“Onze aardappels komen recht van de boer”: Dieter en Sofie baten al twintig jaar Frituur Baviko uit

Dieter Huyghe en zijn partner Sofie Vanhout staan al jaren in de horeca. Ze werkten zeven jaar samen in het voormalige restaurant De Koetsier en werkten daarna in enkele frituren. Sinds 2004 baten ze in Bavikhove Frituur Baviko uit, weliswaar op verscheidene plaatsen. Ze hebben ook een mobiele frituur. “We werken met een team van 20 man.”

Sinds begin de jaren 80 had Bavikhove continu een frituur in het centrum van het dorp. Eerst jarenlang uitgebaat door Ghislain Deruyck en daarna door ‘Willy’. In 2004 kwamen Dieter Huyghe (45) en partner Sofie Vanhout (43) met hun Frituur Baviko. Toen het stadsbestuur in 2009 de beslissing nam om het dorpsplein volledig te vernieuwen moest de frituur verhuizen. Dat had wel enige voeten in de aarde. Toenmalig schepen van Economie Luc Callewaert bood hen een tijdelijke oplossing aan de Bavikhoofsestraat, maar buurtbewoners strooiden toen roet in het eten: vermeende reukhinder en te veel verkeer.

“Het moet proper zijn en de klant moet je snel kunnen bedienen”

Later kon Baviko terecht vlak bij het kruispunt van de Oudstrijderslaan met de Vierkeerstraat. En nog later verhuisde de frituur naar de parking aan de ingang van de toenmalige Chirohemen aan de Vlietestraat. “Na de heraanleg konden we niet terug naar het dorpsplein. Nu is de parking onze vaste locatie met een terrasje en zelfs een tuintje en redelijk wat parkeergelegenheid voor de deur”, glundert Dieter, die afkomstig is van Izegem. Hij genoot een opleiding houtbewerker en is al meerdere jaren friturist.

“Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dat zeggen ze toch altijd”, lacht Dieter. Zijn partner Sofie Vanhout is ook afkomstig uit Izegem. Zij genoot een opleiding schilder en helpt in de frituur. Het gezin telt ook nog dochter Floortje en woont in Wielsbeke.

Burgers

Dieter en Sofie leerden elkaar kennen in de horeca. “We hebben zeven jaar samengewerkt in het bekende restaurant De Koetsier. Later hebben we dan samengewerkt in verscheidene frituren. Dat heeft ons toen doen nadenken om zelf een horecazaak/frituur te starten. We vonden Bavikhove een mooi dorp in onze regio, een dorp met nering en tering en jeugdbewegingen. We konden ook de frituur op het dorpsplein zelf zetten, zeer centraal dus. Intussen is het zoals gezegd een andere plaats geworden.”

De frituur heeft een zeer groot aanbod aan snacks, hapjes, zelfgemaakte burgers, gerechten, veggie en zoveel meer en uiteraard ook een assortiment drankjes. “Onze burgers zijn burgers voor de burger: niets boven de echte Biggyburger met meergranenbrood”, zeggen Dieter en Sofie bijna samen. Wat opvalt is dat Baviko inpikt op speciale dagen: denk maar aan Moeder- en Vaderdag, Sinterklaas, Pasen en Kerstmis. “We geven dan speciale korting, een gadget of speelgoedje aan de kinderen of een speciaal gerechtje of bloemetje aan de mama’s. Een kleine attentie kunnen geven is belangrijk.”

Hét geheim

Dieter behaalde met Baviko al enkele keren de beker ‘Beste frituur van Vlaanderen’. “Zeg maar de beste frituur van Harelbeke en de grote regio”, lacht Dieter. “Dat is een ‘prijs’ van de krant Het Nieuwsblad. We behalen die al vele jaren: van 2017 tot en met dit jaar. Het geheim van een goede friet? Een goede aardappel rechtstreeks van een echte ‘patattenboer”, valt Dieter met de deur in huis. “Een goede, vaste en verse aardappel is zeer belangrijk. Ik koop graag lokaal bij Mathieu Verrue, die het product ‘eerlijk’ houdt. Daarnaast is ook het juiste frietvet zeer belangrijk”, gaat Dieter voort.

Het geheim van een goede frituur? “Die moet overzichtelijk zijn en een voldoende groot en divers aanbod hebben, maar bovenal, het moet er proper en net zijn en de klant moet je snel kunnen bedienen.” Naast hun vaste frituur hebben Dieter en Sofie ook nog een mobiele frituur. “Die wordt gevraagd door zaken, firma’s, verenigingen of zelfs particulieren die een feestje geven. Dat gebeurt regelmatig.” Dieter en Sofie werken met een team van 20 man. “Op topdagen zoals een zaterdag of zondag staan we hier in de frituur met vijf tot zeven man. De groep van 20 is groot genoeg om de frituur en de mobiele frituur te bemannen en om alle medewerkers op tijd hun rust te gunnen.”

Al beklaagd een frituur te beginnen? “Neen, absoluut niet, nog geen enkele seconde”, glunderen Sofie en Dieter.

The post “Onze aardappels komen recht van de boer”: Dieter en Sofie baten al twintig jaar Frituur Baviko uit is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel

Dankzij de financiële steun van het dynamoproject van Cultuurkuur schreven de leerlingen van VBS Nieuwkerke van het vijfde en zesde leerjaar samen met Marc de Bel een boek. “Dankzij de firma Clarebout Potatoes en de gemeente Heuvelland drukten wij Het beest van Heuvelland”, vertelt juf Annemie Delerue.
The post Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel appeared

Lees meer »

Gilles Dewaele (Standard) keert terug naar KV Kortrijk

Gilles Dewaele gaat opnieuw de kleuren van KV Kortrijk verdedigen. Hij maakt de overstap van Standard en ondertekent bij de Kerels een contract tot juni 2027, zo is vrijdag bekendgemaakt.
The post Gilles Dewaele (Standard) keert terug naar KV Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Leiebrug in Wervik is door EK-match van Rode Duivels tegen Frankrijk afgesloten met bloembakken: “Hopelijk gooien ze niet met bloemen”

De Leiebrug tussen Wervik en Wervicq-Sud werd enkele minuten voor 17 uur afgesloten, uitgezonderd voor fietsers en voetgangers. De stadsdiensten kwamen enkele rijen houten bloembakken plaatsen. Naar aanleiding van België-Frankrijk op het EK voetbal in Duitsland wordt niks aan het toeval overgelaten om de veiligheid aan weerszijden van de grens te garanderen.
The post Leiebrug in Wervik is door

Lees meer »

Drie nieuwe fietsroutes langs historische locaties in Maldegem

In samenwerking met de gemeente werkte Maldegemnaar Robin Van Kerschaver drie nieuwe fietsroutes uit, die fietsers langs historische locaties op Maldegems grondgebied loodsen. Elke route start aan het Sint-Annazwembad in de Gidsenlaan en is 40 kilometer lang.
The post Drie nieuwe fietsroutes langs historische locaties in Maldegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verkoop H&M valt tegen door slechte weer, aandeel krijgt klappen

Modeketen H&M heeft donderdag een waarschuwing uitgestuurd voor tegenvallende verkopen in juni als gevolg van het wisselvallige weer dat veel shoppers thuis houdt. Het Zweedse budgetmerk zegt ook dat het moeilijker wordt om zijn winstdoelstelling te halen. Het aandeel zakte tot 15 procent op de beurs in Stockholm.

Lees meer »

KSV Rumbeke is razend ambitieus met tien nieuwkomers: “Vanaf minuut één op kop staan”

KSV Rumbeke greep in de vorige campagne nipt naast een promotieticket naar derde amateurklasse na een sterke interprovinciale eindronde met slechts één verliesbeurt. Daardoor blijft Essevee bijzonder ambitieus. Dat bleek ook tijdens de spelersvoorstelling. Met de tien gerichte versterkingen mikt de ploeg van coach Fanny Schamp resoluut voor een plek bovenaan het klassement.
The post KSV Rumbeke is razend

Lees meer »

“We brengen zowel traditionele als vernieuwende volksmuziek”: Rik Couchez is algemeen coördinator folkfestival Gooikoorts

Het zijn drukke tijden voor Rik Couchez. De Deerlijkse muziekfanaat in hart en nieren staat in voor de algemene coördinatie en programmatie van het folkfestival Gooikoorts, dat plaatsvindt in het Vlaams-Brabantse Gooik. “Hoogtepunten genoeg. De Ierse groep Ziggy is voor de eerste keer te gast op Belgische bodem”, blikt hij vooruit.
The post “We brengen zowel traditionele als vernieuwende

Lees meer »