De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’

Het lokaal bestuur De Panne gaat samen met het woonzorgcentrum Sint-Bernardus, het Expertisecentrum Dementie en de Alzheimer Liga in zee om met het nieuwe project ‘Dementievriendelijk De Panne’ inwoners met dementie te ondersteunen.

De bevolking wordt alsmaar ouder en daardoor stijgt ook het aantal mensen met dementie. Via ‘Dementievriendelijk De Panne’ wil het lokaal bestuur De Panne aan iedereen de boodschap overbrengen dat mensen met dementie meer zijn dan enkel het ziektebeeld. De aanleiding hiervoor is een brief van de Seniorenraad.

Vereenzaming tegengaan

Tegelijkertijd kadert ‘Dementievriendelijk De Panne’ binnen de beleidsdoelstelling om de vereenzaming van senioren tegen te gaan. Dit houdt in dat ouderen de nodige ondersteuning moeten krijgen om zo lang mogelijk in hun eigen kwalitatieve thuisomgeving te blijven wonen. Om dit mogelijk te maken, wil het bestuur een netwerk uitbouwen om een ‘buurtgerichte zorg’ voor alle ouderen in De Panne te voorzien.

Onder de noemer ‘Dementievriendelijk De Panne’ wil het lokaal bestuur een aantal acties uitrollen, gericht op mensen met dementie, hun omgeving en (zorg)professionals. Hierbij ligt het accent op de mogelijkheden van de persoon met dementie, niet op de beperkingen. In samenwerking met enkele partners waaronder het wzc Sint-Bernardus, het Expertisecentrum Dementie en de Alzheimerliga zal het lokaal bestuur een infopunt oprichten in het woonzorgcentrum, waar mensen met hulpvragen bij professionals terechtkunnen. Via de Alzheimerliga is in De Panne ook al een Familiegroep De Panne actief. Het lokaal bestuur wil dit initiatief ondersteunen en verder bekend maken.

Vormingsmomenten

In de toekomst zal het lokaal bestuur voor eerstelijnsmedewerkers, onthaalmedewerkers enz. vormingsmomenten organiseren over het wat en hoe ermee om te gaan. Meer kennis over dementie maakt het mogelijk om openbare gebouwen en het openbaar domein ook dementievriendelijk(er) in te richten en activiteiten dementievriendelijke(er) te organiseren (naar analogie met de toegankelijkheidscheck voor personen met een beperking).

Op de vraag ‘wat is dementie’ is het antwoord niet zo eenduidig. Dementie is namelijk een groepering van aandoeningen waarbij meerdere stoornissen in het cognitief functioneren samen optreden. Die cognitieve functies zijn onder meer het geheugen, het leervermogen, het taalgebruik en het kunnen begrijpen en uitvoeren van complexe en dagelijkse handelingen. De ziekte komt voor in verschillende vormen zoals de ziekte van Alzheimer (circa 70 %), frontotemporale dementie (ziekte van Pick), vasculaire dementia, diffuse Lewy Body Disease, chorea van Huntington, de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, alcoholdementie (wel minder voorkomend) …

“We moeten indachtig zijn dat alsmaar meer mensen rechtstreeks of onrechtstreeks geconfronteerd worden met dementie. Sensibiliseren en ondersteunen is de boodschap om dit taboe de kop in te drukken”, aldus Michèle Vandermeeren, schepen van Welzijn.

De kans dat iemand ooit dementie krijgt, is 1 op 5. Ongeveer 202.000 Belgen hebben dementie, in Vlaanderen is dit naar schatting 141.246 personen. Dementie is voor de Wereldgezondheidsorganisatie prioriteit nummer één. Leeftijd is een belangrijkste risicofactor. In het Vlaamse Gewest zouden tegen 2025 meer dan 4.0O00 inwoners met jongdementie wonen. Vanaf 65 jaar bedraagt het aantal 10%, vanaf 80 jaar 20% en vanaf 90 jaar 40%.

Tussen de eerste symptomen en het melden ervan (bv. door de partner) zit 1 jaar. Pas 2 tot 3 jaar na de eerste symptomen stelt een huisarts de diagnose. 70 % van de mensen met dementie woont nog thuis. In 2020 telde De Panne 295 inwoners met dementie. Door de vergrijzing wordt verwacht dat dit aantal naar 2040 zal stijgen tot 491 inwoners.

The post De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Boerderij ’t Moereveld in Torhout is niet zomaar een hoeve: “Het best verkochte ijs? Zonder twijfel vanille!”

Een boerderij die in de zomer het gewone hoeveleven overstijgt? Daar is de Torhoutse IJsboerderij ’t Moereveld een schoolvoorbeeld van. Met, naast 120 melkkoeien en ook akkerbouw, 30 verschillende smaken zelfbereid ijs en een ruim ijssalon met terras. “De zaken lopen zó goed, dat ik de vraag naar ijs bijna niet kan volgen”, zegt ‘ijsboerin’ Cindy Vandevoorde.
The post

Lees meer »

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Let een beetje op elkaar, ik reken op u”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op "meer dan 5.000 dagen" als premier en overloopt daarbij de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren. Tegelijk heeft hij een boodschap voor zijn opvolger: "Samen sta je sterker dan alleen".

Lees meer »

Nu nog zonnig, maar vanavond slaat het weer om: felle onweersbuien op komst, grote hagelstenen en mogelijk tornado’s verwacht in grensstreek

Op dit moment schijnt het zonnetje nog, maar vanavond en vannacht trekken felle onweersbuien over delen van België. Het KMI waarschuwt met code oranje in het zuiden van het land. Ook in Vlaanderen houden we het niet overal droog, maar vooral in onze buurlanden dreigt het weer helemaal om te slaan. “Belgische toeristen die op weg zijn naar hun vakantiebestemming,

Lees meer »