Vzw Weg-Wijs helpt kwetsbare mensen in Zwevegem: “We brengen culturen samen”

Begin juli 2021 werd de vzw Weg-Wijs opgericht. “We willen mensen uit kansengroepen, met bijzondere aandacht voor kinderen en gezinnen, samen met een ‘wegwijzer’ (lees: vrijwilliger) op weg helpen, zeg maar wegwijs maken in een aantal belangrijke domeinen zoals taal, integratie, huisvesting… en hen zo begeleiden naar een actief burgerschap”, vertelt ons Marc Claeys.

Begin 2022 werd een gedeelde woning in de Ierlandlaan voor mensen met een beperking opgeleverd. De studio’s worden deels bevolkt door de mensen van de vzw Co-Living en anderzijds door mensen van de Groep Ubuntu. “Aanvankelijk ging de gemeente hier een gemeenschapsruimte inrichten, maar uiteindelijk werd een samenwerking aangegaan met onze vzw en werd de ruimte ingericht als buurthuis”, vult Dirk Desmet aan.

De vzw Weg-Wijs organiseert er drie halve dagen per week activiteiten. “Een van de projecten is ‘Taalwerk(t)’. “Op maandagnamiddag kan iedereen bij ons terecht om hun Nederlands te oefenen. Wekelijks ontvangen we zo’n 10 deelnemers. We zijn overtuigd dat taal verbindend werkt en bij een koffie of een thee brengen we verschillende nationaliteiten en culturen bijeen.”

Koffieklets

Men organiseert de eerste week van juli ook ‘TaalAvontuur’, een taalkamp voor anderstalige kinderen tussen 6 en 12 jaar. Dan wordt op een speelse manier kennis van het Nederlands bijgebracht en zorgt men voor de nodige animatie.

Elke donderdagnamiddag kunnen buurtbewoners in het buurthuis samenkomen voor een babbel of een kaartje te leggen. “Dit onder de noemer ‘Koffieklets’. Dan is trouwens ook de buurtwerker aanwezig”, aldus Claeys.

Nu lanceert men ook Digihoek. “Dit gebeurt in samenwerking met het Lokaal Bestuur. In onze Digihoek kan men gebruik maken van een computer en een printer. Tevens kan je opzoekingen doen op het internet, mails checken… Onze Digihoek is open op donderdagnamiddag van 14 tot 16.30 uur. We willen de openingsuren verder uitbreiden en zijn daarvoor nog op zoek naar een vrijwilliger”, besluit Dirk Desmet.

(GV)

The post Vzw Weg-Wijs helpt kwetsbare mensen in Zwevegem: “We brengen culturen samen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wimbledon hoopt op verschijning prinses Catherine, wel erg dure outfit voor student Christian

De organisatoren van Wimbledon hopen dat prinses Catherine over twee weken de trofeeën van het tennistornooi kan uitreiken aan de winnaars. Ze deden haar het aanzoek met een geruststellende boodschap. Catherine’s schoonbroer prins Harry is dan weer in de prijzen gevallen. Wat heeft hij gewonnen? En wat was er opmerkelijk aan de outfit van de Deense kroonprins Christian tijdens zijn

Lees meer »

Politie zet pro-Palestijnse studenten uit ULB-campus in Brussel

De politie is begonnen met de uitzetting van de pro-Palestijnse bezetters aan de Université Libre de Bruxelles (ULB). Rector Annemie Schaus had de bezetters gevraagd het gebouw te verlaten. Zij gaven geen gehoor aan de eis en bleven het gebouw B op campus Solbosch bezetten. De protesten aan de campus duren intussen al meer dan een maand.

Lees meer »

Gigantisch grote broer voor doorkijkkerkje van Borgloon in Hasselt: “We willen het hart van Herkenrode terugbrengen”

Het historische hart van de abdij van Herkenrode in Hasselt wordt weer opgebouwd. Architecten Arnout Van Vaerenbergh en Pieter-Jan Gijs, bekend van onder meer het doorkijkkerkje in Borgloon, doen hun werk nog eens over en komen met een groots ontwerp. Dat zal hopelijk niet alleen een kerk, maar ook andere verdwenen kloostergebouwen doen verschijnen in het landschap. Het project met

Lees meer »

Hooggerechtshof geeft Donald Trump deels gelijk over presidentiële immuniteit

Donald Trump kan slechts deels aanspraak maken op presidentiële immuniteit. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag bekendgemaakt. En dat oordeel kan een impact hebben op zijn vervolging voor de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Het Hof stuurt de zaak terug naar de lagere rechtbank die moet uitmaken welke zaken wel en welke niet berecht mogen worden.

Lees meer »

Tekenteam Tote is toe aan derde festivalzomer: “Willen ook graag de sfeer schetsen op huwelijken”

Mensen en festivalgangers vastleggen op papier, getekend door Pieter en Koen, dat is de insteek waarmee Tekenteam Tote deze zomer naar alle grote festivals gaat. “Festivals hebben doorgaans een dankbaar publiek”, klinkt het bij het duo.
The post Tekenteam Tote is toe aan derde festivalzomer: “Willen ook graag de sfeer schetsen op huwelijken” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vliegtuig met Assange aan boord geland op Amerikaans grondgebied

Het vliegtuig met aan boord WikiLeaks-oprichter Julian Assange is woensdag (plaatselijke tijd) geland op het eiland Saipan, dat deel uitmaakt van de Noordelijke Marianen. Die eilandengroep is Amerikaans grondgebied. Om 9 uur (1 uur Belgische tijd) moet Assange voor de rechter verschijnen om de deal met de Amerikaanse justitie te bekrachtigen.

Lees meer »

Autosalon vindt dan toch plaats in januari 2025

Na een jaar afwezigheid zal het Brusselse autosalon volgend jaar plaatsvinden in januari, de traditionele ‘salonmaand’. Door een verplaatsing van een ander evenement in Brussels Expo kan de 101e editie van de Brussels Motor Show alsnog van start gaan op 10 januari in plaats van 14 februari. Dat meldt organisator Febiac woensdag in een persbericht.

Lees meer »