Nieuwe geluidsinstallatie helpt zwaluwen verhuizen

Een nieuwe geluidsinstallatie moet de kolonie huiszwaluwen aan het voormalige stationsgebouw in Avelgem helpen verhuizen naar een zwaluwtil in de buurt.

Het gebouw wordt binnen afzienbare tijd gerenoveerd, waardoor de zwaluwen tijdelijk een deel van hun nestgelegenheid verliezen. Doel is om de vogels met geluid naar de til te lokken, zodat dit op termijn hun nieuwe nestplaats wordt. “Het project is een samenwerking tussen de gemeente Avelgem, Regionaal Landschap Leie en Schelde en enkele studenten van de opleiding Elektronica-ICT aan VIVES Kortrijk.

“Sinds jaar en dag is de omgeving van het stationsgebouw van Avelgem de thuis van een kolonie huiszwaluwen. De nieuwe geluidsinstallatie moet ervoor zorgen dat de kuikens van dit jaar naar de til gelokt worden, zodat zij die volgend jaar als hun geschikte nestplaats zien,” klinkt het. “Voor de ontwikkeling staken de gemeente Avelgem, Regionaal Landschap Leie en Schelde en enkele gemotiveerde studenten van VIVES Kortrijk de koppen bij elkaar. Samen kwamen we tot een vernuftige geluidinstallatie, die de vogels dus naar de til moet lokken.”

Oproep

Ynje Bonvin, Artuur Casaert, Milan Schacht en Eliam Toye (studenten Elektronica – ICT, VIVES Kortrijk): “De installatie speelt overdag om de tien minuten een zwaluwroep af. Een zonnepaneel, laadregelaar en batterij zorgen voor stroom. We zijn blij dat we met onze technologische kennis een steentje kunnen bijdragen aan natuurbehoud. We hopen alvast dat het concept aanslaat. Zo hopen we hen te overtuigen om van de zwaluwtil hun nieuwe thuis te maken. Wij zijn misschien technologen, maar we dragen de natuur en onze leefomgeving een warm hart toe. We zijn blij dat we met onze technologische kennis een steentje kunnen bijdragen aan natuurbehoud. We hopen dat dit een proof of concept wordt en dat dit idee in de toekomst gebruikt zal kunnen worden om zwaluwen naar een beschikbare til te lokken.”

Ter aanvulling van de til en versterking van de kolonie lanceren de gemeente en het Regionaal Landschap in de toekomst nog een oproep aan buurtbewoners om een kunstnestje op te hangen. Zo kunnen ook zij hun steentje bijdragen aan het behoud van de kolonie in hun gemeente. (ELD)

The post Nieuwe geluidsinstallatie helpt zwaluwen verhuizen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wall Street sluit op record

22:04 De S&P500 sloot op een vers hoogtepunt. Tesla drukte stevig het pedaal in na beter dan verwachte kwartaalverkopen. Eli Lilly profiteerde niet van een goedkeuring van zijn Alzheimer-behandeling.

Lees meer »

“Ze urineerden op hem en dreigden om hem aan steen in vaart te gooien”: tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens horrornacht in Brugge

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Verandert Frankrijk van systeem? Deschamps denkt na over een 4-4-2 met twee aalvlugge spitsen

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, vandaag wordt er om 10u30 getraind in het Team Base Camp in Freiberg, waarvan alleen het eerste kwartiertje niet gesloten is. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf Arena. Ondertussen denkt

Lees meer »

Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!”

Jill Malfait (32) neemt met Den Bokaal haar intrek in het gewezen pand van Courgette aan het Sint-Jansplein. “Ik volg dezelfde gezonde, biologische trend, maar niet langer uitsluitend plantaardig. Er komen ook bokalen met vlees in het aanbod.”
The post Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!” appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. 4.000 fans onthalen dolenthousiast ‘Familie’-cast voor première van epische seizoensfinale: “Of de bom ontploft?”

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om ze

Lees meer »

Nieuwe details over koningin Letizia’s vermeende affaire overschaduwen militaire ceremonie van prinses Leonor

Een nieuwe stap in haar militaire opleiding: prinses Leonor (18) van Spanje is woensdag benoemd tot onderofficier tijdens een officiële ceremonie. Aanwezig en apetrots waren haar ouders koning Felipe (56) en koningin Letizia (51). Ze leken zorgeloos, terwijl er enkele uren voor de ceremonie een explosief interview heeft plaatsgevonden met de vermeende minnaar van Letizia. Jaimie Del Burgo, tevens haar

Lees meer »

Monsterboete of dwangsommen voor Fluvius? Duizenden klanten krijgen al maanden geen factuur meer

De Vlaamse energieregulator VREG onderneemt op dit moment juridische stappen tegen Fluvius. Of dat een monsterboete of dwangsommen zijn, wordt eerstdaags beslist. De netbeheerder moest de IT-problemen die nu al bijna drie jaar aanslepen, oplossen. Deadline: afgelopen zondag 30 juni. Dat bracht HLN-consumentenexperte Safia Yachou aan het licht in april. Maar vandaag zijn er nog steeds duizenden Vlamingen die al

Lees meer »

Milde cel- en werkstraffen, maar zware boetes voor mensenhandel in de bouwsector in Anzegem, Deerlijk en Kortrijk

Een 28-jarige Roemeen heeft voor de Brugse rechtbank 180 uur werkstraf gekregen voor uitbuiting van werkkrachten in de bouwsector. Zijn 58-jarige vader kreeg vijftien maanden cel, waarvan twee effectief. Een meevaller, want ze riskeerden zes jaar cel. De financiële aderlating is anderzijds zwaar.
The post Milde cel- en werkstraffen, maar zware boetes voor mensenhandel in de bouwsector in Anzegem,

Lees meer »

“Om Brahim op zijn bakkes te slaan kwam ik met plezier terug”: maar maakt Niko ook comeback in seizoensfinale ‘Familie’?

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om hen

Lees meer »

Tentoonstelling in Langemark katapulteert je terug naar Bakelandtstoet

Juni is in de aanloop van de Musical Bakelandt bezaaid met activiteiten en evenementen rond de legendarische struikrover. Van de Facebookactie ‘Waar is Ludovic?’ tot een expo over de tien Bakelandtstoeten. “Het is verrassend om jezelf terug te zien op foto’s van dertig à veertig jaar geleden”, zeggen samenstellers Luc Descamps en José Rondelez van het Bakelandtcomité.
The post

Lees meer »