“Geld nodig voor cocaïne”: duo dat portefeuille advocate stal in Brugs gerechtsgebouw riskeert tot zestien maanden cel

Toen een jonge Algerijn dit voorjaar in het Brugse gerechtsgebouw zijn vonnis kwam aanhoren, besloot zijn ‘tolk’ de portefeuille van een advocate te stelen. Zelf zorgde Youssef C. (19) daarbij voor de nodige afleiding. “Ze hadden geld nodig om cocaïne te kopen”, aldus de procureur, die tot vijftien maanden cel vroeg.

Op 1 maart spoorde Youssef C. vanuit Brussel naar Brugge om er zijn vonnis te aanhoren in een zaak rond de diefstal van een rugzak. Op de trein leerde hij de jonge Algerijn naar eigen zeggen landgenoot Zakaria E. (22) kennen. Die zou hem dan naar het Brugse gerechtsgebouw vergezeld hebben om te tolken, al hecht de procureur daar weinig geloof aan.

Wat er ook van zij, rond 13 uur – na afloop van de correctionele zittingen – plaatste advocate Mieke Byttebier haar aktetas even neer op een vensterbank in de centrale gang van het justitiepaleis. Zakaria E. maakte van die gelegenheid gebruik om haar portefeuille uit de tas mee te graaien. Maar toen de advocate haar aktetas om hoorde vallen, draaide ze zich om en zag ze de dief wegwandelen.

Gevonden in toiletten

Volgens de procureur probeerde Youssef C. de advocate nog tevergeefs af te leiden. “Je moet het maar durven om zoiets te doen als je pas veroordeeld bent voor diefstal”, pleitte advocate Emily De Ceuninck namens het slachtoffer. “Stelen doe je niet, en al zeker niet in een gerechtsgebouw. Mijn cliënte gaf hen nog de kans om te zeggen waar haar portefeuille lag, maar die werd pas met behulp van het personeel teruggevonden in de toiletten.”

Het slachtoffer vroeg een symbolische euro schadevergoeding van het duo, dat illegaal in het land verblijft. De procureur vroeg vijftien maanden cel voor E., die ook nog gelinkt kon worden aan een gelijkaardige diefstal in Brussel. Voor C. vroeg de procureur elf maanden cel. “Ze zijn allebei gekend voor diefstal en hadden geld nodig voor cocaïne”, aldus Wendy Van Raepenbusch.

Drie dagen niet geslapen

De verdediging beaamde dat laatste. “Mijn cliënt had drie dagen lang niet geslapen en was onder invloed van cocaïne en medicatie”, pleitte Didier Scheldeman, de advocaat van E. “Hopelijk kunnen de vier maanden voorhechtenis volstaan als effectieve bestraffing.” De advocaat van C. vroeg rekening te houden met een eerdere veroordeling voor gelijkaardige feiten uit dezelfde periode. “Mijn cliënt kwam in april voorwaardelijk vrij en zit momenteel in Valencia”, aldus meester Mathieu Langerock. De uitspraak volgt op 15 juli. (AFr)

The post “Geld nodig voor cocaïne”: duo dat portefeuille advocate stal in Brugs gerechtsgebouw riskeert tot zestien maanden cel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

? De Portiersmoord. Vincent (31) sterft door vijf messteken in het hart: “Wie een foto kon nemen van het lijk, zou getrakteerd worden op een vat bier”

Een oorlog tussen portiers wordt Vincent Van den Berghe fataal. Hij sterft na vijf messteken in het hart. Het is het begin van een lijdensweg voor zijn ouders Eddy en Ria. Want plots duikt een foto op van hun dode zoon in de armen van een vrouw, waarop ook nog eens doodsbedreigingen en pesterijen volgen. De vierde aflevering van de

Lees meer »

Elvir S. toont op reconstructie hoe hij Marleen (64) wurgde

Woensdagnamiddag vond de wedersamenstelling plaats van de moord op Marleen Van Leeuw. De 64-jarige vrouw werd volgens de verklaringen van verdachte Elvir S. (33) gewurgd in zijn woning in Oostende. De man zit tussen ruim een jaar in de cel. Een reconstructie moest duidelijkheid brengen over de omstandigheden heen komen waarin de vrouw om het leven werd gebracht.
The

Lees meer »

Martine (61) zet knijtenstrijd voort via vredegerecht: “We zijn door de plaag zelfs verhuisd met onze zaak”

Martine De Pauw (61) uit Schellebelle, bij Wichelen, stapt naar het vredegerecht na de aanhoudende knijtenplaag in de omgeving van haar woning vlak bij de Schelde. Precies een jaar geleden overwoog de vrouw al juridische stappen, maar de Vlaamse Waterweg beloofde toen maatregelen te nemen. “Ik gaf hen het voordeel van de twijfel, maar het is nog altijd niet verbeterd”,

Lees meer »

Dit weekend Eekhoutefeesten in Proven: “Wijkfeesten kregen nieuw jasje”

Het wijkcomité van de Eekhoute in Proven is volop in de weer met de voorbereidingen van zijn jaarlijkse wijkfeesten. Nieuw is de quiz op vrijdagavond. Enkele grote namen binnen de Vlaamse muziekwereld sluiten de feesten af op zondagavond.
The post Dit weekend Eekhoutefeesten in Proven: “Wijkfeesten kregen nieuw jasje” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik was verbaasd toen ik voor het eerst in Vlaanderen fietste”: onderzoek toont aan dat wielertoeristen niet erg sympathiek zijn

“Ik was verbaasd toen ik voor het eerst in Vlaanderen fietste. Ik stak mijn hand op en zei hallo tegen andere wielertoeristen. Maar ze negeerden me compleet.” Vandaag, twintig jaar later, is er volgens Jamie Anderson niets veranderd. En dus begon de Australische eigenaar van een koershotel in Brakel te turven – 1.297 keer in totaal – om te zien

Lees meer »

Oude boerderij in Merchtem gaat in vlammen op

In de Peisegemstraat in Merchtem is gisteravond een oude boerderij uitgebrand. Toen de brandweer ter plaatse kwam, sloegen de vlammen al uit het dak. Bij de brand kwam erg veel rook vrij. Mensen in de buurt kregen dan ook de raad om ramen en deuren dicht te houden.

Lees meer »

Afdeling pediatrie van ziekenhuis in Veurne krijgt opfrisbeurt met figuren van Studio 100 dankzij schenkingen

Dankzij een schenking van Vrije Basisschool De Droomvlieger en de bijdrage van Plopsa ziet de afdeling pediatrie en de kinderbox op de spoedafdeling van AZ West Veurne er veel leuker en kindvriendelijker uit voor jonge ziekenhuispatiëntjes. De kleuters en leerlingen lagere school van De Droomvlieger die erbij waren op de officiële opening, waren alvast dolenthousiast.
The post Afdeling pediatrie

Lees meer »