Rik Waeyaert (62) uit Kortemark gaat met pensioen en zet punt achter politieke loopbaan: “De cirkel is nu mooi rond”

Geen Kortemarkenaar die Rik Waeyaert niet kent. Hij is niet alleen al meer dan 35 jaar politiek actief in de gemeente, maar is ook voor iedereen het ACV-gezicht van de Kortemark. Rik staat in september voor zijn laatste politieke wapenfeit: cc De Beuk officieel openen.

“Ik ben 43 jaar actief geweest bij het ACV”, begint Rik (62) zijn verhaal. Hij woont met zijn echtgenote Nancy langsheen de Kapellestraat. Ze hebben samen drie kinderen: Jolien, Jeroen en Katrijn.

“Ik ben begonnen in Diksmuide en belandde via Kortemark, Torhout, Gistel, en Oostkamp in Brugge. In de beginjaren was er 1 computer beschikbaar voor 2 kantoren samen, nu heeft iedereen die er werkt zelfs 2 computers. Iedereen herinnert zich nog wel het AVC-kantoor naast het voormalige café Ons Huis in de Stationsstraat. Het was de tijd van de dopkaarten en het cash uitbetalen van de werkloosheidsuitkering. Het was logisch dat ik vanuit mijn werk politiek actief werd bij de toenmalige CVP, want ik was ondertussen ook al bestuurslid bij het ACW. Ik stond voor de eerste keer op de lijst in 1988 en werd direct verkozen met 1.073 stemmen.”

Kinderopvang

“Dat was een primeur bij de Waeyaertjes, want ik was de eerste in de familie die in de politiek stapte. Daniël Lambrecht haalde op dat moment 3.700 stemmen. In 1994 weigerde ik om op de lijst te staan, omdat wij ijverden met het ACW voor gemeentelijke kinderopvang. Dat was in de jaren 90 een brug te ver voor burgemeester Lambrecht en dat ontgoochelde mij zo zwaar dat ik de politiek een tijd vaarwel zegde. Mijn broer Marc is toen opgekomen met zijn eenmanspartij DRA XXX. Hij wou zijn nummerplaat als partijnaam, maar dat mocht niet. Hij haalde toch een heel mooie score, maar met 452 stemmen werd hij net niet verkozen. Ik weet wel dat alle andere politiekers in die tijd zijn beste vriend wilden zijn. Zes jaar later kwam Georges Neyrinck me vragen of ik opnieuw wilde opkomen. Dat deed ik, maar ze gaven me de 16de plaats, niet echt een gegeerde positie op de kieslijst.”

Boegbeelden

“Toch behaalde ik meer voorkeursstemmen dan de lijsttrekker en ik werd schepen”, gaat Rik verder. “We vormden toen met de CD&V een coalitie met de socialisten. In 2006 kwamen we in de oppositie terecht, want toen kwam de nieuwe partij Samen Sterk op en die ging met de liberalen en de socialisten in zee. In 2012 kreeg onze partij de versterking van Karolien Damman, Christine Logghe en Koen Decleir, die momenteel nog steeds de boegbeelden zijn van onze partij. Sindsdien besturen we samen met Open VLD en belandde ik met mijn jeugdvriend Toon Vancoillie in de coalitie, maar dan wel in een andere partij. Sindsdien houden Karolien en ik ook de traditie hoog om samen te gaan stemmen tijdens de verkiezingszondagen. Ik ben best trots op de realisaties in mijn gemeente: we zetten Kortemark op de toeristische kaart en zijn terecht een molengemeente. In september knip ik het lintje door van de het vernieuwde Kortemarkse cultuurcentrum De Beuk. Het cultuuraanbod in de gemeente is serieus aangegroeid.”

Kleinkinderen

“Denken we maar aan de huiskamerconcerten die een paar keer per jaar georganiseerd worden en de concerten in de pastorietuin. Ik zeg de politiek vaarwel, maar mijn kinderen Jeroen en Jolien zijn ook politiek actief bij de CD&V, dus de kans bestaat dat de naam Waeyaert nog wel eens terugkomt in de gemeenteraad. Let wel, mijn zoon en dochter zijn niet op vraag van hun papa in de politiek gestapt, maar deden dit uit eigen initiatief. Ik ben begonnen in de CD&V op mijn 26 en ik stop ermee op mijn 62ste, de cirkel is dus rond.”

“Ik raakte zelfs verkozen als schepen vanop de 16de plaats en haalde meer stemmen dan de lijsttrekker”

“Het was trouwens de ideale combinatie om mijn pensioen te laten samenvallen met mijn politieke pensioen. Nu zal ik zeker meer tijd hebben voor mijn vier kleinkinderen en zal ik plots heel wat avonden thuis zijn tijdens de week en daar kijk ik heel erg naar uit. Mijn vrouw Nancy heeft genoeg avondjes alleen thuisgezeten. Ik ben ervan overtuigd dat CD&V Kortemark er na de volgende verkiezingen opnieuw zal staan om verder te bouwen aan de toekomst van onze mooie gemeente”, besluit Rik.

The post Rik Waeyaert (62) uit Kortemark gaat met pensioen en zet punt achter politieke loopbaan: “De cirkel is nu mooi rond” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Paardenhoofd van 450 kilo pronkt na restauratie van twee jaar op dakterras van Paul (59) en Ariane (60): “We wilden er eerst een boom zetten”

Paul Van Marcke (59) en Ariane Van de Waeter (60) uit het Oost-Vlaamse Dendermonde hebben sinds afgelopen weekend een paardenhoofd op hun dakterras staan. Het koppel kocht het beeld tijdens een veiling op de Grote Markt, maar raakte snel beschadigd. Na een restauratie van twee jaar is het paardenhoofd nu afgewerkt met illustraties over de strijd tussen Aalst en Dendermonde.

Lees meer »

Luc Steeno begon in Kursaal Oostende zijn verjaardagsfeest met één lied van Will Tura én ook bijna op het einde zong hij nog één Tura-nummer

In Kursaal Oostende vierde Luc Steeno feest. Inderdaad, Luc werd net 60 jaar en in een organisatie van Blue Sky Concerts vierde hij deze verjaardag met heel wat aanwezigen in de mooie eventzaal van Kursaal Oostende. Luc stond niet alleen op het podium. Ook talrijke collega’s kwamen langs om één of twee liedjes te zingen.
The post Luc Steeno

Lees meer »

Sint-Jozefskerk De Ginste wordt zaal voor culturele optredens: “Ontwijding is niet aan de orde”

Na het artikel over de restauratie van de klokkentoren kregen we een uitnodiging van het kerkbestuur om de toekomstplannen van de Ginstekerk even toe te lichten. “De Ginstekerk is nog lang niet aan ontwijding toe. Er zijn nog wekelijks een zestigtal parochianen die de weekenddienst bijwonen en daarnaast vinden er ook nog veel plechtigheden plaats. Maar wij staan open voor

Lees meer »

Irénée Duriez houdt zomertentoonstelling in Ichtegem

Tijdens de zomermaanden stelt Irénée Duriez (74), internationaal bekend omwille van zijn monumentale bronzen beelden en houtskooltekeningen, opnieuw zijn beeldentuin, inclusief de expositiehal en het museum in de Oude Melkerij in Ichtegem open voor het publiek.
The post Irénée Duriez houdt zomertentoonstelling in Ichtegem appeared first on KW.be.

Lees meer »