Na feiten in Oostende: trio riskeert tot zeven jaar cel voor meer dan 60 gauwdiefstallen

Drie Bulgaren – twee mannen en een vrouw – moeten zich voor de Brugse rechtbank verantwoorden voor liefst 62 gauwdiefstallen in Oostende, Brugge, Kortrijk en Leuven. Ze viseerden vooral de inhoud van de handtassen van winkelende dames. De procureur vroeg tot liefst zeven jaar effectieve celstraf. “Dergelijke feiten vormen een ware plaag”.

De bal ging aan het rollen na een gauwdiefstal op 12 april vorig jaar in Oostende. Dankzij camerabeelden kwamen twee vrouwen als verdachten in het vizier. “Analyse van de beelden linkte dezelfde dames verschillende gelijkaardige feiten”, verduidelijkte procureur Wendy Van Raepenbusch. “Ze sloegen telkens toe in winkels en haalden portefeuilles uit de handtassen van winkelende dames.” Op 19 mei vorig jaar registreerden camera’s hoe dezelfde twee vrouwen in een voertuig met Britse nummerplaat stapten. Die wagen kon gelinkt worden aan beklaagde Georgi V., een 36-jarige Bulgaar uit Roubaix. “Volgens een Frans onderzoek maakt hij deel uit van een bende die in tal van Europese landen gelijkaardige feiten pleegde”, aldus de procureur.

Tegen de lamp in Wenen

Bovendien bleek Georgi V. een relatie te hebben gehad met Sofiya V. (28), een van de dames die herkend werden op de camerabeelden. Duitse speurders konden haar kompaan Nataliya I. (30) identificeren. De beide dames liepen op 2 juni tegen de lamp in Wenen. I. werd uitgeleverd aan België en verscheen maandag met haar advocaat op het proces in Brugge. Sofiya V. zit nog steeds in een Oostenrijkse cel en liet verstek gaan.

Georgi V. kon op zijn beurt in september aan de luchthaven van Charleroi in de boeien worden geslagen. De beide vrouwen zetten hem evenwel uit de wind en beweerde dat hij hen enkel rondvoerde. Naar eigen zeggen maakten ze hem wijs dat ze gingen shoppen of poetsen.

Geld naar Bulgarije

De drie konden gelinkt worden aan liefst 62 gelijkaardige diefstallen en negen feiten van informaticabedrog met gestolen bankkaarten. Tussen oktober 2022 en mei 2023 sloegen ze toe in Oostende, Brugge, Kortrijk en Leuven. Volgens de procureur versluisde het trio in die periode liefst 16.000 euro naar Bulgarije. “De gestolen portefeuilles lieten ze veelal leeg achter in de winkelrekken”, aldus de procureur.

Voor Nataliya I., Georgi V. en Sofiya V. vroeg de procureur respectievelijk vijf, zes en zeven jaar effectieve gevangenisstraf. Ze verwees daarbij naar hun uitgebreide strafverleden. Georgi V. drong aan op de vrijspraak. “Hij blijft erbij dat hij niet wist waar de dames mee bezig waren”, aldus meester Bram Vercouter. De advocaat van I. vroeg om het effectieve deel van de celstraf te beperken tot de voorhechtenis. “Ze beseft zeer goed dat ze zwaar in de fout is gegaan”, pleitte meester Olivier Mostrey.

De uitspraak volgt op 15 juli. (AFr)

The post Na feiten in Oostende: trio riskeert tot zeven jaar cel voor meer dan 60 gauwdiefstallen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wijndomein Cense de l’Alouette in Nieuwkerke opent de Proeverie: “Voorlopig enkel op zondagvoormiddag”

De Proeverie, daar worden voortaan de wijnen van het wijndomein Cense de l’Alouette in de Naaikorfstaat in Nieuwkerke geschonken en geproefd. In het najaar opent wijnboer Jan Staelens op zijn domein het belevingsmuseum Mine E Win.
The post Wijndomein Cense de l’Alouette in Nieuwkerke opent de Proeverie: “Voorlopig enkel op zondagvoormiddag” appeared first on KW.be.

Lees meer »

De Madams openen hun gezellige tuinbar in Beselare: “Genieten in mooie omgeving, met leuk gezelschap”

De passie voor het koken bracht Melanie De Coninck en Griet Opsommer samen. Het resulteerde in een foodtruck en een zomerbar die deze zomer de deuren opent in de Kruisbierboomstraat 9 in Beselare, vanaf vrijdag 5 juli.
The post De Madams openen hun gezellige tuinbar in Beselare: “Genieten in mooie omgeving, met leuk gezelschap” appeared first on KW.be.

Lees meer »

DEME gaat groenewaterstoffabriek bouwen in Egypte

Het Belgische bedrijf DEME, dat vooral bekend is als baggeraar, gaat in Egypte een fabriek voor de productie van groene waterstof bouwen. Het heeft daarover een akkoord gesloten met de Egyptische regering. De fabriek zal worden gebouwd in de haven van Gargoub, aan de Middellandse Zeekust. De energie die nodig is voor de productie van de groene waterstof zal komen

Lees meer »

Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is een batje”

Het gemeentebestuur gaat op zoek naar een uitbater voor jeugdhuis Den Teirlinck op de Marktplaats in Moorslede. Door een gebrek aan voldoende bestellers stopte de uitbating in mei. De concessie komt neer op 500 euro huur per maand. “Dat is een batje”, merkt Gert-Jan Hovaere (NVAPlus) op.
The post Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is

Lees meer »

EXCLUSIEF. “Sinds de hersenbloeding kom ik altijd zo snel mogelijk naar huis”: Jean-Marie en Carmen Pfaff zijn 50 jaar gehuwd

“Zij was vijftien, ik achttien. Het was liefde op het eerste gezicht.” 50 jaar al staan Jean-Marie Pfaff (70) en Carmen Seth (68) aan elkaars zijde. In goede en kwade dagen, en ze maakten beiden mee. Wij spraken hen exclusief over hun ontmoeting in café De Snor, de voetbaljaren en de opvoeding van hun kroost . Ook praten ze openhartig

Lees meer »

Griekenland maakt zesdaagse werkweek mogelijk in bepaalde sectoren

De nieuwe wet die het in bepaalde sectoren mogelijk maakt om zes dagen per week te werken, is sinds vandaag van kracht in Griekenland. Deze aanpassing verhoogt de maximale werkweek van 40 naar 48 uur voor werknemers binnen industriële bedrijven en de productiesector. De Griekse regering wil zo onder meer de arbeidstekorten aanpakken en zwartwerk tegengaan.

Lees meer »

Agressor (37) slaat brandweerman hersenschudding op kerstmarkt

Een 37-jarige man uit Nieuwpoort riskeert een effectieve celstraf van zes maanden nadat hij een vrijwillig brandweerman aanviel op de kerstmarkt. Hij sloeg de man een hersenschudding. K.D., die al 21 veroordelingen op zijn palmares heeft, minimaliseerde de feiten. “Hij had me eerst uitgedaagd”, klonk het.
The post Agressor (37) slaat brandweerman hersenschudding op kerstmarkt appeared first on KW.be.

Lees meer »