Drie West-Vlamingen in de finale van het concours ‘Eerste Kok van België 2025’

De finale van de prestigieuze meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2025’ vindt plaats op zondag 17 november in Horeca Expo in Gent. De leesjury van Club Prosper Montagné selecteerde op basis van een recept met gerijpte varkensrug en kool vijf finalisten, waaronder drie West-Vlamingen: Neal Descheemaecker (32) die souschef is van restaurant Boury in Roeselare, chef-eigenaar Cédric Sorton (44) van restaurant Oh in Sint-Idesbald en Jeroen Waterloos (23), chef de partie van Mbistro in Nieuwpoort. De overige finalisten zijn Florian De Ruyck en Laurence De Smet.

De finalisten moeten eerst pijlinktvisjes met algenflan en een kreeftvinaigrette bereiden. Daarna volgt Belgische varkensrug die minimaal zes weken gerijpt is, met gevulde kool en een saus naar keuze. Als dessert wordt crêpe soufflée met citrusvruchten geserveerd.

Geen enkele finalist nam eerder al eens deel aan de finale. Alleen de 24-jarige Laurence De Smet heeft het wel al eens van dichtbij mogen meemaken toen ze als commis van Abel Demeester aantrad. Abel werd ‘Eerste Kok van België 2022’ en Laurence sleepte toen de prijs van ‘beste keukencommis’ in de wacht. Dit jaar is Abel haar coach. Florian De Ruyck uit het Henegouwse Ecaussinnes koos Camille Lazega als commis. Justine De Rijck zal Neal Descheemaecker bijstaan. Jean Gillet wordt de commis van Cédric Sorton, die zich laat coachen door Martin Millouet. Tenslotte wordt Ine?s Lingier Goovaerts keukencommis van Jeroen Waterloos. Zijn coach is Rein Vanbockrijck.

Peter Goossens, provoost van de koks, en Tim Boury, ambassadeur van de 72ste editie van dit culinair concours. © Ekkow Photography

Traditiegetrouw staat provoost-generaal Eddie Van Maele in voor het goede verloop van de finale. Peter Goossens, provoost van de koks, stelt de technische jury samen.

Tim Boury, chef van het gelijknamige driesterrenrestaurant in Roeselare, aanvaardde eerder dit jaar het ambassadeurschap van de 72ste editie van dit culinair concours. Normaliter speelt de ambassadeur een sleutelrol binnen de technische jury. Gezien Neal Descheemaecker, de souschef van Boury, deelneemt aan de finale, zal Tim, om elke zweem van partijdigheid te vermijden, dit jaar geen deel uitmaken van de jury.

Meesterschapswedstrijd

De wedstrijd ‘Eerste Kok van België’ is op basis van de Wet van 13 mei 2009 erkend door de Minister van Middenstand als meesterschapswedstrijd. De titel ‘Eerste Kok van België’ is wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. Deze vzw werd gesticht in 1952. Ze verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem.

The post Drie West-Vlamingen in de finale van het concours ‘Eerste Kok van België 2025’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na einde van onderzoek plakt advocaat namen op robotfoto’s Bende van Nijvel: “Gelijkenissen zijn treffend”

Advocaat Kristiaan Vandenbussche, die de nabestaanden van de in Aalst vermoorde Georges De Smet bijstaat, is niet te spreken over “de capitulatie van het Belgische gerecht” in de zaak van de Bende van Nijvel. Hijzelf weigert de moed én het onderzoek op te geven. “Sinds 2017 ben ik mijn eigen onderzoek gestart met heel concrete sporen naar opdrachtgevers en uitvoerders”,

Lees meer »

Natalia na korte pauze klaar voor straffe zomer: “Weer helemaal mentaal en fysiek opgeladen”

“Geloof ons. Dit wordt ongezien voor een Vlaamse act.” Team Natalia zit klaar. Zaterdag viert de zangeres een eerste keer haar twintig zomers als artieste en op de tour werd geenszins beknabbeld. “Qua licht en techniek trekken we de Lotto Arena door naar festivals”, klinkt het. “Een serieuze investering, maar ook productioneel bijzonder indrukwekkend. Sommige organisatoren hebben nu al stress”.

Lees meer »

Jennifer (27) personaliseert bij Lalou je geschenk: “De mogelijkheden zijn eindeloos”

Een gepersonaliseerde toets geven aan een geschenkje, doop-, communie- of huwelijksaandenken? Bij Lalou zit je goed. Sinds kort kun je bij Jennifer Lagaisse (27) terecht voor professionele begeleiding bij al je gelegenheidsgeschenken, geschenkmanden, geboorte- en communiekaartjes, snoeptaarten en decoratiestukken.
The post Jennifer (27) personaliseert bij Lalou je geschenk: “De mogelijkheden zijn eindeloos” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Macron schiet in eigen voet

22:57 Het extreemrechtse RN is de winnaar van de eerste ronde van de Franse verkiezingen. Hoe groot het verlies is voor president Macron wordt volgende week duidelijk na de tweede ronde. Maar nu al is duide…

Lees meer »

Mbappé en Deschamps niet gerust in Franse zege tegen Rode Duivels: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Bondscoach Didier Deschamps en sterspeler Kylian Mbappé namen het woord in Düsseldorf en stelden dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. “Dat we tweede werden in de groep, was een wake-up call.”

Lees meer »

Kortrijk Drumt zorgt op 11 juli voor spektakel op de Tieltse Markt

De 65ste Tieltse Europafeesten staan voor de deur, maar kort na de Feesten staat alweer een niet te missen act op de Tieltse kalender. Op 11 juli wordt het feest van de Vlaamse Gemeenschap namelijk gevierd met een gratis percussieshow van het drummerscollectief Kortrijk Drumt.
The post Kortrijk Drumt zorgt op 11 juli voor spektakel op de Tieltse Markt

Lees meer »

Opvoeder gewond nadat proclamatie uit de hand loopt

Een leerling van een middelbare school in het West-Vlaamse Gistel heeft tijdens de proclamatie van de laatstejaars een glas naar zijn opvoeder gegooid. Die liep daarbij een diepe snee in de nek op en moest naar het ziekenhuis worden gebracht. De politie kwam de gemoederen bedaren en stelde een proces-verbaal op tegen de minderjarige leerling. Maar de directrice van de

Lees meer »

Garagist Michel kreeg tientallen misnoegde klanten over de vloer, maar kon daar niets aan doen: “Eén vrouw barstte in huilen uit”

“Eén vrouw barstte in huilen uit.” Garagist Michel uit Lubbeek heeft de laatste maanden al tientallen mensen moeten teleurstellen. Allen waren ze naar zijn garage afgezakt om een wagen op te pikken die ze online hadden besteld, maar uiteindelijk bleek er geen auto klaar te staan. “Oplichters misbruiken ons adres”, aldus Michel.

Lees meer »

“Wie is Michael van Gerwen?” en “Waar is mijn scheiding?”: Van den Bergh en Huybrechts dollen gelukzalig na 8-2-derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »