Voormalig bankdirecteur (47) van BNP Paribas Fortis in Oostende die klanten 3 miljoen euro armer maakte, moet groot deel terugbetalen

Bijna 11 jaar na de arrestatie van bankdirecteur Yves B. (47) uit Jabbeke is er voor het hof van beroep in Gent een punt gezet achter de ophefmakende zaak. Gesterkt door zijn vlekkeloze reputatie overtuigde hij jarenlang rijke klanten om hun geld te beleggen bij zijn vriend en kompaan Michel D. Hij beloofde hen woekerwinsten, maar stak het geld in eigen zak en maakte grote sier in dure restaurants en bordelen. In totaal maakten ze zo’n 3 miljoen euro buit. Een groot deel van dat geld moeten ze nu terugbetalen.

Yves B. was sinds 1999 directeur bij BNP Paribas Fortis in Oostende. Hij verkreeg een reputatie als een gerespecteerde en charmante directeur en werd in 2010 zelfstandig kantoorhouder in het filiaal in Oudenburg. Zijn kantoor was één van de beste landelijke kantoren van BNP Paribas Fortis, maar achter de schermen bleef er van dat respect maar weinig overeind. In 2006 ging hij voor het eerst sjoemelen. Dat deed hij samen met zijn kompaan Michel D., klant bij hem en intussen een goede vriend.

Duurste flessen wijn

Zij sloten Eddy in hun handen, een laaggeschoolde rijke man met een alcoholprobleem, maar vooral met veel geld. Samen gingen ze regelmatig op uitstap. Van sterrenrestaurants, waar ze de duurste flessen wijn bestelden, ging het naar bordelen. Terwijl Yves en Michel zich amuseerden met de dames van plezier, betaalde Eddy de rekeningen.

Eind 2011 belde de bordeelhoudster naar Brigitte, de vrouw van Eddy. “Ze vertelde me dat mijn man gepluimd werd door Yves en Michel. Zo zijn we er uiteindelijk ook achter gekomen dat ze ons aan het bestelen waren. We hadden een blind vertrouwen in hen. Ze maakten ons wijs dat ons geld veilig belegd was en we kregen ook bijna elke maand 5.000 euro intresten. Dat was trouwens ons eigen geld of dat van andere gedupeerden.”

De neef van Eddy, een Nederlandse dokter, verloor op zijn beurt 1,3 miljoen euro. Een andere kennis 700.000 euro. Nog andere mensen zagen bedragen tussen 10 en 20.000 euro in rook opgaan. Toen alles aan het licht kwam, begon Michel D. met de terugbetaling aan de gedupeerden. Hij betaalt zo’n 25.000 euro per maand met de opbrengst van zijn nieuwe bedrijf, legde zijn raadsman Laurens van Puyenbroeck uit.

Zélf slachtoffer

In eerste aanleg verklaarde de bankdirecteur en zijn kompaan schuldig aan de feiten, maar een straf kregen ze niet. Wel moesten ze solidair en samen met BNP Paribas Fortis zo’n 2,7 miljoen euro terugbetalen aan de slachtoffers. Zowel Yves als BNP Paribas Fortis tekenden beroep aan. Yves B. waste zijn handen in onschuld en schoof de schuld af op Michel.

Volgens meester Stien Dijckmans en meester Luc Arnou, raadslieden van Yves, was hun cliënt een onrechtstreeks slachtoffer van de oplichtingspraktijken van Michel. Hij was zich niet bewust dat hij meewerkte met een fraudeur. Het hof van beroep in Gent ging niet mee in die redenering. In het arrest staat te lezen dat Yves omstandigheden creëerde waarin zijn vriend oplichtingen kon plegen. Bovendien was hij goed op de hoogte dat de gelden bij de zogezegd lucratieve beleggingen nooit belegd werden.

BNP Paribas Fortis tekende dan weer beroep aan omdat ze van mening waren dat ze niet aansprakelijk waren voor de feiten die door Yves gepleegd werden. Maar ook hier was het hof van mening dat dat wel het geval was. Er werden in het verleden al bezorgdheden geuit en een intern onderzoek gevoerd waaruit geconcludeerd werd dat Yves onprofessioneel en weinig kritisch handelde bij het bedienen van zijn vrienden. Er werd bepaald dat er extra waakzaamheid nodig was. Maar die kwam er dus niet, en dus kan de bank wel degelijk aansprakelijk gesteld worden.

