Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge

Bruggeling Alexander Jocqué wordt vanaf 1 september de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge, voor een mandaat van zes jaar. Uit de 23 kandidaten, zowel nationaal als internationaal, koos de Raad van Bestuur na een uitgebreide selectieprocedure voor Alexander Jocqué. Hij volgt Jeroen Vanacker op die naar BOZAR in Brussel trekt.

“Ik kijk er ontzettend hard naar uit om enerzijds de komende seizoenen verder vorm te geven en anderzijds een nieuw hoofdstuk te schrijven voor het Concertgebouw met een volgend beleidsplan”, zegt Alexander Jocqué. Hij behaalde een master in de Geschiedenis en in de Algemene Economie aan de Universiteit Gent. Daarnaast volgde hij opleidingen viool, piano, kamermuziek en muziekgeschiedenis aan het Stedelijk Conservatorium Brugge.

Managementteam

Na een aantal professionele jaren in de academische wereld in Antwerpen en Gent en ervaringen als dramaturg, redacteur en persverantwoordelijke bij Bozar en het Klarafestival, startte Alexander in 2019 in Concertgebouw Brugge als coördinator artistieke planning en productie. In die rol en als lid van het managementteam had hij onder meer een hand in het uitstippelen van het plan voor de beleidsperiode 2023-2027 en stond hij in voor de publiekswerking en de programmatie van lecture-performances, lezingen en debatten.

Hoe ziet hij zijn prioriteiten als nieuwe artistiek directeur? Alexander Jocqué: “We zullen speerpunten als de Bach Academie en December Dance internationaal nog meer op de kaart zetten. Tegelijk zullen we ook volop inzetten op de introductie van nieuwe namen en de ontwikkeling van originele formats, vooral in kunsteducatie en participatie, domeinen waar het Concertgebouw al een rijke traditie in heeft. Dat ik dit mag realiseren in een bijzonder solide organisatie, met zo’n capabel team, is tegelijk een voorrecht en een motivatie.”

Expertise

Voor de Raad van Bestuur van het Concertgebouw is Alexander Jocqué dé weerspiegeling van een eigentijds artistiek leider. Voorzitter Nathanaelle Kiekens stelt: “Alexander is een combinatie van een sterke artistieke visie, waardegedreven leidinggevende kwaliteiten met respect voor de expertise van een ervaren team en een brede open blik naar de maatschappij, het publiek en het ruime culturele landschap.”

“Hij koppelt ervaring in de artistieke praktijk aan aandacht voor publieksopbouw en de waarde van een Vlaamse Kunstinstelling als een open huis. Hij zal de ambitieuze plannen voor het artistieke beleid van het Concertgebouw verder uitrollen de komende seizoenen en vervolgens ook de artistieke krachtlijnen uitdenken voor een nieuwe beleidsperiode vanaf 2028. “

The post Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe wet verbiedt kindhuwelijken in Sierra Leone

De president van Sierra Leone heeft dinsdag een wet afgekondigd die kindhuwelijken in het land verbiedt. In 2017 waren in het West-Afrikaanse land 800.000 meisjes jonger dan 18 jaar oud al getrouwd. De helft van was onder de 15, zo blijkt uit gegevens van VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF.

Lees meer »

Golf, dodelijke oneliners, maar vooral gênante vertoning voor president: dit moet u weten over het debat tussen Joe Biden en Donald Trump

Het debat tussen huidig president Joe Biden en zijn voorganger Donald Trump is donderdagnacht uitgedraaid op een nachtmerrie voor de Democraten. Een warrige Biden kon de Amerikaanse kiezers absoluut niet overtuigen dat hij in staat is om het zwaarste ambt ter wereld nog vier jaar uit te oefenen; een voor zijn doen beheerste Trump moest zijn tegenstander enkel zichzelf in

Lees meer »

Het zotste kamp. Deze jongeren zijn op cruisekamp voor 1.350 euro: “Nu al wachtlijst voor volgend jaar”

Vergeet het bivak in de Ardennen. Activak is als eerste jongerenorganisatie op cruisekamp vertrokken met 54 jongeren, die in één week vier landen aan de Middellandse Zee aandoen. Kostprijs: 1.350 euro. Toch was het luxekamp meteen uitverkocht, en voor volgende zomer is er al een wachtlijst. “Het is écht impressionant. Elke verdieping is ingericht door een kunstenaar”, vertelt Xander (19).

Lees meer »

Viervoeters krijgen diploma als blindengeleidehond: “Apple is een fantastische hond”

In het opleidingscentrum van de vzw Vrienden der Blinden in Koksijde studeerden 8 blindengeleidehonden af na een intensieve opleiding. Met hun diploma op zak (of tussen de poten) zijn ze helemaal klaar om hun nieuwe baasje met een visuele beperking elke dag bij te staan.
The post Viervoeters krijgen diploma als blindengeleidehond: “Apple is een fantastische hond” appeared first

Lees meer »

Twee duo’s werpen zich in de strijd om co-voorzitterschap Ecolo

Het duo Samuel Cogolati/Marie Lecocq en de tandem Marie-Colline Leroy/Gilles Vanden Burre strijden op 13 juli voor het co-voorzitterschap van Ecolo. Het team krijgt geen gemakkelijke taak. De Franstalige groenen zijn nog aan het bijkomen van hun verkiezingsnederlaag en hebben maar een paar weken om hun campagne voor de lokale verkiezingen in oktober op te starten.

Lees meer »

Filou Oostende bereidt zich voor op nieuwe seizoen: “Met creativiteit en continuïteit strijden voor Fantastic 14”

Enkele weken na een nieuwe landstitel – de dertiende op rij, meteen de 25ste op het palmares van BCO – bereidt ‘s lands meest gelauwerde basketclub ooit zich al voor op een nieuw topseizoen in Oostende.
The post Filou Oostende bereidt zich voor op nieuwe seizoen: “Met creativiteit en continuïteit strijden voor Fantastic 14” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Een C-attest? Niet getreurd: Kamping Kitsch Club trakteert met gratis tickets

In zowat iedere school van Vlaanderen, staan ouders en kinderen aan te schuiven voor het meest stressvolle moment van het jaar: de rapporten. Lachende gezichten die worden afgewisseld met treurige blikken? Het zijn geen uitzonderingen. Meer dan voldoende redenen voor Kamping Kitsch Club om zich in het debat te mengen. “Een C-attest? Mail het maar door en je krijgt gratis

Lees meer »

Gerechtspsychiater Paul Lodewyck zwaait na veertig jaar af: “Met iemand als Alexander Dean zie ik het niet meer goed komen”

Na ruim veertig jaar in opdracht van het gerecht in het hoofd te hebben gekeken van moordenaars, brandstichters, verkrachters, agressievelingen en andere criminelen, gaat psychiater en criminoloog Paul Lodewyck (75) met pensioen. “Welke les ik trek uit veertig jaar forensische psychiatrie? Dat de mens potverdorie een ingewikkelde maar fascinerende constructie blijft.”
The post Gerechtspsychiater Paul Lodewyck zwaait na veertig

Lees meer »