Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment”

De te slopen kerk van de Brandhoek is gestript van brandglas, beelden en schilderijen. Toch wou de vierjarige Elena Delporte er nog gedoopt worden. “De symboliek is belangrijk.”

Elena Delporte (4) zal voor altijd het laatste kindje zijn dat gedoopt is in de kerk van de Brandhoek, die straks gesloopt wordt. De ontmanteling is al even bezig: beelden, schilderijen, marmer en glas werden uitgebroken, onder meer door eigen inwoners als aandenken. “Wij hebben brandglas meegekregen dat we bij ons thuis zullen inkaderen. We wonen op de Brandhoek en willen een stukje van de kerk bij ons huis bewaren. Zo blijft het een deel van dit gehucht”, vertelt Liese Dewaele, mama van Kobe (8), Bas (6) en Elena (4). De jongste van het gezin werd afgelopen zondag zelfs gedoopt in de gestripte kerk.

Brandhoek-gevoel

“Waarom niet in de grote hoofdkerk in het naburige Vlamertinge, opperde iemand eerder, daar is het toch veel mooier? Voor ons niet, ook al is de kerk van de Brandhoek intussen leeggehaald”, stelt Liese. “Wij vinden de symboliek belangrijk. Ja, het gebouw is nu helemaal leeg, maar wij hebben het nog eens gevuld met liefde en vriendschap. Deze kerk is gebouwd door mensen van hier en staat symbool voor lokale gemeenschapsverbinding. Daarom hebben we de kinderen van de nabijgelegen school uitgenodigd, die nog niet vertrokken waren op vakantie. Samen met deze kinderen willen we het Brandhoek-gevoel versterken. Dat vinden we belangrijk.”

Het gehucht ligt tussen de Westhoeksteden Ieper en Poperinge. “We doen als familie mee aan alles wat hier georganiseerd wordt”, aldus Liese. “De vibe van de Brandhoek zit misschien niet meer in deze kerk, maar wel in de kinderen. In de kerk worden al jaren geen dopen of andere diensten gehouden. Toch hebben we de vraag gesteld aan de deken en hij stemde toe.”

Speciaal moment

“Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment”, vindt ook Miguel Dehondt, deken van Ieper en Poperinge. “Het was de allerlaatste doop in de Brandhoek-kerk, de kerk van de Heilige Familie. Deze familie en al die jonge kinderen brachten er nog één keer leven naar binnen.”

Ook de deken kon de symboliek waarderen. “De kerk is al serieus ontmanteld”, stelde Dehondt vast. “Gebouwen zijn tijdelijk, maar de liefde en het leven zijn eeuwig. We hebben hier geen uitvaart gedaan, maar een sacrament dat verwijst naar het begin van het leven. Het leven gaat verder met al deze mensen. Zij gaan hun geloof meedragen en uitdragen in hun hart en de manier waarop ze zorg dragen voor hun kinderen en voor mekaar. Een mooie symboliek.” (TP)

The post Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Sciensano waarschuwt voor toegenomen activiteit van teken

Er is een hoog risico op de aanwezigheid van teken in de natuur. Daarvoor waarschuwt het gezondheidsinstituut Sciensano. De Sciensano-meter, die weergeeft hoe groot het risico is op teken, staat voor het eerst dit jaar in het rood. Dat duidt op een hoog risico en een piekperiode van het tekenseizoen.

Lees meer »

Kurt (60) opent zaterdag nieuwe meubelzaak Blanco in Harelbeke: “Mijn zoon Axell voert mijn ontwerpen en creaties uit”

Dit weekend opent de nieuwe meubelzaak Blanco de deuren aan de Kortrijksesteenweg 279 in Harelbeke. De drijvende kracht achter de exclusieve outdoormeubelen is ontwerper Kurt Velghe, die samen met zijn zoon Axell (29) de zaak runt.
The post Kurt (60) opent zaterdag nieuwe meubelzaak Blanco in Harelbeke: “Mijn zoon Axell voert mijn ontwerpen en creaties uit” appeared first on

Lees meer »

Luxemburg krijgt Belgische groothertogin: groothertog Henri maakt weg vrij voor nieuw tijdperk

De Luxemburgse groothertog Henri (69) bereidt zijn troonsafstand voor. Hij schuift zijn oudste zoon Guillaume (42) komende herfst naar voren als zijn opvolger, in afwachting van een definitieve machtsoverdracht. Luxemburg krijgt daarmee opnieuw een ‘Belgische’ groothertogin: Stéphanie (40), de tegenpool van haar omstreden schoonmoeder, groothertogin María Teresa. “In het paleis zullen heel wat medewerkers opgelucht ademhalen.”

Lees meer »

KIJK. Zo ziet “mogelijk catastrofale” orkaan Beryl die op Caraïben afstevent eruit vanuit de ruimte

Orkaan Beryl, die momenteel door het Caribisch gebied raast en al aan land is gegaan op het eiland Grenada, is opgeschaald naar categorie 5. Het gaat om de hoogste categorie die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Bovenstaande satellietbeelden tonen hoe de volgens het NHC “mogelijk catastrofale” storm de zuidoostelijke Caraïben nadert.

Lees meer »

Maria-Ommegang trekt dit jaar opnieuw door Poperingse straten: “Trots op onze processie”

De Maria-Ommegang trekt op zondag 7 juli door de Poperingse centrumstraten. Het Maria-Ommegangscomité kon door problemen aan het gebouw niet aan kledij of attributen voor de processie. Daarvoor werd een oplossing gevonden en het comité kijkt reikhalzend uit naar de processie.
The post Maria-Ommegang trekt dit jaar opnieuw door Poperingse straten: “Trots op onze processie” appeared first on KW.be.

Lees meer »