Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5 kilometer met 23 kunstwerken op 14 locaties

Zaterdag ging de derde editie van de Triënnale Kortrijk van start. Die heeft als thema After Paradise: wat na het ‘paradijs’? Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck nodigen een twintigtal nationale en internationale kunstenaars uit om op veertien binnen- en buitenlocaties in het centrum van Kortrijk hedendaagse kunstinstallaties te installeren.

Waar de grote installatie ‘Trena’ van de Spaanse Laia Estruch op de Grote Markt ongetwijfeld de grootste blikvanger zal blijven, zijn er ook minder grote kunstwerken de moeite waard te bekijken.

Onder een stralende zon vielen er vele honderden wandelaars en toeschouwers te noteren op het 5 kilometer lange parcours van de Triënnale met 23 kunstwerken op 14 locaties. Twee van de locaties zijn de grote en kleine Gotische zalen van het historische stadhuis.

De Poolse Ma?gorzata Mirga-Tas stelt er patchwork ten toon onder de titel Herstories/wonderful women, een nieuw werk speciaal voor Kortrijk. Ma?gorzata is ook een activiste voor de Roma. “We zijn nomaden en maken twee procent van de Europese bevolking uit. Ik probeer die internationale identiteit in mijn werk te stoppen, vooral textiel, voornamelijk voor vrouwen”, zegt ze.

Ma?gorzata werkt daarom met een groep medewerkers onder wie haar eigen familieleden. “Ik koop vaak stoffen in tweedehandswinkels maar vraag mijn familie en vrienden ook oude dingen te doneren.”

Nieuw werk voor Kortrijk

Haar vaak enorme werken zijn vervaardigd van stukken felgekleurde stof met bonte patronen. “Ik selecteer eerst foto’s, vaak van bekende Roma figuren of beelden uit Roma-nederzettingen. Ik maak daar een collage van en breng die met carbonpapier in ruwe contouren op het textiel over. Dan knip ik die uit en dat wordt opgevuld met en bonte verzameling stoffen en teksten. Soms toon ik daarin de mensen die iets gedoneerd hebben.” Voor Kortrijk maakt ze nieuw werk waarbij zeven vrouwen centraal staan: Luna de Rosa, Carmen Gheorghe, Delia Grigore, Vera Lacková, Simonida Selimovi?, Selma Selman en Monika Szewczyk.

“Het zijn allemaal kunstenaars en/of activisten die zich inzetten voor de rechten van Roma-vrouwen. Ik ben blij dat het in het Kortrijkse stadhuis is. Ik weet uit de geschiedenis dat satdhuizen in de Middeleeuwen gedecoreerd werden met kostbaar textiel dat in Vlaanderen werd vervaardigd (glimlacht).”

Op 6, 7 en 8 september organiseert Triënnale Kortrijk samen met museum Texture een workshop met Ma?gorzata Mirga-Tas in het textielatelier in Texture. De kunstenares leert er de deelnemers schilderen met restjes stof rond verhalen die ze meedragen of willen delen.

The post Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5 kilometer met 23 kunstwerken op 14 locaties is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zo innig ging het eraan toe bij laatste draaidag Jacky Lafon bij ‘Familie’: “Verdrietig dat het weer gedaan is”

Waar ‘Familie’-fans al jaren voor staan te trappelen, gebeurt vanavond dan eindelijk. De langverwachte comeback van Jacky Lafon (77) wordt waarheid. Na bijna 10 jaar varen, meert het cruiseschip waar Rita Van den Bossche op werkt aan en ziet ze haar geliefde familie terug. Voor heel eventjes dan toch. Samen met Bart (Chris Van Tongelen) treedt ze aan. Reporter Jarne

Lees meer »

Brandweer evacueert bijna 40 mensen van attractie Bellewaerde

Brandweer Westhoek moest zaterdagavond met een zonaal klimteam uitrukken naar het Ieperse Bellewaerde Park. Daar was de attractie El Valador vastgelopen op een hoogte van tien meter. In totaal werden 37 mensen geëvacueerd.
The post Brandweer evacueert bijna 40 mensen van attractie Bellewaerde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Juf Katrien (61) gaat met welverdiend pensioen Prizma Heilige Familie Bosmolens: “Genoten van een laatste dag vol verrassingen”

Het schooljaar zit erop en dat was meteen ook het laatste van juf Katrien Mestdagh bij Prizma Heilige Familie Basisschool Bosmolens in Izegem. De kleuterjuf mag vanaf nu genieten van een welverdiend pensioen en daar kijkt ze heel erg naar uit.
The post Juf Katrien (61) gaat met welverdiend pensioen Prizma Heilige Familie Bosmolens: “Genoten van een laatste dag

Lees meer »

Daniele (78) overleefde dodelijke brand in Luiks flatgebouw niet: “Ze omschreef zichzelf als een jong meisje in een oud karkas”

Bij de brand in een Luiks appartementsgebouw vielen maandag twee dodelijk slachtoffers. Eén slachtoffer overleed woensdag in het ziekenhuis, de 78-jarige Daniele Vanpareren kwam maandag al ter plaatse om het leven. “Ze omschreef zichzelf als ‘een jong meisje in een oud karkas”, getuigt haar zoon bij ‘La Dernière Heure’.

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Witsel mee op trainingsveld daags voor clash met Frankrijk

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, momenteel wordt er getraind in het Team Base Camp in Freiberg, waarvan alleen het eerste kwartiertje niet gesloten is. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf Arena. Ondertussen denkt Frans bondscoach

Lees meer »

Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde”

Afgelopen weekend is de culturele duizendpoot Arnold Gheysen overleden. De geboren en getogen Winkelnaar, die twee jaar geleden nog de Cultuurprijs won, werd 88 jaar oud.
The post Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Zo goed zijn ze eigenlijk niet”: Van Gerwen ook na afstraffing niet onder de indruk van duo Huybrechts-Van den Bergh

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »