Blankenberge wil deze zomer nog meer inzetten op openbare netheid: “Vorige zomer kregen 116 overtreders een GAS-boete tijdens 1.085 controles”

Deze zomer zullen medewerkers van OVAM opnieuw anonieme controles houden in Blankenberge om overtreders van sluikstorten, zwerfvuil en hondenpoep op heterdaad te betrappen. De stad zelf heeft drie extra GAS-vaststellers opgeleid die deel uitmaken van de dienst Gemeenschapswachten. Burgemeester Björn Prasse (Open Vld) kondigde aan dat er ook een nieuw online meldingsplatform komt.

Het stadsbestuur geeft toe dat het niet altijd even gemakkelijk is om overtreders op heterdaad te betrappen. “We moeten dus blijven handhaven. We werken enerzijds samen met OVAM (de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij), maar we bieden ook mogelijkheden om afval te deponeren en dus sluikstort tegen te gaan. Deze zomer zullen de OVAM-vaststellers verspreid over een tien à vijftien dagen anonieme controles uitvoeren. Zij controleren bijvoorbeeld op sluikstorten, hondenpoep, het bij zich hebben van hondenpoepzakjes of sigarettenpeuken op de grond gooien”, benadrukt Prasse. “Ze ondersteunen de eigen gemeentelijke vaststellers, beëdigd ambtenaren en politie die daarnaast ook actief controleren op het te vroeg buitenplaatsen van huisvuilzakken of op het voederen van vogels.”

Wat is het bedrag van een GAS-boete? “Dat start met 58 euro, maar kan oplopen tot 500 euro. Als het van mij afhangt, zou dat bedrag nog veel hoger mogen zijn want rotzooi hoort niet op het openbaar domein en overtreders moeten dan ook streng aangepakt worden. Vorige zomer kregen 116 overtreders een GAS-boete tijdens 1.085 controles die de OVAM-medewerkers uitvoerden.”

Jurgen Content (Vooruit), schepen voor Afvalbeheer: “Tijdens drukke zomerdagen lokt onze badstad veel bezoekers, inwoners of tweedeverblijvers naar het strand. Om het de mensen nog makkelijker te maken om hun afval te deponeren tijdens en na een stranddag, plaatste het bestuur opnieuw afvalhuisjes op de Zeedijk. Het is een oplossing om tijdens de piekmomenten een grotere capaciteit aan afval te kunnen beheersen. De vijf rolcontainers in de afvalhuisjes hebben elk een inhoud van 1.100 liter, de afvalhuisjes zelf hebben een beperkte opening waardoor er geen grote zakken in kunnen gegooid worden.”

Nieuw meldingsplatform

Op het strand vind je wel honderd afvalrecipiënten terug, en daarbovenop ook grote ingegraven afvalbakken van 300 liter die een grote hoeveelheid afval aankunnen. De vuilnisbakken staan op korte afstand van elkaar. Op het openbaar domein staan héél wat afvalbakken op de Zeedijk en in het stadscentrum en ook meer dan honderd hondenpoepbuizen.

“De medewerkers van de technische diensten leveren héél wat inspanningen om de stad net te houden: dagelijks ledigen ze alle hondenpoepbuizen of vuilnisbakken in de stad en op het strand, er zijn dagelijks veegwerken in het stadscentrum, zowel manueel, met de hogedrukmachine als met de veegmachine. Tenslotte zijn er ook dagelijkse rondes om sluikstort op te halen, zowel in het stadscentrum als in de Uitkerkse Polder of de rand van de stad. Daarbij houden ze ook in de gaten of er geen afvalzakken op het verkeerde moment worden buiten geplaatst.”

Het lokaal bestuur maakt momenteel ook werk van een nieuw meldingsplatform dat binnenkort gelanceerd zal worden. Er komt één centraal meldpunt voor meldingen, klachten, vragen en suggesties. “Dit platform biedt ook betere feedback en communicatie met de burger die een melding indient. Daarnaast kan het ook meldingen beter opvolgen en in kaart brengen om zo meer preventief te werken”, besluit de burgemeester. (FVDB)

The post Blankenberge wil deze zomer nog meer inzetten op openbare netheid: “Vorige zomer kregen 116 overtreders een GAS-boete tijdens 1.085 controles” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Emilie (25) biedt medische en esthetische voetverzorging in eigen praktijk in Wakken: “Van mijn passie mijn beroep kunnen maken”

Emilie Van de Geuchte is sinds kort gestart met een eigen praktijk medische pedicure in de Oeselgemstraat 57 in Wakken. De jongedame werkt reeds halftijds in het Eerstelijnshuis in Deinze, maar biedt bij haar thuis in Wakken nu ook op zelfstandige basis haar diensten aan.
The post Emilie (25) biedt medische en esthetische voetverzorging in eigen praktijk in Wakken:

Lees meer »

Katy Parmentier is de flamboyante ster van ‘B&B zoekt lief’: “Sommige dingen waren echt niet voor uitzending geschikt”

“Er zijn tranen gevloeid, er was verliefdheid én een portie drama.” Nee, saai wordt het derde seizoen van ‘B&B zoekt lief’ niet, met dank aan de flamboyante Katy Parmentier (52). Zij ging na lang twijfelen op zoek naar een nieuwe liefde en kreeg daarvoor een bijzondere helper: Liba, de nieuwe partner van haar ex-man. “Sommige dingen waren echt niet voor

Lees meer »

Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de ‘Nieuwe Vooruit Alliantie’: “Onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil gezet”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom zaterdag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

Oprichter Antwerps modemerk reageert op faillissement: “Mocht ik 50 jaar zijn, ik zou Gigue terugkopen”

Gigue is door het faillissement van Duror Fashion Group het slachtoffer geworden van “te veel management”. Dat zegt oud-designer Jo Wyckmans (79). De oprichter van het merk was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie. In 2017 kwam zijn Gigue in handen van Duror, de groep die modemerk Terre Bleue oprichtte. “Toen zag ik het onheil

Lees meer »

Koolskampse ondernemers blazen De Sloeber nieuw leven in: “Hopelijk volgend jaar open”

Drie Koolskampse ondernemers willen de horeca in hun dorp nieuw leven inblazen. “We kochten De Sloeber en zullen het café annex zaaltje, samen met de binnentuin, helemaal opknappen”, zeggen Bert Duyck en de broers Jurgen en Jimmy Houttekier. “Het moet wel nog steeds een bruine kroeg blijven, zoals het dertig jaar lang met Erik Blondeel was. Voor de uitbating zoeken

Lees meer »

Terugkeer van Nigel Farage schudt Britse verkiezingscampagne door elkaar, maar haalt zijn partij ook veel zetels?

Sinds Nigel Farage enkele weken geleden heeft aangekondigd dat hij deelneemt aan de Britse verkiezingen, gaat zijn radicaal-rechtse partij Reform UK er fors op vooruit in de peilingen. Het ‘Farage-effect’ bewijst dat ‘Mister Brexit’ nog altijd een grote invloed heeft op de Britse politiek. De vraag is of Reform UK die gunstige peilingen zal kunnen verzilveren in een hoog aantal

Lees meer »