niets ten laste gelegd. Dat kan ook moeilijk anders, gezien hij als getuige werd verhoord. Net dat doet de vraag rijzen of het wel nodig was om hem van zijn vrijheid te beroven.

Rechtvaardigheidsgevoel

Advocaat Filip De Reuse, die de betrokken advocaat bijstond tijdens het verhoor, is bijzonder misnoegd over de manier van werken. “Ik ben hier echt door geshockeerd. Iemand die vanuit een diepgeworteld rechtvaardigheidsgevoel wanpraktijken binnen Justitie aankaart op zo’n manier behandelen, dat is onaanvaardbaar. Mijn cliënt heeft nooit geweigerd om verhoord te worden. Hem dan zomaar thuis komen ophalen, is echt hallucinant”, klinkt het.

Bij de West-Vlaamse balie is men misnoegd over de manier van werken van de Brusselse speurders. “Het is alsof de getuige een soort gangster zou zijn die desnoods geboeid naar het Justitiepaleis moet worden gesleept. Als balie mogen we dat niet accepteren. Een moedig advocaat wordt niet op deze wijze behandeld, punt aan de lijn”, schrijft voormalig stafhouder Bart Staelens in een opiniebijdrage op de website van balie West-Vlaanderen.

Vorige week werd overigens ook de hoofdrolspeler in de examenfraude, advocaat-generaal C.B. uit Gits bij Hooglede, gearresteerd en verhoord.

The post Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf opgepakt: “Dit is hallucinant” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bellingham en Kane redders in nood: Engeland ontsnapt door allerkleinste gaatje aan voetbaltrauma tegen Slovakije

Engeland is op het EK tegen Slovakije in extremis ontsnapt aan een nieuw voetbaltrauma. Met dank aan Bellingham, goed voor een geniale gelijkmaker in de reguliere slotminuut. Slovakije kraakte daarna in de verlengingen. Kane en co. blijven zo met een 2-1-zege in de running en hebben het vel van bondscoach Gary Southgate gered. Het niveau van het sterrenensemble moet wel

Lees meer »

Gerdy Haes stopt als algemeen directeur van Zorgbedrijf Harelbeke

Zorgbedrijf Harelbeke zette een maand geleden de samenwerking stop met algemeen directeur Gerdy Haes. Dat raakte nu pas bekend. Dat het volgens sociale media wegens ‘toxisch leiderschap’ zou zijn, ontkent voorzitter Lynn Callewaert met klem. “Dat klopt absoluut niet. Er waren meningsverschillen rond de aansturing van het zorgbedrijf.”
The post Gerdy Haes stopt als algemeen directeur van Zorgbedrijf Harelbeke

Lees meer »

De Plattevissers uit Zwevegem mogen naar WK interclub in Slovenië

De Zwevegemse hengelclub De Plattevissers neemt deel aan het WK Interclub dat van maandag 22 tot en met zondag 28 juli in Slovenië plaatsvindt. Een 15-koppig team zal daar tien dagen aanwezig zijn, onder hen twee Roeselarenaars en één Ardooienaar.
The post De Plattevissers uit Zwevegem mogen naar WK interclub in Slovenië appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. “Hij pakte hem bij zijn hoofd en begon te slaan”: Amerikaanse agent valt tiener aan tijdens kinderfeestje

In Galveston, Texas, is een kinderfeestje volledig uit de hand gelopen. Een agent in burger kwam poolshoogte nemen omdat er zoveel mensen bij het zwembad van een appartementencomplex waren, waar het feestje plaatsvond. Vervolgens ontstond er een hevige discussie, waarna de agent een tiener aanviel. Een moeder kon het hele incident filmen. De politie is een onderzoek gestart.

Lees meer »

Oprichter Antwerps modemerk reageert op faillissement: “Mocht ik 50 jaar zijn, ik zou Gigue terugkopen”

Gigue is door het faillissement van Duror Fashion Group het slachtoffer geworden van “te veel management”. Dat zegt oud-designer Jo Wyckmans (79). De oprichter van het merk was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie. In 2017 kwam zijn Gigue in handen van Duror, de groep die modemerk Terre Bleue oprichtte. “Toen zag ik het onheil

Lees meer »

Luc Steeno begon in Kursaal Oostende zijn verjaardagsfeest met één lied van Will Tura én ook bijna op het einde zong hij nog één Tura-nummer

In Kursaal Oostende vierde Luc Steeno feest. Inderdaad, Luc werd net 60 jaar en in een organisatie van Blue Sky Concerts vierde hij deze verjaardag met heel wat aanwezigen in de mooie eventzaal van Kursaal Oostende. Luc stond niet alleen op het podium. Ook talrijke collega’s kwamen langs om één of twee liedjes te zingen.
The post Luc Steeno

Lees meer »

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Je kreeg geen eten na de wedstrijd als je boven een bepaald gewicht zat”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

Monsterboete voor Fluvius? “Hou mijn hart vast als ik verbruik van twee jaar ga moeten betalen”

De Vlaamse energieregulator VREG onderneemt op dit moment juridische stappen tegen Fluvius. Of dat een monsterboete of dwangsommen zijn, wordt eerstdaags beslist. De netbeheerder moest de IT-problemen die nu al bijna drie jaar aanslepen, oplossen. Deadline: afgelopen zondag 30 juni. Dat bracht HLN-consumentenexperte Safia Yachou aan het licht in april. Maar vandaag zijn er nog steeds duizenden Vlamingen die al

Lees meer »