“Élke Belg heeft onze groenten al gegeten”: Agrokom uit Staden teelt jaarlijks véértien miljoen komkommers

De zomermaanden staan traditioneel synoniem met een wat meer nieuwsluwe periode, maar voor Nico Perneel uit Staden is het elke dag komkommertijd. Letterlijk, want met zijn bedrijf Agrokom teelt hij jaarlijks gemiddeld veertien miljoen komkommers. En dat doet hij op een zo duurzaam mogelijke manier. “Lekkere groenten op een ecologische manier op de markt brengen, dát is onze missie.” Om de Vlaamse komkommertelers de aandacht te geven die ze verdienen, roept het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) maandag 1 juli officieel uit tot Dag van de komkommer.

De land- en tuinbouwsector zit diep onder de huid bij Nico Perneel (42). Zijn familie boert al minstens vier generaties lang en zelf is hij de tweede generatie die zich volledig op de komkommerteelt toelegt. “Mijn ouders Michiel en Nicole zijn er begin jaren tachtig mee gestart”, legt hij uit. “Kleinschalig, maar het verhaal is jaar na jaar blijven groeien.”

Vandaag is Agrokom, zoals de onderneming officieel heet, een hoogtechnologisch tuinbouwbedrijf dat negen hectare serres omvat en op jaarbasis gemiddeld veertien miljoen komkommers de deur ziet uit gaan. Daarvoor kan Nico rekenen op een stevig uitgebouwde ploeg.

“Tijdens de piekmomenten in de zomer groeit die aan tot 42 mensen, in de winter gaat het om een kleine twintig mensen. Vooral Roemenen zijn hier aan de slag.”

Komkommers voor de koning

Met Agrokom heeft hij een duidelijke missie voor ogen. “Een zo lekker mogelijke komkommer op een duurzame manier produceren”, stelt hij. “Onze jaarlijkse opbrengst kan licht schommelen en is weerafhankelijk. Hoe meer natuurlijk licht we kunnen opvangen, hoe hoger de opbrengst. Dit jaar zal waarschijnlijk iets onder ons langjarig gemiddelde liggen”, glimlacht hij.

Vooral het ecologische aspect speelt bij Agrokom een grote rol. “We werken volgens een vast stramien. We doorlopen die teeltcycli per jaar. Eind november en heel december poetsen we het hele bedrijf, om in januari van nul opnieuw van start te gaan. En dat mag je letterlijk nemen, want we halen letterlijk alles weg. Alle planten worden verwijderd en elk hoekje en kantje wordt grondig gepoetst en gedesinfecteerd.”

“De kans is groot dat zelfs de koning en zijn gezin al van onze komkommers heeft gegeten”

De komkommers gaan stuk voor stuk richting Reo Veiling in Roeselare, om uiteindelijk bij de grote supermarktketens van ons land terecht te komen. “Colruyt, Carrefour, Aldi, Delhaize… We zijn er zeker van dat élke Belg al een van onze komkommers heeft gegeten. Misschien zelfs de koning en zijn gezin”, knipoogt Nico. “Het is dan ook een van de populairste groenten van eigen bodem. Zeker bij kinderen.”

Die worden bij Agrokom op substraat geteeld. De planten groeien in een constructie een halve meter boven de grond en krijgen alle nodige voedingsstoffen. “Het gebruikte substraat wordt jaarlijks gerecycleerd en belandt bijvoorbeeld in potgrond. Zo gaat er niks verloren.”

85 miljoen liter regenwater

Elke druppel water die Nico en zijn team gebruiken, wordt op de site opgevangen. “We hebben een opslagcapaciteit van 85 miljoen liter, verdeeld over vijf grote bassins. Op erg zonnige zomerdagen stijgt ons waterverbruik tot 650.000 liter per dag, maar zelfs dan hoeven we het leidingwaternetwerk niet aan te spreken.”

“Alle regenwater wordt voor gebruik gefilterd en wat niet door de planten opgenomen wordt, vangen we weer op, wordt met UV-licht behandeld en komt zo opnieuw in onze eigen cirkel terecht.”

De niet-verkoopbare komkommers – denk bijvoorbeeld aan licht gebogen exemplaren – en het plantafval wordt via vergisting omgezet in groene elektriciteit en de ziekte- en plaagdruk binnen het serrecomplex ligt bijzonder laag.

“Omdat we op hygiënisch vlak bijzonder hoge eisen stellen”, klinkt het. “Iedereen die het bedrijf betreedt, moet de handen desinfecteren en we gebruiken nuttige insecten om schadelijke te bestrijden. Roofmijten en sluipwespen zijn de natuurlijke vijanden van onder andere tripsen, spint en witte vlieg en zijn de klok rond actief. Een forse investering, maar wel eentje die loont.”

Dankzij het gebruik van isolerende schermdoeken kan Agrokom tijdens de wintermaanden tot veertig procent energie besparen. Die wordt overigens opgewekt met warmtekrachtkoppelingen (WKK). “Die zijn zo gebouwd dat ze in combinatie met een grote opslagcapaciteit warmte en CO2 zo optimaal mogelijk kunnen produceren en verspreiden.”

“Ik heb na al die jaren nog altijd een warm gevoel wanneer ik in de supermarkt onze komkommers in de rayons zie pronken”

Tegen volgende zomer zal Nico Perneel ook van een industriële e-boiler gebruik kunnen maken. “Een elektrische verwarmingsketel die ons zal toelaten om minder aardgas te gebruiken. Opnieuw een ecologisch én economisch voordeel. We blijven op zoek gaan naar toepassingen die ons productieproces nóg efficiënter en groener kunnen maken.

Warm gevoel

De komende jaren wil Nico Agrokom verder laten floreren. “Ons verhaal zit op kruissnelheid, maar is nooit af. Ik heb na al die jaren nog altijd een warm gevoel wanneer ik in de supermarkt onze groenten in de rayons zie pronken.”

“En nog meer wanneer ik een komkommer in een winkelkarretje zie liggen of er iemand op restaurant van zie genieten. Dan weet ik meteen weer waarom we elke dag het beste van zichzelf geven. Om de mensen lekkere én gezonde groenten te serveren.”

The post “Élke Belg heeft onze groenten al gegeten”: Agrokom uit Staden teelt jaarlijks véértien miljoen komkommers is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Waarom Franse verkiezingen een herexamen voorzien

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe kiessystemen er in alle vormen en formaten zijn, én hoe die formaten de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Wat als we in België bijvoorbeeld het Franse systeem zouden toepassen? “Een

Lees meer »

Amerikaanse kranten genadeloos over Biden, New York Times roept hem op zich terug te trekken: “Het is vervangen of verliezen”

The New York Times roept Joe Biden in een vrijdag gepubliceerd redactioneel commentaar op zich terug te trekken uit de presidentsverkiezingen. Volgens de meest gezaghebbende krant in de Verenigde Staten toonde de 81-jarige Amerikaanse president in zijn uitzonderlijke zwakke optreden donderdagavond, in het eerste debat met zijn Republikeinse tegenstander Donald Trump, aan dat hij niet meer geschikt is om het

Lees meer »

“Ik heb géén abonnement bij de plastisch chirurg”: Anouk Matton wil misvatting over uiterlijk rechtzetten

“Ik was amper in de reeks te zien en toch verscheen overal mijn foto.” Anouk Matton (31) was het boegbeeld van ‘Chasing Beauty’, de documentairereeks over plastische chirurgie. Maar dat was tegen wil en dank: het programma deed de kijker geloven dat Matton meer werk heeft laten doen dan effectief het geval is, zegt de dj en echtgenote van Dimitri

Lees meer »

Koning van de Kasseien Sep Vanmarcke neemt afscheid van zijn supporters in café de Sportduif in Anzegem

Een jaar nadat de hemel op Sep Vanmarcke zijn kop viel, was hij nu klaar om afscheid te nemen van zijn supporters. Dat gebeurde in zijn supportersclub De Sportduif waar hij zijn trouwe fans trakteerde op een paar pintjes. Tegelijkertijd stelde hij ook zijn boek voor dat hij samen met Bahamontes’ hoofdredacteur Jonas Heyerick schreef: ‘Sep! Met hart en ziel’.<br

Lees meer »

Kortrijkse stadsbrouwerij Ruimtegist sluit tweede crowdfundingsronde af en haalt € 35.000 op

Brouwers Arn Simoens (38) en Egbert Glorieux (38) lanceerden voor hun stadsbrouwerij Ruimtegist een tweede crowdfunding. “We hebben met deze tweede crowdfundingsronde verder kunnen b(r)ouwen en zijn over gans Vlaanderen beschikbaar met onze Kortrijkse bieren. Deze campagne schreven 142 mensen zich in en verzamelden we een totaal van € 35.000 euro aan inkomsten”, vertelt Arn enthousiast.
The post Kortrijkse

Lees meer »

Geen klamme tent voor deze jongeren: luxueus cruisekamp van 1.350 euro is een groot succes

Vergeet het bivak in de Ardennen. Activak is als eerste jongerenorganisatie op cruisekamp vertrokken met 54 jongeren, die in één week vier landen aan de Middellandse Zee aandoen. Kostprijs: 1.350 euro. Toch was het luxekamp meteen uitverkocht, en voor volgende zomer is er al een wachtlijst. “Het is écht impressionant. Elke verdieping is ingericht door een kunstenaar”, vertelt Xander (19).

Lees meer »

Vlak voor ‘Met vier in bed’ is Alex voor de vierde keer hervallen: “Het leven gaat gewoon verder”

In een nieuwe aflevering van ‘Met vier in bed’ vertrekken de B&B-uitbaters op een unieke treinreis in Landen, waar Jo samen met zijn vrouw Hilde Station Racour uitbaat. Gedurende het programma wordt Jo echter vergezeld door hartsvriendin Alex. Maar vlak voor hun deelname kreeg die laatste echter slecht nieuws. “Op 1 januari heeft ze mij verteld dat ze voor de

Lees meer »

Vader en zoon James gaan officieel samenspelen: LeBron tekent tweejarig contract bij LA Lakers ter waarde van bijna 100 miljoen euro

De NBA-ster LeBron James (39) heeft een nieuw contract getekend bij de LA Lakers voor twee jaar en een bedrag van 104 miljoen dollar (ongeveer 96,45 miljoen euro). Dat betekent dat hij vanaf oktober samen met zijn zoon Bronny James (19) op het parket zal staan. Ze worden in principe het eerste vader-zoon duo zijn in de geschiedenis van het

Lees meer »

Kapster Xantippe krijgt Lifetime Achievement op Brugge Awards

In het Beurs Meeting en Congres Center (BMCC) vond de gala-avond van de tweede editie van de Brugge Awards plaats. ‘Onderneming van het Jaar’ is ECS European Containers. Christine Waeyaert van kapsalon Xantippe krijgt de ‘Lifetime Achievement Award’. Ook Cactus Muziekcentrum is als ‘Brugs Ambassadeur’ bij de winnaars.
The post Kapster Xantippe krijgt Lifetime Achievement op Brugge Awards appeared

Lees meer »

Kijkers denken het mysterie van de seizoensfinale van ‘Thuis’ nu al te hebben ontrafeld: “De makers gaven een duidelijke hint”

Het is nog wachten tot de start van het nieuwe seizoen van ‘Thuis’ op 2 september om te weten te komen hoe de schietpartij in de seizoensfinale precies in elkaar stak, maar op fansites wordt daar nu al druk over gespeculeerd. Eén schijnbaar onopvallend detail leidde daar tot een hele reeks aan puzzelstukjes, die vlot in elkaar leken te vallen.

Lees meer »

Zijn Eric (44) en Eva (46) onschuldige slachtoffers van de drugsoorlog? “Café werd in het verleden al gesloten”

Twee doden waaronder een vrouw en drie gewonden. Dat is de voorlopige tol na de brutale schietpartij op het terras van een café in Brussel-Zuid. Van de daders die op een scooter wegvluchtten, ontbreekt elk spoor. Of er een link is tussen de slachtoffers en het drugsmilieu blijft weliswaar de vraag. “Het kan even goed een vergissing zijn waarbij de

Lees meer »