Alcoholprobleem

Brigitte, de weduwe van Eddy, kreeg zoals bepaald in het arrest een schadevergoeding van 485.000 euro toegekend, te betalen door Yves én BNP Paribas Fortis. De bank probeerde dit nog tegen te gaan door te claimen dat Eddy en zijn vrouw niet tijdig en adequaat gehandeld hebben, maar het hof reageerde als volgt: De constructies waren vernuftig en complex en ging het inzicht van de laagopgeleide Eddy, die kampte met een alcoholprobleem, te boven. Bovendien vertrouwde hij zijn vrienden.

Aan de neef van Eddy werd reeds een bedrag van 1,2 miljoen euro betaald door BNP Paribas Fortis, maar daar bovenop komt nu nog eens een bedrag van 684.000 euro die betaald moeten worden door Yves, Michel en de vrouw (en zakenpartner) van Michel. Ten slotte dient dat laatste drietal het betaalde bedrag dat BNP Paribas Fortis overmaakte aan de neef van Eddy terug te betalen.

Advocaat Geert Lenssens, die de gedupeerde klanten bijstond, spreekt van een succes. Dit is een belangrijk precedent voor elke bankklant die te maken heeft met fraude, de bank is aansprakelijk ook al pleegde zij die fraude zelf niet.

The post Voormalig bankdirecteur (47) van BNP Paribas Fortis in Oostende die klanten 3 miljoen euro armer maakte, moet groot deel terugbetalen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Stadsfestival ‘Genk on Stage’ tikt dit jaar af op 115.000 bezoekers: “Joost Klein was hét hoogtepunt van deze editie”

Dit jaar zijn er 115.000 bezoekers naar Genk afgezakt voor het gratis stadsfestival ‘Genk on Stage’. Dat is 15 procent meer dan de vorige editie. Volgens burgemeester Wim Dries (CD&V) spreekt de formule van 2 grote en meerdere kleine podia in de stad veel mensen aan. "Met 13.000 toeschouwers was Joost Klein zonder twijfel het hoogtepunt van het weekend." Het

Lees meer »

Carl Devos scherp over fouten bij verkiezingen: “Dit is zeer slecht voor het vertrouwen in de politiek”

Dat bij de verkiezingen minstens 2.171 kiezers de verkeerde elektronische stembiljetten kregen, kan gevolgen hebben voor de zetelverdeling. Kan dat ook tot nieuwe verkiezingen leiden? Welke partijen weten zich benadeeld? En welke lessen vallen hieruit te trekken? Politicoloog Carl Devos (UGent) kent de antwoorden: “Dit zou tot grote ongerustheid moeten leiden.”

Lees meer »

Tekenteam Tote is toe aan derde festivalzomer: “Willen ook graag de sfeer schetsen op huwelijken”

Mensen en festivalgangers vastleggen op papier, getekend door Pieter en Koen, dat is de insteek waarmee Tekenteam Tote deze zomer naar alle grote festivals gaat. “Festivals hebben doorgaans een dankbaar publiek”, klinkt het bij het duo.
The post Tekenteam Tote is toe aan derde festivalzomer: “Willen ook graag de sfeer schetsen op huwelijken” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen uitslaande vlammen, maar daarom niet minder gevaarlijk: hoe gaan hulpdiensten tewerk bij brand als in Luikse woontoren?

Het waren spectaculaire beelden van hoe bewoners van de Luikse Kennedytoren maandagavond werden geëvacueerd met hoge brandweerladders en helikopters. Maar hoe pakken de hulpdiensten zo een brand in een torengebouw aan, welke middelen kunnen ze inzetten, en vooral: wat kan je als bewoner doen als je gevangen zit op de drieëntwintigste verdieping?

Lees meer »

Team Burgemeester Kortrijk lanceert negen jonge kandidaten voor gemeenteraadsverkiezingen

Vandaag heeft Team Burgemeester Stadslijst voor Kortrijk (TBSK) negen jonge kandidaten gepresenteerd voor de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober. Deze enthousiaste en diverse groep jongeren is vastberaden om de toekomst van Kortrijk vorm te geven door in gesprek te gaan met alle Kortrijkse jongeren. Hun ontmoetingsplek wordt ‘Bar Futur’ op de Vlasmarkt, die vanaf 28 juni elke vrijdag geopend zal zijn.<br

Lees meer »

Golf, dodelijke oneliners, maar vooral gênante vertoning voor president: dit moet u weten over het debat tussen Joe Biden en Donald Trump

