Hulpdiensten houden grote reddingsoefening op strand van Bredene: “Net zoals het er bij een echte interventie aan toe zou gaan”

Een tachtigtal mensen – hulpdiensten en figuranten – namen dinsdag deel aan een grote reddingsoefening in Bredene. Daarbij werden twee scenario’s gesimuleerd. “Jaarlijks zijn er een tweetal incidenten waarbij kinderen onder het zand bedolven geraken”, zegt gouverneur Carl Decaluwé over één van de scenario’s. Verder werd ook een aanvaring op zee gesimuleerd waarbij vier drenkelingen betrokken waren.

Het eerste scenario speelt zich af in de duinen van Bredene. Twee kinderen graven er een put, mama gaat zwemmen in de zee, en de put slaat dicht. Een van de twee kinderen zit zo goed als volledig onder het zand. “Jaarlijks zijn er zo een tweetal incidenten”, zegt de gouverneur.

“Dit jaar zullen de strandredders nauwgezet interventies bijhouden voor het redden van kinderen die in putten terechtkwamen. Het is en blijft gevaarlijk om diepe putten te graven op het strand of in de duinen. Als je weggaat, delf de put. Hoe dieper de put en hoe droger het zand, hoe gevaarlijker. Putten graven die niet dieper zijn dan kniehoogte kan dan weer wel.”

Ongeval met boot

Het tweede scenario speelde zich dan weer op zee af. “Een windfoil is er gebotst met een Zodiac waarin vier personen zitten. De Zodiac kapseist en een van de passagiers komt onder de boot terecht, twee anderen vallen in het water en drijven weg. Een vierde inzittende zwemt naar het strand.

“Aan beide oefeningen nemen zo’n tachtig mensen deel”, vertelt oefenleider bij Defensie Johan Ryckx. “Het gaat onder andere om de noodcentrale, het MRCC, vliegende en varende eenheden, maar ook politie, brandweer, AZ Oostende, enzovoort. We doen die oefening elk jaar en dit jaar werd gekozen voor Bredene. We kijken, evalueren en sturen bij indien nodig.”

Regeling

De gouverneur werkte een afsprakenregeling uit met de verschillende instanties aan land, in zee en in de lucht. Het gaat om een afsprakenregeling die gevolgd kan worden bij het redden van drenkelingen of vermisten aan de Belgische kust.

Recent werd die regeling geüpdatet. “Zo wordt er nu in de periode tussen 15 juni en 15 september – de zogenaamde groene periode – altijd eerst gepolst bij de strandredders of zij weet hebben van een vermiste of een drenkeling”, duidt Decaluwé. “De regeling geldt alleen vanaf de waterlijn tot waar de middelen in zee rijken. Niet op de zeedijk en niet in de duinen, maar ook niet in havengebieden. Strandredders die zelf melding krijgen van een situatie bellen het MRCC.”

Bij het eerste scenario was de afsprakenregeling dus niet van toepassing aangezien het incident zich in de duinen van Bredene voordeed. “Toch wilden we ook deze oefening in de kijker plaatsen. Bij het tweede scenario was de regeling wel van toepassing aangezien het incident zich op zee voordeed. Het is net het testen van die afsprakenregeling die voor ons belangrijk is”, aldus de gouverneur.

Goed verlopen

Toevallige passanten zullen zich vermoedelijk wel afgevraagd hebben wat er gaande was op het Bredense strand. Drenkelingen werden uit zee gehaald, de NH-90 helikopter vloog geregeld over en hulpdiensten waren in groten getale aanwezig. “Net zoals het er bij een echte interventie aan toe zou gaan”, geeft Ryckx nog mee. “We laten niets aan het toeval over.”

De gouverneur liet weten dat de reddingsoefening goed verlopen is. “Er is echter één aandachtspunt in het eerste scenario: de opvang en aandacht voor de dichtste familie”, zegt de gouverneur nog. “Verder verliep de communicatie en de infodeling goed en ook over de werking van de commandopost waren er geen opmerkingen.”

