Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer die in Oostkamp geklist werd: ‘Bertje de cannabisboer’ krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. (81) liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander – in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’ – opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere veroordelingen.”

Een grote zak met 78 gram cannabis, twintig xtc-pillen, drie zakjes cocaïne op de vloermat, 700 euro cash onder de zonneklep en nog eens 1,2 gram ketamine in zijn broekzak: de wagen waarin Bertje de cannabisboer op 4 januari vorig jaar in Oostkamp onderschept werd, bewees dat de tachtiger in zijn oude gewoontes hervallen was. Aan het stuur zat de 28-jarige Dave B., net als M. afkomstig uit het Nederlandse Hulst.

Onderzoek wees uit dat het duo op weg was naar Brugge om drugs te leveren. En dat was lang niet de eerste keer. In het half jaar voor zijn arrestatie kwam M. liefst 22 keer naar België afgezakt. Tot zijn wagen in panne viel. Vanaf dan kwam B. in beeld als chauffeur. Hij voerde M. een drietal keer naar Belgische afnemers, maar wist naar eigen zeggen niets af van de drugs. De drugsgerelateerde berichten op zijn gsm én die van M. bewezen evenwel het tegendeel.

De procureur wees op het beladen strafregister van M., die in 1987 zijn eerste veroordeling voor drugsfeiten opliep. De man dealde destijds tot vier kilogram per week en voorzag zowat heel Brugge van drugs. In 2015 kreeg hij hiervoor vier jaar effectieve celstraf. Na zijn arrestatie begin vorig jaar vloog hij opnieuw voor enkele maanden achter de tralies. Uiteindelijk kwam hij terug vrij onder voorwaarden.

Zwaargewond bij ongeval

M. bekende dat hij 100 à 150 gram cannabis verkocht aan een viertal ‘vrienden’ in Brugge en dit om zijn schulden af te betalen. De procureur vroeg twee jaar effectief, de verdediging drong aan op mildheid. “Mijn cliënt raakte onlangs heel zwaargewond bij een frontale botsing”, pleitte meester Amber Lumbeeck in december vorig jaar. “Hij brak zowat alle botten in zijn lijf en mag van geluk spreken dat hij nog leeft.”

De verdediging vroeg de rechter tevergeefs om M., die nog steeds revalideert in het ziekenhuis, niet terug naar de cel te sturen. “Zijn gezondheidstoestand is niet langer verenigbaar met de gevangenis. Hij staat op een wachtlijst voor begeleid wonen en staat ook onder bewindvoering”, besloot meester Lumbeeck.

De Brugse rechtbank kende evenwel geen genade en gaf M. twee jaar effectieve celstraf en een effectieve geldboete van 8.000 euro. Daarnaast werd ook 10.000 euro verbeurd verklaard. “Hij is een doorwinterde crimineel en trekt totaal geen lessen uit eerdere veroordelingen”, aldus de rechter. Dave B. kreeg zes maanden effectief. (AFr)

The post Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer die in Oostkamp geklist werd: ‘Bertje de cannabisboer’ krijgt twee jaar effectieve celstraf is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Familie gaat in cassatieberoep tegen vrijspraak duikongeval: “We willen gerechtigheid”

Op 15 september 2019 stierven Torhoutenaar Kurt Huberecht en zijn vriendin Nathalie Fiers tijdens een duikongeval in zee. Duikinstructeur R.C. zou fouten hebben gemaakt, maar werd toch door het Hof van Beroep vrijgesproken. De familie van Kurt en Nathalie tekent nu cassatieberoep tegen die vrijspraak aan.
The post Familie gaat in cassatieberoep tegen vrijspraak duikongeval: “We willen gerechtigheid” appeared

Lees meer »

Drie West-Vlamingen in de finale van het concours ‘Eerste Kok van België 2025’

De finale van de prestigieuze meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2025’ vindt plaats op zondag 17 november in Horeca Expo in Gent. De leesjury van Club Prosper Montagné selecteerde op basis van een recept met gerijpte varkensrug en kool vijf finalisten, waaronder drie West-Vlamingen: Neal Descheemaecker (32) die souschef is van restaurant Boury in Roeselare, chef-eigenaar Cédric Sorton (44) van

Lees meer »

