Heilbot uit Groenland is eetbaar erfgoed dankzij Pittems bedrijf: “Wij roken de vis hier traditioneel”

De gerookte heilbot van het Pittemse bedrijf Vanafish werd recent bekroond met het Streekproduct.be-label, een initiatief van het Steunpunt Streekproducten van VLAM dat Vlaams eetbaar erfgoed in de kijker moet plaatsen. Hoewel de vis oorspronkelijk afkomstig is uit Groenland, wordt het door de traditionele bereidingswijze toch gezien als waardevol streekproduct, dat nu terecht in de kijker wordt gezet.

“Vanafish werd in 1979 opgericht door de familie Vanacker, die in die periode de viswinkel Neptunus uitbaatte in Roeselare”, vertelt Tanguy Buyse, medezaakvoerder van Vanafish, samen met Bruno Dumolin. “Zij zijn begonnen met het roken van zalm als nevenactiviteit. Door een almaar stijgende vraag naar het product, groeide Vanafish stilaan uit tot een succesvolle rokerij, waarna Bruno en ik, die elkaar al kennen van op de schoolbanken, het bedrijf in 2015 hebben overgenomen.”

Bijvangst

Gerookte zalm is het belangrijkste en populairste product van Vanafish, maar daarnaast wordt er ook gewerkt met heilbot. “Die vissoort is in omloop gekomen als bijvangst van zeevaarders”, legt Tanguy uit. “Eigenlijk was er geen vraag naar heilbot, maar omdat de vis soms ook in de netten terecht kwam, werd wel gezocht naar een markt. Om die zoektocht gemakkelijker te maken, werd de vis eerst gerookt, omdat het ervoor zorgt dat, net als bij pekelen, de bewaartermijn verlengd wordt.”

Vroeger werd de vis heel lang en hard gerookt, maar vandaag de dag gebeurt dat op een iets delicatere manier, met als resultaat een lokale en artisanale delicatesse. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de heilbot van Vanafish recent werd bekroond met het Streekproduct.be-label, al zou de oorsprong van het product anders kunnen laten denken.

Groenland

“Onze heilbot wordt in Groenland met de lijn gevist”, legt Tanguy uit. “Wij als lokale rokerij versnijden de vis in filets of in mootjes, om ze nadien te drogen en te roken. Die artisanale en traditionele bereiding is wat onze heilbot tot een geliefd streekproduct maakt, dat vooral via viswinkels en marktkramers aan de man gebracht wordt.”

“De erkenning die we krijgen dankzij het Streekproduct.be-label is voor ons bedrijf een enorme meerwaarde”, zegt Tanguy. “Voor ons cliënteel is het belangrijk om de bevestiging te hebben dat er met mooie en traditionele producten gewerkt wordt. Het label toont aan dat we bij Vanafish nog steeds op een authentieke en ambachtelijke manier te werk gaan, wat een van de doorslaggevende factoren is voor ons succes.”

(CS)

The post Heilbot uit Groenland is eetbaar erfgoed dankzij Pittems bedrijf: “Wij roken de vis hier traditioneel” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jarren en Sharon zijn nieuwe zaakvoerders van bekende brasserie La Grande Place op Grote Markt in Roeselare

Met Jarren Theeten (30) en Sharon Roelandt (26) uit Houthulst heeft La Grande Place, de gekende brasserie/broodjeszaak op de Grote Markt in Roeselare nieuwe zaakvoerders. “Toen we het artikel zagen over de zoektocht naar een nieuwe uitbater hebben we onmiddellijk toegehapt.”
The post Jarren en Sharon zijn nieuwe zaakvoerders van bekende brasserie La Grande Place op Grote Markt in

Lees meer »

Remco Evenepoel imponeert in zware Galibier-rit, al was het ook even schrikken: “Paar keer weggegleden in afdaling”

Prima dag voor Remco Evenepoel (24). Onze landgenoot ging in de vierde Tour-etappe op de Galibier lang vlot mee met de belangrijkste klassementsmannen en werd in de rit uiteindelijk knap tweede. Na de ongenaakbare Tadej Pogacar, maar vóór Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. In de afdaling richting de finish was het wel een paar keer schrikken, gaf Evenepoel ook toe.

Lees meer »

Gezinnen sparen kleiner deel van hun inkomsten

De spaarquote van de Belgische gezinnen is in het eerste kwartaal van dit jaar uitgekomen op 14 procent. In het vierde kwartaal van vorig jaar was dat nog 15,1 procent, zo blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) en de Nationale Bank.

Lees meer »

Radicaal-rechts is zoals verwacht de winnaar van de Franse parlementsverkiezingen

Het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en Jordan Bardella is met 34 procent de winnaar van de parlementsverkiezingen in Frankrijk. Dat blijkt uit een betrouwbare schatting van France Télévisions, gebaseerd op gedeeltelijke uitslagen. De opkomst lag opvallend hoog: zo’n twee derde van de kiesgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht. Of het RN erin slaagt zijn hoge score om

Lees meer »

“Wij waren echt de laatste der Mohikanen”: Stefaan Mestdagh van Den Roobaert in Oekene

Zijn leven leest als een spannend avonturenboek en het slothoofdstuk is nog lang niet geschreven. Stefaan Mestdagh van côte à l’os-restaurant Den Roobaert kent ongelooflijk veel mensen én heeft ongelooflijk veel mensenkennis. Maak kennis met deze boeiende verteller.
The post “Wij waren echt de laatste der Mohikanen”: Stefaan Mestdagh van Den Roobaert in Oekene appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuw onthaal en groene barakken in het Vloethemveld gaan open

Op zaterdagnamiddag 29 juni vindt een groots feest plaats op en rond het vernieuwde onthaalplein met twee gerestaureerde groene barakken in Vloethemveld. “Loungehoeken, hangmatten, straattheater, kriebelbeestjes zoeken en de nieuwe tentoonstelling in de groene barakken zorgen ervoor dat het een boeiende namiddag wordt”, aldus projectcoördinator Eva Vanhuyse.
The post Nieuw onthaal en groene barakken in het Vloethemveld gaan open

Lees meer »

Drie piepjonge Franse autodieven op heterdaad betrapt in Kortemark: blanco autosleutels en decoder in auto gevonden

De politie kon dinsdagochtend vroeg drie jonge Franse autodieven arresteren toen die na een dubbele poging om een wagen te stelen wegvluchtten in Kortemark. In hun wagen werden blanco sleutels voor wagens van Franse merken én een decoder om signalen van ‘keyless-entry’ auto’s om te zetten. Vorige week werden zo nog drie auto’s op één nacht gestolen in Veurne. “Het

Lees meer »