Izegem breidt blauwe zone in centrum uit, oppositie hekelt krappe timing: “We hebben hier toch wel wat vragen bij”

De stad Izegem breidt vanaf 1 juli de blauwe zone in het centrum uit. Bedoeling is om de parkeerdruk in enkele straten rond het zwembad, Kerkplein en ziekenhuis aan te pakken en voor meer rotatie te zorgen. Enkele oppositiepartijen hekelen echter de vlugge invoering en het feit dat inwoners voor hun eerste kaart moeten betalen. Schepen Caroline Maertens (N-VA) nuanceert.

Het parkeersysteem was al even van kracht in het stadscentrum en op de parking van het zwembad in de Heilig-Hartstraat, maar wordt nu uitgebreid naar omliggende straten als de OLV-, Sint-Crispijn- en Hoveniersstraat. Ook het Kerkplein en delen van de Sint-Joris-, Heilig-Hart-, Ommegang- en Krekelstraat vallen voortaan onder de blauwe zone. De zone in de Baron de Pélichy- en Vandenbogaerdelaan wordt dan weer uitgebreid tot het kruispunt met de Schoolstraat. Vanaf juli kan je er dus twee uur gratis parkeren met een blauw parkeerschijf.

Andere rotatie

“Deze uitbreiding moet voor een andere rotatie van de beschikbare parkeerplaatsen zorgen”, zegt mobiliteitsschepen Caroline Maertens (N-VA). “Zo krijgen inwoners meer kans om in de nabijheid van hun woning te parkeren. Inwoners van de blauwe zone kunnen een parkeerkaart aanvragen op www.izegem.be/bewonerskaart. Die kost 60 euro voor een volledig jaar, een tweede kaart kost 120 euro.”

Oppositiepartij Vooruit-Groen vindt het positief dat de parkeerdruk wordt aangepakt, maar heeft ook nog enkele bezorgdheden. “Vooral rond inspraak of het gebrek daaraan”, verwoordt Julie Vandewatere het. “Er is ook de snelheid waarmee dit wordt ingevoerd. Die krappe timing en de betalende eerste bewonerskaart, daarbij hebben we vragen. In steden als Roeselare, Kortrijk, Tielt, Ieper en Waregem is die gratis. Het gaat om zones met veel kleinere woningen, waar mensen vaak geen garage of oprit hebben. Dit treft veel mensen met weinig financiële marge. We vragen ons ook af of er een vergunning voor zorgverstrekkers komt.”

Kurt Grymonprez (STiP) zou het dossier graag even ‘on hold’ zetten. “Op 8 februari kwam het op de commissie en op 29 januari had het schepencollege al formeel beslist”, foetert hij. “Ik heb indertijd al vragen gesteld rond de parkeerdruk in sommige straten, maar toen klonk het dat er aan een algemeen parkeerplan gewerkt werd. Ik stel voor om een extra commissie te organiseren waar we dit grondig kunnen voorbereiden. Dan zal de kritiek al heel wat minder zijn.”

Schepen Maertens zegt dat het herbekijken van de blauwe zone niet uit de lucht komt gevallen. “Het parkeerbeleid is zeker al vijf keer uitvoerig besproken in de betreffende commissie, een eerste keer al in een ruimer plan in 2019. Op 13 juni werd daar nog een stand van zaken gegeven en geduid welke zone nu weerhouden is. In een vorige commissie was immers geopperd om de blauwe zone nog uit te breiden rond de Sint-Tillokerk, parking Dweersstraat en het Cyriel Tangheplein.”

“In februari hebben we met het schepencollege beslist deze laatste drie zones niet te weerhouden en die niet-betalend te houden. De commissie was unaniem van mening van dat een blauwe zone nodig was om de rotatie te verbeteren en bewoners zo de kans te geven om in de omgeving van hun woonst te parkeren.” Grymonprez: “Ja, maar een commissie kan enkel advies geven en niks goed- of afkeuren.”

