Zuster Irma uit Oostkamp viert 100ste verjaardag

Vandaag, zondag 30 juni, viert Zuster Irma Declercq haar 100ste verjaardag.

Ze werd geboren op 30 juni 1924 in Moere bij Gistel. Op 21-jarige leeftijd, kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog, trad ze in het klooster van de Witte Zusters Onze Lieve Vrouw van Afrika. In 1950 werd ze Missiezuster in het Oosten van Congo waar ze ongeveer drie maanden verbleef. Ze had het daar wat moeilijk met het klimaat en dus verhuisde ze naar het noorden van Congo op enkele kilometers van de Oegandese grens. Daar woonde ze uiteindelijk meer dan twintig jaar.

“Ondanks dat ik geen lerarenopleiding had genoten, kreeg ik daar de leiding over een school toegewezen. Eerst van een lagere school, waar ik veel contact had met de moeders, en later van de middelbare school met een internaat. Ik heb altijd mijn leerlingen spelenderwijs onderricht, het moest op een ontspannende manier zijn en voor de kleintjes was dit ook nog veel plezanter”, weet Zuster Irma te vertellen. Ze is er ook trots op dat ze daar van het dorpshoofd de titel ‘dochter van de stam’ kreeg en vertelt vandaag nog vol passie over haar leven in Congo.

Terug in België

In 1987 trok Zuster Irma een streep onder het Congolese hoofdstuk in haar leven. Ze kwam terug naar België en was vervolgens dienstbaar in verschillende huizen van de Witte Zusters in Vlaanderen, waaronder in Sint-Maters Bodegem. “Ik was daar zeer actief in het parochieleven.”

Ze keerde ook nog een tijd terug naar Congo om drie jaar later voor goed naar België terug te keren. Na een korte tussenstop in Sint-Martens Bodegem ging ze in Sint-Michiels bij Brugge wonen. Daar nam ze de zorg van hoog bejaarde medezusters op zich maar werden ook Afrikaanse Zusters opgeleid om haar werk in Afrika voort te zetten. Nadien nam ze ook nog de zorg op voor een zus van haar in Sijsele, die steeds meer zorgbehoevend werd. Elf jaar geleden kwam zuster Irma in Oostkamp terecht, waar ze haar intrek nam in een serviceflat in de Sint-Jozefsdreef.

The post Zuster Irma uit Oostkamp viert 100ste verjaardag is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. Zelensky in Brussel – Rusland meldt aanvallen op Oekraïense vliegvelden waar westerse vliegtuigen zullen opereren

De Oekraïense president Volodymyir Zelensky is donderdag in Brussel aangekomen om er drie veiligheidsakkoorden te ondertekenen, waaronder een met de Europese Unie. En Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraïense vliegvelden waar westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het ministerie van Defensie meldt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Ondanks strengere regels van Ben Weyts: ouders schuiven weer aan bij onderwijsadvocaten om B- en C-attesten aan te vechten

Onderwijsadvocaten draaien weer overuren, want ouders hebben nog slechts drie dagen de tijd om het B- of C-attest van hun zoon of dochter aan te vechten. Sinds de recente ingreep van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) moeten zij vanaf nu aantonen dat de beslissing van de klassenraad onterecht was. Heeft dat nog wel zin? Waar moet je als ouder op letten?

Lees meer »