De kermis zoals ze vroeger was: Stadsarchief Ieper trekt rond met nostalgische kermisexpo

Het Stadsarchief trakteert de Sint-Pieterswijkfeesten en de kermissen van de Potyze en Brielen deze zomer op een stevig stukje nostalgie. Een rondreizende expo dompelt je onder in de kermissfeer van vroeger en nu.

De Sint-Pieterswijkfeesten hebben er deze editie een unieke attractie bij. Een kermiskiosk op het Zaalhof neemt je mee naar de wereld van de Sleutelfeeverkiezing, reus Robrecht de Fries en de kleurrijke stoeten door de straten van de Sint-Pietersparochie.

Eeuwenlange traditie

Met deze expo wil het Stadsarchief de rijke kermisgeschiedenis van de stad Ieper in de kijker zetten. De Kattenfoor en de Tuindagkermis hebben wortels tot in de middeleeuwen. Ook de wijkfeesten en de kermissen in de deelgemeenten hebben een lange traditie. De eerste sporen van de kermissen van de Potyze en Brielen dateren van halfweg de 19de eeuw.

De Sint-Pieterswijkfeesten vierden in 2020 hun eeuwfeest. Meteen na de Eerste Wereldoorlog gingen de teruggekeerde Ieperlingen op zoek naar vertier. Processies en grootschalige evenementen vonden weer plaats. In 1919 was er in de Sint-Pietersparochie een eerste kermis met koers. Eén jaar later startten de Sint-Pieterswijkfeesten officieel.

Elke generatie viert kermis op haar eigen manier, maar telkens met het nodige plezier. In de expo tonen foto’s, affiches en programmaboekjes hoe de hele buurt samenkomt om te feesten. Stoeten, kermiskoersen en openluchtbals vormen de rode draad door zowat alle kermissen.

Oproep naar foto’s

Het Stadsarchief reist deze zomer naar de Sint-Pieterswijk, Brielen en de Potyze. De plaatselijke feestcomités trekken mee aan de kar. Dit voorjaar kregen de wijk- en dorpsbewoners al de kans om hun oude kermisfoto’s te laten inscannen. De beelden worden gepresenteerd in de expo en verschijnen op de regionale erfgoedbank ‘Westhoek verbeeldt’.

“De expo toont hoe de Ieperse kermissen en wijkfeesten zijn ontstaan en doorheen de jaren zijn geëvolueerd”, vertelt schepen van Archief Valentijn Despeghel (Vooruit). “De kermis is voor veel mensen een belangrijk moment om samen te komen met familie en buren. Deze tentoonstelling wil die nostalgie en verbinding vieren en de waarde van dit immaterieel erfgoed levendig houden. Een reizende expo biedt bovendien de kans om een breed publiek te laten meegenieten van de collectie van het Stadsarchief.”

“Volgend jaar trekken we verder naar enkele nieuwe locaties, dus bij deze doet het Stadsarchief al een warme oproep naar de feestcomités van de andere Ieperse wijkfeesten en kermissen om zich kandidaat te stellen.”

Praktisch

De openluchtexpo is tijdens de Sint-Pieterswijkfeesten van 5 tot 7 juli te zien op het Zaalhof. Eind augustus reist de expo in een aangepast kleedje verder naar de kermissen van de Potyze en dat van 30 augustus tot 2 september. In Brielen ten slotte kan je de expo bezoeken van 13 tot 16 september.

(EG)

The post De kermis zoals ze vroeger was: Stadsarchief Ieper trekt rond met nostalgische kermisexpo is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vrouw (91) komt om bij nachtelijke brand in Harelbeke

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de brandweer iets voor twee uur opgeroepen voor een brand in de Deerlijksestraat in Harelbeke. Voor de 91-jarige bewoonster kwam alle hulp te laat.
The post Vrouw (91) komt om bij nachtelijke brand in Harelbeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Nederland is een gaaf land, dat komt uit de grond van mijn hart”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op “meer dan 5.000 dagen” als premier en overliep de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren zoals de toeslagenaffaire en de crash van het vliegtuig MH17.

Lees meer »

Omgeving jeugdlokalen op domein Tempelhof op Sint-Pieters (Brugge) is heraangelegd

In 2022 werden op het domein Tempelhof nieuwe jeugdlokalen geopend. Ondertussen werd ook de volledige omgeving vernieuwd. “Het domein kreeg een nieuwe toegang, fietsenstalling, overdekte ruimte en een open grasveld voor de vier jeugdbewegingen die er gevestigd zijn”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.
The post Omgeving jeugdlokalen op domein Tempelhof op Sint-Pieters (Brugge) is heraangelegd appeared

Lees meer »

iPhone-herstelservice in voormalig pand Bensport: “Deze nieuwe locatie geeft ons alle ruimte om te groeien”

De iPhone-herstelservice Kraks, sinds 2011 gevestigd in de Smedenstraat, verhuisde onlangs naar een pand in de Dampoortstraat waar voorheen de winkel Bensport gevestigd was. “Deze nieuwe locatie geeft ons de ruimte om nog te groeien”, zegt zaakvoerder Gauthier Top.
The post iPhone-herstelservice in voormalig pand Bensport: “Deze nieuwe locatie geeft ons alle ruimte om te groeien” appeared first on

Lees meer »

Billboard Series maakt plaats voor nieuwe banner in functie van Triënnale Kortrijk

Naar aanleiding van de Triënnale Kortrijk, verscheen bij de Budabrug een nieuwe banner van 50 m². Dit keer niet uit de Billboard Series, maar een kunstwerk van Felix Gonzalez-Torres. Tijdens After Paradise kan je “Untitled” (Strange Bird) uit 1993 zien, geïnstalleerd op zes reclamebordlocaties op diverse locaties in Kortrijk.
The post Billboard Series maakt plaats voor nieuwe banner in

Lees meer »

Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op

Op 8 en 9 juni organiseerde Fred Verhaeghe de vijfde editie van de Hello Fred boekettenactie in Waregem. Met de opbrengst ervan wil hij onderzoek naar neurologische ziekten helpen financieren.
The post Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op appeared first on KW.be.

Lees meer »

Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet

Dankzij een trouwe poule van tientallen medewerkers is Velosport Veldegem al jarenlang een begrip in de wielerwereld voor niet-profs. Negen koersdagen wordt het peloton uit binnen- en buitenland veilig door Groot-Zedelgem geloodst. Respect dat eens in de kijker mag, vindt voorzitter Jean-Pierre de l’Ange.
The post Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Remco Evenepoel pakt witte trui, maar staat in dezelfde seconde als gele Pogacar: “Zou fantastisch zijn om die trui morgen over te nemen”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen enkele plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »