De Ooievaar zwaait juf Ann Penninck uit: “Als kind wou ik al leerkracht worden”

Veertig jaar was Ann Penninck leerkracht in vrije basisschool De Ooievaar in Poelkapelle, maar nu ze met pensioen gaat moet ze met pijn in het hart afscheid nemen van ‘haar’ vierde leerjaar. Op de laatste schooldag werd ze genereus in de bloemetjes gezet, inclusief een druppel op de plaats waar ze ooit met de schoolbus in de gracht reed.

Ann Penninck (61) is getrouwd met Johan Leys en mama van twee zonen: Tim en Jens. Veertig jaar geleden zette ze haar eerste stappen als juf in vrije basisschool De Ooievaar. “Ik studeerde af in 1983 en gaf eerst een jaar les in Ieper”, blikt ze terug. “Daarna kon ik al meteen aan de slag in mijn eigen dorp. Ik ben hier destijds gestart bij de meisjes, want toen was het onderwijs nog niet gemengd. Eerst stond ik in de tweede graad en daarna in de eerste graad. In 1989 werd de school gemengd en werd ik titularis van het eerste leerjaar. Nadien ben ik overgegaan naar de andere vestiging en heb ik de rest van mijn carrière lesgegeven aan het vierde leerjaar.”

Niet afgeteld

“Het was altijd mijn droom om leerkracht te worden. Ik zei dat al van mijn elf jaar en ik heb er geen seconde spijt van gehad”, gaat juf Ann verder. “De omgang met de kinderen, het samenzijn, de collega’s… Dat zijn de zaken die ik allemaal zal missen. Ik deed het heel graag en was zeker niet aan het aftellen naar mijn pensioen. Tot op de laatste schooldag voelde het precies als een gewoon schooljaar dat op zijn einde liep. Ik denk dat het gevoel anders zal zijn op 1 september.”

Het zwarte gat vreest juf Ann alvast niet. “Mijn man is sinds 1 mei ook met pensioen. We kunnen samen genieten en zorgen voor de kleinkindjes. In de extra vrije tijd wil ik vooral fietsen, koken, lezen, op reis gaan… In september is er al een reisje gepland, volgend jaar in mei ook.”

In de gracht

Op de laatste schooldag verrasten de collega’s en kinderen haar met een ontbijt. “Ik heb ook met de bus schoolkinderen opgehaald. Daar hoort wel een anekdote bij. De eerste dat ik kinderen ophaalde, belandde ik in de gracht. De directrice van toen zei: drink een goeie druppel en vertrek maar voor uw tweede rit. We hebben nu dat ritje opnieuw gedaan en op de plaats waar ik in de gracht zat uitgestapt en een druppel gedronken”, lacht juf Ann.

The post De Ooievaar zwaait juf Ann Penninck uit: “Als kind wou ik al leerkracht worden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Het was een slag in ons gezicht”: topscoorder en laagvlieger blikken terug op deelname aan ‘Met vier in bed’

“Die lage scores? Een slag in ons gezicht.” Nee, Magda (63) en Marc (66) blikken niet onverdeeld tevreden terug op hun deelname aan ‘Met vier in bed’. In dat programma mogen uitbaters hun B&B in de kijker zetten en dat heeft wel degelijk gevolgen. “De bekendmaking van de winnaar moesten we vijf keer opnemen. Niemand wilde voor hen applaudisseren.”

Lees meer »

Nieuwe expo ‘De Stad’ brengt vijf vooraanstaande grafisch kunstenaars samen in Blankenberge

Vanaf vandaag, vrijdag 28 juni, kan je in exporuimte De Meridiaan in Blankenberge de intrigerende tentoonstelling ‘De Stad’ bezoeken. De expo brengt vijf vooraanstaande Belgische grafische kunstenaars samen: Brecht Evens, Frans Masereel, Ever Meulen, Marc Palmer, en Lukas Verstraete.
The post Nieuwe expo ‘De Stad’ brengt vijf vooraanstaande grafisch kunstenaars samen in Blankenberge appeared first on KW.be.

Lees meer »

BEKIJK: Kajakken in het groen op de Demer tussen Herkenrode en Kuringen

Vanaf vandaag kan je kajakken aan de abdij van Herkenrode in Hasselt. Tijdens een tochtje van anderhalf uur vaar je tussen de bomen en het riet tussen de abdij van Herkenrode en Kuringen. "We nemen even pauze tijdens het broedseizoen, maar het is wel de bedoeling dat dit een blijvertje is", zegt Paul Lambrechts, directeur van de abdijsite.

Lees meer »

China beschuldigt twee oud-ministers van Defensie van corruptie

De Communistische Partij van China (CPC) heeft twee voormalige ministers van Defensie, die al maanden niet meer in het openbaar zijn verschenen, uit de partij gezet wegens beschuldigingen van corruptie. Li Shangfu en Wei Fenghe zijn uit de partij gezet wegens “ernstige schendingen van de partijdiscipline en de wet”, meldde het staatspersbureau Xinhua donderdag.

Lees meer »

B&B Stee 23 uit Oostkamp is maandag te zien in ‘Met Vier in Bed’

Maandag 8 juli is B&B Stee 23 te zien in het VTM-programma Met Vier in Bed. In de groene en rustgevende omgeving van het Kampveld ligt B&B Stee 23 in de Papenvijversstraat 23, uitgebaat door Inge Jacobus (51) en Bruno Declerck (53). Zes jaar geleden is de B&B open gegaan na een grondige renovatie van de verschillende gebouwen. Ze hebben

Lees meer »

Kapster Xantippe krijgt Lifetime Achievement op Brugge Awards

In het Beurs Meeting en Congres Center (BMCC) vond de gala-avond van de tweede editie van de Brugge Awards plaats. ‘Onderneming van het Jaar’ is ECS European Containers. Christine Waeyaert van kapsalon Xantippe krijgt de ‘Lifetime Achievement Award’. Ook Cactus Muziekcentrum is als ‘Brugs Ambassadeur’ bij de winnaars.
The post Kapster Xantippe krijgt Lifetime Achievement op Brugge Awards appeared

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »