CD&V en Groen kritisch over aanpassingen meerjarenplan: “Weinig ruimte om te dromen voor volgend stadsbestuur”

De meerjarenplanaanpassing bracht slecht nieuws voor het volgende stadsbestuur in Ieper. Zowel oppositie als meerderheid erkent dat er weinig geld zal zijn voor grote plannen. CD&V suggereert zelfs om het Jan Ypermanpark en de herinrichting van het openluchtzwembad ‘gefaseerd aan te pakken voor meer financiële ruimte’. De Vooruit-schepenen interpreteren dat als uitstel en zaten meteen op hun paard.

De gemeenteraad keurde maandag de negende meerjarenplanaanpassing goed. Die bevat de budgetten tot en met 2027. Raadslid Miguel Gheysen (CD&V) toonde zich kritisch. “De grote lijnen voor de volgende legislatuur zijn dus al uitgezet met projecten zoals het nieuwe zwembad bij AGB Vauban, de restauratie van de Lakenhallen bij AGB Musea, renovatie van OCMW-woningen, de herinrichting van het voormalig openluchtzwembad en de ontwikkeling van het Jan Ypermanpark. Nog steeds krijgen we cijfers te horen waarbij de stadskas net boven water aan het drijven is. Ontmoedigend voor de komende legislatuur!”, zuchtte Gheysen.

Daarbij weegt de netto meerprijs van 1,5 miljoen euro voor de restauratie van de Lakenhallen behoorlijk door. “Van een goeie 13 miljoen euro eindigen we nu – hopelijk – op 18 miljoen euro als investeringsuitgave. Vooral de bevriezing van het subsidie-aandeel vanuit Brussel doet het stadsaandeel stijgen van 4,5 miljoen naar 9,2 miljoen euro voor het totale project. Is hier wel sterk genoeg onderhandeld, zowel met hogere overheden voor subsidie, als met de aannemer over de prijs?”, vroeg Miguel Gheysen.

Ook het nieuwe zwembad doet de stadskas zweten. In het begin van de legislatuur was er sprake van 14 miljoen euro, ondertussen gaat het al om 16,5 miljoen euro. “We weten dat er een subsidie van om en bij 1 miljoen euro is toegezegd, maar budgettering voor de afbraak van het oude en de herinrichting van de volledige site vinden we nergens terug. En tijdens de toelichting van deze cijfers werd geïnsinueerd dat een grotere panne in het huidige zwembad een definitieve sluiting kan betekenen. Tot welk niveau of bedrag wordt nog hersteld?”, vervolgde Gheysen.

Broeksriem aantrekken

“Het beschikbaar budgettair resultaat halveert tot 12 miljoen euro in 2027 met een autofinancieringsmarge van 2 miljoen euro. Met deze cijfers zijn toekomstige niet-gebudgetteerde projecten in de komende jaren onmogelijk te verwezenlijken. Met CD&V zochten we tevergeefs naar investeringsruimte voor de nabije toekomst, maar we stranden op 12 miljoen euro, waarvan 10,8 miljoen al is ingevuld. Met een uitgavenbudget voor personeel van meer dan 50 procent op inkomsten hebben we weinig marge om aan de investeringsruimte te sleutelen. Het wordt een uitdaging om nieuwe plannen te verwezenlijken, zonder de broeksriem te moeten aantrekken bij onze burgers!”

Wikken en wegen

Ook Sam Vancayseele (Groen) onderstreepte dat het volgende stadsbestuur het niet breed zal hebben. “Ik denk dat het stadsbestuur eerlijk moet zijn naar de burger over wat de financiële marge is. Er zal weinig ruimte zijn voor grote dromen in de volgende legislatuur. Het volgende stadsbestuur zal moeten wikken en wegen. Houd er ook rekening mee dat verschillende maatschappelijk werkers verwachten dat het aantal leefloners zal stijgen. In de volgende legislatuur zullen er toch extra aanwervingen nodig zijn, anders dreigt die dienst in elkaar te stuiken onder het vele werk.”

“Misschien moeten we kijken om enkele grote projecten gefaseerd uit te voeren?”

Schepen van Financiën Eva Ryde (N-VA) verdedigde de aanpak van het bestuur in het dossier van de Lakenhallen. “Er is wel degelijk sterk onderhandeld, want de oorspronkelijke offertes voor de volgende fases lagen nog een miljoen euro hoger. Dankzij de inzet van topambtenaren ondersteund door het bestuur hebben we dat flink naar beneden kunnen drukken. Het is bijna louter indexering die we er nu bovenop krijgen, want de oorspronkelijk offertes dateren al van ettelijke jaren geleden. Alleen is het zo dat het aandeel van de hogere overheden niet mee opschuift en dat is wat de meerkost voor de stad teweegbrengt.”

“Het nieuwe zwembad, daar houden we strak aan vast”, ging Ryde verder. “We hebben meer subsidies gekregen dan aanvankelijk geraamd en die houden we nu heel bewust als reserve voor mocht er nog een meerkost ontstaan. In andere gemeenteraden hebben we gezegd dat als er een zeer zware breuk is, en je staat aan de vooravond van een nieuw zwembad, dan moeten we ons als goede huisvaders en huismoeders beraden of het al dan niet de investering nog waard is.”

“Het aantal leefloners gaat inderdaad in stijgende lijn. We zien dat in heel veel steden en gemeenten en ook Ieper ontsnapt er niet aan. Maar we gaan niet wachten met extra aanwervingen. Die zijn al in deze meerjarenplanaanpassing vervat. We gaan extra mensen aanwerven en gaan van start van zodra deze aanpassing is goedgekeurd”, besloot Eva Ryde.

Fasering

D&V had bij monde van Miguel Gheysen nog een opvallend voorstel. “We vragen misschien om de grote projecten die in de pijplijn zitten in fasering uit te voeren of eventueel wat uit te stellen om daar toch nog wat extra ruimte te maken naar de toekomst toe. Dan spreken we over de laatste projecten, zoals het Jan Ypermanpark of het openluchtzwembad, want daar vrees ik dat het budget van 1,4 miljoen euro bijlange niet voldoende zal zijn.”

Uitstel

Dat lokte meteen een felle reactie uit van schepen Philip Bolle (Vooruit). “Ik vind dat toch een merkwaardige gedachtesprong: het gefaseerd uitvoeren – met andere woorden het wegduwen – van twee belangrijke projecten waar al geld voor voorzien is. Ik vind het des te bevreemdender dat je als Team Ieper naar de toekomst kijkt terwijl hier de collega’s dat unaniem goedgekeurd hebben. Hoor ik u hier nu zeggen dat u niet van plan ben om deze twee projecten goed te keuren? Ik vind dat zeer verontrustend.”

Ook schepen Valentijn Despeghel (Vooruit) leek door een bij gestoken. “Weet u hoeveel het Jan Ypermanpark nog zal kosten aan de stad de komende jaren? Nog 57.000 euro! 84 procent wordt gesubsidieerd door de hogere overheden en die subsidies hebben we al grotendeels gebruikt voor het aankopen en het pachtvrij maken van de gronden. En voor 57.000 euro wil u dat project opschuiven? Dat getuigt van weinig projectkennis.”

“Dat zijn hier concrete zaken waar jullie ons mee aanvallen en ik zal hier niet op uitweiden”, antwoordde Gheysen nog. “Ik spreek niet over uitstellen, maar over eventueel gefaseerd aanpakken om ruimte te creëren.”

The post CD&V en Groen kritisch over aanpassingen meerjarenplan: “Weinig ruimte om te dromen voor volgend stadsbestuur” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

OPINIE Droog blijven maakt van mij nog geen droogstoppel

Wat gaan ze nog allemaal uitvinden? Dry January en Tournée Minérale kende ik al, maar nu is er blijkbaar ook Dry July. Al kom ik wat achter, want Droge Juli bestaat al sinds 2008, toen ze in Australië op het doldwaze idee kwamen om in juli een maand lang geen alcohol te drinken. In juli?!
The post OPINIE Droog

Lees meer »

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Let een beetje op elkaar, ik reken op u”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op "meer dan 5.000 dagen" als premier en overloopt daarbij de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren. Tegelijk heeft hij een boodschap voor zijn opvolger: "Samen sta je sterker dan alleen".

Lees meer »

Steenrijke Tom en Bill Kaulitz kampen na Tokio Hotel met trauma’s: “Soms denk ik dat ik als baby uit een UFO viel”

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

Vrouw (24) mag dag na fataal ongeval ziekenhuis verlaten maar sterft paar uur later thuis: autopsie moet meer duidelijkheid brengen

Een 24-jarige vrouw uit Turnhout is zondagnamiddag overleden in haar woning. De avond ervoor was ze nog betrokken bij een aanrijding in het Nederlandse Baarle-Nassau. Daarbij had een 41-jarige vrouw uit Minderhout het leven gelaten. Het gerecht laat een autopsie uitvoeren om de precieze doodsoorzaak van het slachtoffer te achterhalen.

Lees meer »

Nathalie (41) en Ingrid (54) zetten hun huis en hart open voor pleegkindjes: “Water kende ze niet, ze was hysterisch voor elk badje”

Was u geschokt door het verhaal van de kerngezonde Jules (11) die naar het ziekenhuis moet omdat hij nergens anders terecht kan? Hij is niet de enige. Voor 101 baby’s en peuters die bij hun ouders niet veilig waren, was er vorig jaar geen plaats in de crisisopvang. Wij spraken met Nathalie (41) en Ingrid (54), twee pleegmoeders in wier

Lees meer »

Flanders Classics organiseert WK Cyclocross 2027 in Oostende

Flanders Classics zal in opdracht van Toerisme Oostende vzw het Wereldkampioenschap Cyclocross 2027 in Oostende organiseren. Dit evenement zal plaatsvinden op 29, 30 en 31 januari 2027 en belooft een unieke ervaring te worden, die verder de internationale reputatie van Oostende zal versterken.
The post Flanders Classics organiseert WK Cyclocross 2027 in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waarom zijn Vlaamse wielertoeristen zo onvriendelijk? “Zelfs als je ‘hallo’ zegt en zwaait, negeren ze je”

“Ik was verbaasd toen ik voor het eerst in Vlaanderen fietste. Ik stak mijn hand op en zei hallo tegen andere wielertoeristen. Maar ze negeerden me compleet.” Vandaag, twintig jaar later, is er volgens Jamie Anderson niets veranderd. En dus begon de Australische eigenaar van een koershotel in Brakel te turven – 1.297 keer in totaal – om te zien

Lees meer »