De tarieven zijn al sinds 2010 ongewijzigd of geïndexeerd. De vraag om ze aan te passen neemt de stad bij in het begin van de volgende bestuursperiode weer onder de loep. “Ter voorbereiding maken we een vergelijkende studie”, zegt Caroline Maertens. “Zomaar bedragen vergelijken is niet correct. In verschillende gemeentes is de zone waar je met je bewonerskaart mag parkeren soms beperkt tot de eigen straat. In Izegem mag je overal staan in de betalende of blauwe zone, behalve de Grote Markt en Marktstraat. Eind dit jaar evalueren we dit sowieso nog.”

Externe firma

Over de krappe timing zegt de schepen: “Een extra blauwe zone vraagt het bijplaatsen van een aantal borden, dat via een externe firma verloopt. Onze communicatie was afhankelijk van het moment waarop die borden konden geplaatst worden. Op 5 juni kregen we bevestiging dat de invoering op 1 juli kan ingaan. Dit heeft als voordeel dat er zelfs op drukke zwembaddagen meer rotatie in de omliggende straten zal zijn. Bewoners zullen zo makkelijker parking in hun eigen straat vinden.”

De dienst Mobiliteit trekt drie zitdagen uit om bewoners te begeleiden in het aanvragen van een bewonerskaart. Die kan je ook aanvragen via de site van parkeerbedrijf OPC.

The post Izegem breidt blauwe zone in centrum uit, oppositie hekelt krappe timing: “We hebben hier toch wel wat vragen bij” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brabantse festival Paradise City op weg naar straffe wereldprimeur voor zijn tiende editie volgend jaar: “Idee zorgt voor levensvreugde”

De knaldrang was groot op Paradise City. Met dank aan – onder andere – de Orbit Stage, een gloednieuwe volledig uit hout opgetrokken arena inclusief 360 graden ravebalkon. Dé blikvanger van het driedaagse festival in Perk (Steenokkerzeel) dat er elk jaar nog groener op wordt. Op naar een straffe primeur in 2025: een tiende editie die op volledig pure hernieuwbare

Lees meer »

Drie keer op één maand voor politierechter na onder andere aanrijding met vluchtmisdrijf: “Hij beseft eindelijk dat hij zich aan de regels moet houden”

Amper 16 jaar was een jongeman uit Kortrijk, toen hij op de speelplaats van zijn school in Kortrijk met zijn bromfiets tegen een schoolgenote botste. Het bracht hem samen met zijn ouders voor de politierechter. Een maand later liep hij nog eens tegen de lamp, en daarna nog eens… Goed voor drie verschillende zaken op 1 maand tijd voor de

Lees meer »

Veel vragen tijdens infomarkt over heraanleg N357

Vanaf 19 augustus starten ingrijpende wegwerkzaamheden op de N357 tussen Wielsbeke en Oostrozebeke. Niet alleen worden er rioleringswerken uitgevoerd, de weg wordt ook voorzien van veilige fietspaden. Op een infomarkt konden geïnteresseerden bij de diverse diensten uitleg bekomen.
The post Veel vragen tijdens infomarkt over heraanleg N357 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming”

Arthur Goethals (78), gewezen voorzitter van BC Oostende en van de Belgian Pro Basketball League, is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de BNXT League, de grensoverschrijdende basketbalcompetitie met Belgische en Nederlandse clubs.
The post Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Federaal parket wil niemand vervolgen na Operatie Kelk: “Opnieuw grote klap voor slachtoffers”

Als het van het federaal parket afhangt, zal geen enkel kopstuk van de kerk zich voor de rechtbank moeten verantwoorden na Operatie Kelk, het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk. Volgens de eindvordering van het parket zijn de meeste zaken intussen verjaard. Bovendien zijn verschillende verdachten intussen overleden, of ze werden al eens berecht en kunnen dus niet opnieuw

Lees meer »

Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in ons DNA”

Cercle Brugge organiseerde zaterdag de traditionele fandag. Iedereen die groen-zwart een warm hart toedraagt, kon genieten van verschillende activiteiten in en rond het Jan Breydelstadion. De fans waren talrijk opgekomen. Een ‘galawedstrijd’ was er niet. Op het oefenterrein werd onderling door de spelers wel een wedstrijd gespeeld.
The post Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in

Lees meer »