Maria-Ommegang trekt dit jaar opnieuw door Poperingse straten: “Trots op onze processie”

De Maria-Ommegang trekt op zondag 7 juli door de Poperingse centrumstraten. Het Maria-Ommegangscomité kon door problemen aan het gebouw niet aan kledij of attributen voor de processie. Daarvoor werd een oplossing gevonden en het comité kijkt reikhalzend uit naar de processie.

De Maria-Ommegang beeldt de geschiedenis van de stad uit en toont het mirakel van het doodgeboren kind dat weer tot leven kwam in 1479, op voorspraak van Onze-Lieve-Vrouw van Sint-Jan. De processie is vaste waarde geworden aan de start van de grote vakantie, maar vorig jaar kon de Maria-Ommegang niet doorgaan. We konden niet aan de kledij en de attributen voor de processie. Er was schade en instortingsgevaar aan zaal de Gilde door graafwerken op het terrein ernaast”, legt Rita Mareco in naam van het Maria-Ommegangscomité uit. “Ondertussen is alles verhuisd naar Casco, een lokaal bij de seviceflats in de Veurnestraat. We kunnen daar nu minstens een paar jaar terecht.”

Kermis

De Maria-Ommegang vindt traditiegetrouw plaats op de eerste zondag van juli, dit jaar op 7 juli. “De processie start aan de H. Hartstraat, en gaat daarna verder via de Bruggestraat, G. Gezellesstraat, Grote Markt, Gasthuisstraat, Casselstraat, Keer van de Ommegang, Boeschepestraat, Burgemeester Bertenplein, Vroonhof, Ieperstraat, Valkestraat, en eindigt op de parking bij de St. Janskerk. De drie kerken, drie parochies, bevinden zich op het parcours. Tijdens de processie is het hele centrum verkeersvrij en houdt men bij de kermisattracties rekening met de processie, de muziek wordt stilgelegd en de molens draaien niet.”

Helpende handen

“In de laatste processie liepen er een 750-tal figuranten mee, we hopen dat we dit jaar nog eens aan hetzelfde aantal geraken. In veel groepen zijn er een aantal oudere mensen mee. Gelukkig hebben we ook nog een heel aantal jonge mensen. Het is niet evident om invallers te vinden als er mensen uitvallen. We zijn, als Poperingenaars, fier op onze processie en we hopen dat we nog een hele tijd kunnen doorgaan”, zegt Rita.

“Echt grote vernieuwingen zijn er dit jaar niet. We hebben wel gezorgd dat de begeleiders van de praalwagen met het beeld nieuwe kostuums hebben. Ook de witte paarden, van Noord-Frankrijk die de wagen trekken hebben nieuwe dekkleden. We proberen ieder jaar iets te vernieuwen, maar alles kost veel geld. Als er nog mensen zijn die willen meestappen of op een of andere manier willen meehelpen: iedereen is zeer welkom. Elke helpende hand is een geschenk.”

The post Maria-Ommegang trekt dit jaar opnieuw door Poperingse straten: “Trots op onze processie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Staande ovatie voor afscheidnemend schepen Hedwig Kerckhove in Wingene: “Dubbel gevoel, want de politieke ‘goesting’ is er nog”

Een van de headlines tijdens de jongste gemeenteraad was de kwartaalrapportering van het fusietraject tussen Wingene en Ruiselede, dat door technisch falen een presentatie werd in mineur. Maar het talrijk opgekomen publiek – voor de gelegenheid in CC De Wissel – zag een emotionele schepen Hedwig Kerckhove afscheid nemen. De charmante, ervaren politicus werd geëerd door meerderheid en oppositie en

Lees meer »

Monsterboete voor Fluvius? “Hou mijn hart vast als ik verbruik van twee jaar ga moeten betalen”

De Vlaamse energieregulator VREG onderneemt op dit moment juridische stappen tegen Fluvius. Of dat een monsterboete of dwangsommen zijn, wordt eerstdaags beslist. De netbeheerder moest de IT-problemen die nu al bijna drie jaar aanslepen, oplossen. Deadline: afgelopen zondag 30 juni. Dat bracht HLN-consumentenexperte Safia Yachou aan het licht in april. Maar vandaag zijn er nog steeds duizenden Vlamingen die al

Lees meer »

Hij was bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, nu dreigt zijn merk te verdwijnen: de man achter Gigue

Nu de Duror Fashion Group de boeken heeft neergelegd, verdwijnt mogelijk ook een echt Antwerps merk: Gigue. Oprichter Jo Wyckmans was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, en werkte in de jaren 80 en 90 de ‘preppy’ look uit, vanaf 1991 met Gigue. Dochter Audrey bleef tot nu aan boord, zelf koos Jo Wyckmans jaren

Lees meer »

“Frigo met sterke drank voor Rob De Nijs en véél sandwiches voor Margriet Hermans”: Grondlegger Jackie Jackmaert blikt terug op 20 jaar Genk on Stage

Het festival Genk on Stage mag dit jaar 20 kaarsjes uitblazen. Maar de echte Genkenaar weet dat het festival eigenlijk al 40 jaar bestaat, maar dan onder een andere noemer: Swingin’ Genk. Grondlegger Jackie Jackmaert blikt terug op jaren vol muziek, ambiance en vooral heel veel enthousiaste artiesten, die soms nét te enthousiast naar de alcohol grepen. "Twee keer de

Lees meer »

‘Vrienden van Hlohovec’ verwelkomen hun Slovaakse vrienden aan het station van Adinkerke

Na twee jaar was het een blij weerzien met de 33 Slovaakse vrienden die aan het station van Adinkerke werden opgewacht door de vereniging ‘Vrienden van Hlohovec’. Het uitwisselingsproject groeide uit de jaarlijkse herdenkingsplechtigheden die sinds 1970 worden gehouden voor de Tsjechische en Slovaakse soldaten die sneuvelden bij de bevrijding van onze streek.
The post ‘Vrienden van Hlohovec’ verwelkomen

Lees meer »

Poperingse speelpleinwerkingen zoeken jong geweld

Deze zomer starten in Poperinge opnieuw acht speelpleinwerkingen op. Er wordt nog dringend gezocht naar extra animatoren om de zomer goed te laten verlopen.
The post Poperingse speelpleinwerkingen zoeken jong geweld appeared first on KW.be.

Lees meer »

Man aangehouden voor drugs, wapens en gestolen voertuig na succesvolle actie van politiezone Grensleie

De politiezone Grensleie in Menen heeft een man gearresteerd die verdacht wordt van drugs, wapens en een gestolen voertuig. Dat gebeurde na een huiszoeking van de Gespecialiseerde Interventie Cel van de politiezone. De man werd meteen voorgeleid voor de onderzoeksrechter, die besloot om hem aan te houden en in voorlopige hechtenis te plaatsen in de gevangenis van Ieper.
The

Lees meer »