Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde

Net voor de start van de zomervakantie lichtte burgemeester Marc Vanden Bussche op de gemeenteraad de jaarrekening 2023 toe, wat leidde tot stevig gebakkelei met N-VA-oppositieraadslid Sander Loones, die op zijn beurt weerwerk kreeg van raadslid Elwin Van Herck (Koksijde Vooruit).

De burgemeester benadrukte dat de stijging van de lonen met 9,40 procent in 2022, twee indexsprongen en de hoge rente in 2023 een impact hebben op de jaarrekening. “Ook in 2023 stegen de lonen met 2,5 miljoen euro naar 37 miljoen. De werkingskosten bleven op peil in 2023 en de kostenstijging werd voor een stuk opgevangen door de daling van de energiefactuur. In 2023 kwamen de investeringen op dreef en is er voor 25 miljoen euro gefactureerd in betere openbare infrastructuur. In de periode 2020 – 2023 werden alle overheden geconfronteerd met dezelfde problemen: corona, inflatie, energiekosten… Toch is de schuld in 2020-2023 verder gedaald met 25 miljoen euro en is er voor 61 miljoen investeringsfacturen betaald, plus 7 miljoen subsidies gevorderd. De schuld is nu nog gedaald met 35 miljoen euro.”

Half werk

N-VA-raadslid Sander Loones repliceerde: “U had beloofd om 46 miljoen te investeren, maar het was slechts 25 miljoen. Half werk dus! Begin deze legislatuur bedroeg de schuld 82 miljoen, vandaag 57 miljoen, vooral door de investeringen die niet zijn gedaan. U bent gestart met een belastingdruk van 47 miljoen, vandaag is dat 54 miljoen. Ik stel vast dat het gemeentebestuur maar personeelsleden blijft aanwerven. Er zijn 12 voltijdse equivalenten meer, maar in het OCMW is het aantal sinds de start van de legislatuur met 10 mensen verminderd.”

Elwin Van Herck (Koksijde Vooruit): “N-VA was 24 jaar lang mee aan het beleid. Jullie claimen nu wel verandering, maar wat was voor 2018 jullie verandering? Als oppositiepartij vooral negatief doen, is makkelijker dan positief constructief werken. De ene keer beweer je dat er teveel wordt bespaard, de andere keer dat er teveel wordt uitgegeven!”

Projecten afwerken

De burgemeester liet zich niet van zijn stuk brengen. “Dat bepaalde investeringen nog niet zijn uitgevoerd, komt onder meer omdat de bouwprijzen met 33 procent zijn gestegen, maar ook omdat het soms jaren wachten is op een vergunning, of door overreglementering. Wat personeel betreft: we zitten op hetzelfde niveau als 10 jaar geleden, hoewel het wat kan schommelen. We willen graag nog 6 jaar erbij doen om alle mooie projecten af te werken. We hebben trouwens ons patrimonium opgebouwd tot meer dan 600 panden, en dat staat niet in het bilan uitgedrukt, maar dat is goed beleid en een appeltje voor de dorst!”

The post Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ze betalen hem zéér goed, dus dit gaat gevolgen hebben”: moet Erik Van Looy vrezen voor tv-toekomst in Nederland?

Van 660.000 naar 290.000 kijkers. Erik Van Looy (62) heeft met zijn ‘Pappenheimers’ geen goede beurt gemaakt in Nederland. “Die man is onverstaanbaar,” reageerde de een, terwijl de ander vond dat het een “waardeloos programma” was. Kritiek die zender RTL, waar Van Looy onder contract staat, niet ontgaan zal zijn. In ‘Dag Allemaal’ laat tv-criticus Jules Hanot (70) zijn licht

Lees meer »

Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie verhuisde

Een vrouw eist van haar voormalige 41-jarige buurman uit Diksmuide liefst 6.000 euro schadevergoeding in de rechtbank van Veurne. I. beweert door M.D. jarenlang gepest en zelfs fysiek aangevallen te zijn, waarop ze verhuisde. De man zelf schuift echter alles in de schoenen van de vrouw.
The post Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie

Lees meer »

Geen wijnopener bij de hand? Zo krijg je de fles toch open

Wat als… je een flesje wijn wil openen, maar geen wijnopener bij de hand hebt? Dan haal je een paar kaarsen uit, want ook daarmee krijg je de kurk van een wijnfles. Dat hebben enkele mannen uitgeprobeerd. “Je moet wel een klein beetje geduld hebben”, klonk het achteraf. “Pas na een dikke minuut konden we de fles ontkurken.”

Lees meer »

Basisschool in Kuurne neemt afscheid van juf Nathalie: “Welke juf kan zeggen dat ze met een riksja door haar directeur wordt rondgereden?”,

Donderdag heeft VBS Sint-Pieter in Kuurne afscheid genomen van juf Nathalie Vandekerckhove. Het werd alvast een heel bijzonder moment voor zowel juf Nathalie als voor de leerlingen en haar collega’s. Voor Juf Nathalie begon alles zes weken geleden, toen de school besloot om haar iedere dag te verrassen.
The post Basisschool in Kuurne neemt afscheid van juf Nathalie: “Welke

Lees meer »

Vier Zwaantjes verdedigen de tricolore in eigen Zandvoorde

Op 12, 13 en 14 juli is er in Zandvoorde door de plaatselijke Zwaantjes Roller Club de 56ste editie van de Flanders Grand Prix van Vlaanderen inline-speedskating. Er is in dat weekend ook de Cadet Challenge, het officieuze Europees kampioenschap voor die leeftijd. Vier leden van ZRC nemen eraan deel.
The post Vier Zwaantjes verdedigen de tricolore in eigen

Lees meer »

Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis. “Nergens crisisopvang te vinden voor hem”

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper

Acht maanden was hij clean, maar toch herviel G.V. in zijn speedgebruik. En hoewel hij onder voorwaarden stond, liep de man tegen de lamp. De rechtbank in Ieper veroordeelde de man nu tot een celstraf van 2 jaar, waarvan een groot deel voorwaardelijk.
The post Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper appeared

Lees meer »

Horecazaak Kings, met Hans Blanckaert als boegbeeld, sluit de deuren

Uiterlijk op 21 juli sluit horecazaak Kings in de Slachthuisstraat, met Hans Blanckaert als bekendste medewerker en boegbeeld, de deuren. Blanckaert verwierf ook grote bekendheid als erg kritische stem tijdens de coronacrisis. “Door alle regeltjes en hoge kosten is het nauwelijks nog rendabel om in dit land een horecazaak te runnen”, zegt Blanckaert. “De regelgeving en de administratieve rompslomp zijn

Lees meer »

Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer: ‘Bertje de cannabisboer’ (81) krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander, in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’, opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere veroordelingen.”

Lees meer »