Het debat tussen huidig president Joe Biden en zijn voorganger Donald Trump is donderdagnacht uitgedraaid op een nachtmerrie voor de Democraten. Een warrige Biden kon de Amerikaanse kiezers absoluut niet overtuigen dat hij in staat is om het zwaarste ambt ter wereld nog vier jaar uit te oefenen; een voor zijn doen beheerste Trump moest zijn tegenstander enkel zichzelf in

Lees meer »

Het loopt nog niet vlot voor Nike

17:35 De verwachtingen voor de jaarcijfers van de Amerikaanse sportartikelenreus Nike zijn niet hooggespannen, met een aandeel dat 12 procent onder het niveau van begin dit jaar staat en een verwachte omzet…

Lees meer »

Ouders komen in tranen aan op laatste schooldag na drama met verdronken jongen (7): “Iedereen is in shock”

Wat een feestelijke afsluiter moest worden van het schooljaar, werd bij basisschool Mikado in Borgerhout een dag van rouw. Bij een uitstap naar recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten verdronk donderdag een 7-jarige leerling. “Iedereen is in shock”, reageert gedelegeerd bestuurder Geert Van Kerckhoven. “Onze zorg gaat in de eerste plaats uit naar de ouders, de leerlingen en ook het schoolteam.”

Lees meer »

Politie ontdekt drugshandel van papa (29) nadat hond zoontje (1,5) tot bloedens toe had gebeten: vader krijgt 120 uur werkstraf

Nadat zijn hond hem en vooral zijn zoontje had toegetakeld, belde W.M. (29) uit Sint-Eloois-Winkel de hulpdiensten. Bij de huiszoeking vond de politie een grote hoeveelheid drugs. M. bleek een handel in cannabis te hebben opgezet. Hij krijgt daarvoor nu 120 uur werkstraf. Zijn leverancier werd veroordeeld tot veertien maanden met uitstel.
The post Politie ontdekt drugshandel van papa

Lees meer »

Staatssecretaris de Moor (CD&V) wil asielzoekers onderbrengen in hotels: “Geen extra plaatsen, maar overname contracten”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) wil dat de federale overheid asielzoekers gaat onderbrengen in hotels. Dat blijkt uit nota die Het Laatste Nieuws kon inkijken. Nu brengt het Brussels gewest al 650 mensen onder in hotelkamers, maar de contracten met die hotels lopen af. De Moor stelt voor dat de federale overheid ze overneemt.

Lees meer »

Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend euro aan renovatiemateriaal!”

Fantastisch nieuws uit vrije basisschool De Verrekijker in de Hoogstraat. De school heeft de wedstrijd Klushelden van Brico gewonnen, mag voor 10.000 euro aan werkmateriaal gaan kopen, en kan zo een verouderd paviljoen op de speelplaats renoveren. “Dit is een enorme meevaller”, zegt directeur Lynn Stekelorum.
The post Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend

Lees meer »

Duitse waaghals beschrijft levensgevaarlijke beklimming Antwerpse kathedraal: “Het lukte ons dankzij een fout van een werknemer”

“Ik heb geen kwade bedoelingen.” Dat zegt een van de kathedraalklimmers, een week nadat hun levensgevaarlijke tocht naar de top van de Antwerpse kathedraal viraal ging. In een uitgebreid gesprek met de Duitse waaghals vertelt hij over de voorbereidingen, het gevaar en hoe enkele fouten van werknemers hen hielpen om tot aan de piek te raken. “Ik had geluk dat

Lees meer »

Christina (45) opent bistro La Tyna in Roksem: “Thuisgevoel creëren”

Zaterdag 22 juni opende Cristina-Adriana Istrate (45) samen met haar vriend Tommy bistro La Tyna. “Ik hoop dat mijn klanten zich hier thuis voelen, want het sociale contact is heel belangrijk, zeker voor wie al ietsje ouder is”, vertelt Cristina, die door haar vrienden Tyna wordt genoemd.
The post Christina (45) opent bistro La Tyna in Roksem: “Thuisgevoel creëren”

Lees meer »

Liveblog formatie – Waalse regering “idealiter gevormd voor 16 juli”, wanneer Di Rupo naar Europa vertrekt

In Vlaanderen, Wallonië en Brussel zijn de onderhandelingen voor een nieuwe regering aan de gang. In Wallonië hoopt Les Engagés te landen voor 16 juli zodat geen interim-minister-president moet worden aangesteld. Ontslagnemend Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) legt dan de eed af in het Europees Parlement. Volg de formatie en het politieke nieuws op de voet in onze liveblog.

Lees meer »