The post Hulpdiensten houden grote reddingsoefening op strand van Bredene: “Net zoals het er bij een echte interventie aan toe zou gaan” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Antwerpen wil fietsdiefstallen tegengaan met nieuwe afgesloten fietsparkings

In Antwerpen zijn de eerste afgesloten fietsparkings geopend. De stad wil daarmee mensen stimuleren om verschillende duurzame vervoersmiddelen te combineren. Zo kan je nu bijvoorbeeld met de fiets tot de tramhalte aan Olympiade rijden, je fiets daar veilig achterlaten in de afgesloten fietsparking en vervolgens met de tram je reis verderzetten. Fietsen zouden er ook minder makkelijk gestolen kunnen worden.

Lees meer »

Jobcafé bij Politie Oostende op maandag 8 juli

Op maandag 8 juli van 18 tot 20 uur organiseert Politie Oostende in het hoofdkantoor in de Lijndraaiersstraat 5 een jobcafé. In een gemoedelijke sfeer kunnen geïnteresseerden in gesprek gaan met collega’s en alle job- en carrièremogelijkheden binnen de politiezone ontdekken.
The post Jobcafé bij Politie Oostende op maandag 8 juli appeared first on KW.be.

Lees meer »

Alpe­cin-Deceuninck-manager Philip Roodhooft stelt gerust na val Philipsen: “Hij heeft niks gebroken”

Het is een absolute baaldag geworden voor Alpecin-Deceuninck. Japser Philipsen (26) had zijn zinnen gezet op de etappezege, maar de ‘Vlam van Ham’ kwam in de slotfase ten val en kon niet meedingen naar de overwinning. Manager Philip Roodhooft vreesde eventjes voor een opgave, maar Philipsen kan morgen zijn Tour verderzetten. “De schade beperkt zich tot vandaag niet kunnen sprinten.”

Lees meer »

Vondels vzw opent nieuw huis in Ieperse Witte Huizenwijk

In de Siegenlaan 3 in Ieper opende de vzw Vondels een nieuw huis voor meerderjarige mensen met een beperking of een vermoeden van beperking op vlak van wonen, werken en vrije tijd. Het gebouw valt op door zijn kleinschaligheid en het maakt deel uit van de Witte Huizenwijk. Vooral dat laatste is een belangrijke troef voor de bewoners.
The

Lees meer »

Ben jij een hobbytuinier met een hart voor de natuur? Word Tuinranger

Op vandaag telt Kortrijk 10 tuinrangers die op een jaar tijd maar liefst 155 tuinbezoeken aflegden en adviezen opmaakten om inwoners te helpen hun tuin om te toveren tot een groen en biodivers paradijs. Op 9 juli organiseert de stad een infomoment voor nieuwe tuinrangers om het team extra te versterken.
The post Ben jij een hobbytuinier met een

Lees meer »

Opnieuw veel Franse sfeer bij ‘t Zudn van Vrankrik in Pittem: “Mediterrane gezelligheid”

Op zondag 14 juli organiseren het oudercomité en de leiding van Chiro ‘t Kartouchke voor de 21ste keer het inmiddels traditionele ‘t Zudn van Vrankrik op het binnenplein van de oude jongensschool in de Eikeldreef. Ook deze editie zal met spijs, drank en muziek weer de mediterrane gezelligheid naar Pittem worden gebracht.
The post Opnieuw veel Franse sfeer bij

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden (81), die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

Op de speedboot, in het zomerdorp of schilderen met een drankje: Leie Waterdag pakt uit met boeiend programma

Aan de oevers van de Leie kan je op zondag 7 juli met een speedboot varen, genieten in het tijdelijke zomerdorp, deelnemen aan een sumo-hanengevecht of een eigen meesterwerk creëren tijdens Paint&Sip. Leie Waterdag wordt ter ere van het Emile Clausjaar overgoten met een kunstig sausje.
The post Op de speedboot, in het zomerdorp of schilderen met een drankje:

Lees meer »