Na jaren vol ellende kan Japanse keizerin Masako eindelijk weer lachen: “Ze was krijgsgevangene in haar eigen paleis”

De Japanse keizer Naruhito (64) en keizerin Masako (60) genieten nog na van hun staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Het keizerspaar nam deel aan diverse activiteiten met koning Charles (75) en koningin Camilla (76), maar het meest opvallend was de stralende glimlach van de keizerin. Nadat ze jarenlang leed aan een zware depressie en volledig uit de openbaarheid verdween, kan

Lees meer »

Onze correspondent achter de schermen van het debat tussen Biden en Trump. “We beseften: we hebben geschiedenis meegemaakt”

Onze Amerikacorrespondent Greet De Keyser zat vannacht in het hart van het debat tussen Biden en Trump: in de spin room, de gigantische ruimte waar de wereldpers verzamelde en iedereen ontmoette die iéts te zeggen had over de twee presidentskandidaten. “Biden heeft zijn leeftijd niet mee, maar zo erg had niemand het verwacht”, beschrijft ze hoe het er achter de

Lees meer »

Ludwig Vanlerberghe haakt eerste wagon aan zijn Spoor8770-locomotief: CD&V doet mee mét vier kandidaten

Spoor8770 versterkt zich met CD&V Ingelmunster, die niet meer afzonderlijk opkomen maar zich goed voelen binnen de nieuwe partij. Bart Buyse, Filip Blanckaert, Jan Defreyne en Koen Depreiter haken zich als eerste wagon vast aan de Spoor8770-locomotief. Samen staan ze op dezelfde lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.
The post Ludwig Vanlerberghe haakt eerste wagon aan zijn Spoor8770-locomotief: CD&V doet mee

Lees meer »

“Paramount en Skydance sluiten fusiedeal”

Mediabedrijf Paramount Global en productiehuis Skydance, dat samen de blockbuster ‘Top Gun: Maverick’ met Tom Cruise maakte, hebben dan toch een akkoord bereikt over een fusie, enkele weken nadat ze hadden aangekondigd dat gesprekken waren afgebroken. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu: “Ik doneer nog, ja, maar enkel broers en zussen”

Maar liefst 550 kinderen werden verwekt met zijn zaad, en daarom is Jonathan Meijer (42) het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Maar hoewel de Nederlander een donorverbod opgelegd kreeg, vindt hij alle aandacht overdreven. “Die docu is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek met HLN over zijn beweegredenen. En jawel, hij doneert nog steeds

Lees meer »

Joppe De Roeck uit De Haan genoot van zon, zee én strand, én vertrekt naar huis met foto bij Marie Verhulst van ‘Samson & Marie’

De vijftienjarige Joppe De Roeck uit De Haan beleefde een mooie dag op het strand van De Haan. Joppe vertoefde daar in leuk vrouwelijk gezelschap. De namiddag sloten ze plots af met een foto bij Marie Verhulst, bekend van ‘Samson & Marie’, maar ook van de Play4-reeks ‘De Verhulstjes’.
The post Joppe De Roeck uit De Haan genoot van

Lees meer »

“Mensen worden afgeslacht en het kan nog erger worden”: Vlaamse cafébaas bibbert op vakantie in Kenia door hevige rellen

In Kenia zijn afgelopen week ernstige onlusten uitgebroken. Antwerpenaar Robert Vinck, cafébaas in Hemiksem, vertrok maandag nietsvermoedend op vakantie naar het Oost-Afrikaanse land. Momenteel zit hij nog altijd ‘gegijzeld’ in zijn hotel in een residentiële wijk van hoofdstad Naïrobi. “Je hoort dat het op elk moment opnieuw kan escaleren en dat het nog erger kan worden.”

Lees meer »

Sammy Swaenepoel niet langer op kieslijst van Vooruit-Groen in Izegem: “Niet akkoord met LGBTQ+-beleid”

Kapper Sammy Swaenepoel (44) is niet langer kandidaat op de lijst van Vooruit-Groen bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober in Izegem. Hij stapt op uit onmin met de gang van zaken omtrent het LGBTQ+-beleid binnen de partij. “Ik ben naïef en goedgelovig op de lijst terecht gekomen, nu stap ik er gekwetst en teleurgesteld op en dit na twee jaar inzet

Lees meer »