Tentoonstelling in Langemark katapulteert je terug naar Bakelandtstoet

Juni is in de aanloop van de Musical Bakelandt bezaaid met activiteiten en evenementen rond de legendarische struikrover. Van de Facebookactie ‘Waar is Ludovic?’ tot een expo over de tien Bakelandtstoeten. “Het is verrassend om jezelf terug te zien op foto’s van dertig à veertig jaar geleden”, zeggen samenstellers Luc Descamps en José Rondelez van het Bakelandtcomité.

De expo ‘Bakelandt is onze gemeente’ loopt nog tot en met zondag 7 juli in woonzorgcentrum De Boomgaard en is een samenwerking tussen het Bakelandtcomité, Zorgcampus Langemark-Poelkapelle en CO7. “Het was vooral de bedoeling om een terugblik te geven op de stoeten”, zegt Luc Descamps, die samen met José Rondelez instond voor de selectie van de foto’s en affiches. “En dus niet op alles wat het Bakelandtcomité ooit gedaan heeft. De stoeten vormen immers de basis voor de musical.”

De tentoonstelling neemt je mee naar de tijd van de tien stoeten die plaatsvonden tussen 1982 en 2002. “De foto’s en attributen komen allemaal uit ons eigen archief”, zegt José Rondelez. “Het is Gilbert Verkinderen die het meeste heeft verzameld. Daaruit hebben we geselecteerd. Het gaat niet alleen om foto’s, maar het is ook wel eens leuk om de affiches terug te zien. Ook de oude krantartikels over de Bakelandtstoeten stellen we tentoon. Het is plezant om te zien wat er in 1982 geschreven werd over de stoet.”

Boekentafel

Een favoriet kiezen tussen de vele foto’s en affiche is moeilijk voor Luc en José. “Het is vooral verrassend om jezelf terug te zien op de foto’s. Het zijn foto’s van 35 à 40 jaar terug en soms is het confronterend om jezelf in je jonge jaren bezig te zien”, vervolgt Luc. “Mensen die toen dertig of veertig jaar waren, zijn nu zeventig en tachtig jaar. Het is dan ook niet toevallig dat we de tentoonstelling in het woonzorgcentrum houden, want veel mensen die hier verblijven zullen ook wel nog de stoeten gekend hebben.”

Met de expo wordt de aftrap gegeven van een hele maand waarin Bakelandt in de kijker staat. Danny Jonckeere gaf onlangs een lezing over de historische figuur Bakelandt en in de bibliotheek is er in de maand juni een boekentafel met literatuur rond Bakelandt. Vanuit het dagcentrum is er op het einde van de maand nog een wandeling en op de Facebookpagina van het Bakelandtcomité kun je iedere donderdag gratis tickets winnen door mee te doen aan ‘Waar is Ludovicus?’. “Het is een drukke maand, maar alles verloopt prima. Vanaf afgelopen weekend zijn we begonnen met het opstellen van het decor in het Vijverpark, waar we zondag ook een standje bemanden tijdens het koffiefestival Koffie & Co.” Er zijn zeven voorstellingen op donderdag 4, vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juni van Musical Bakelandt.

Tickets: www.bakelandtvzw.be

The post Tentoonstelling in Langemark katapulteert je terug naar Bakelandtstoet is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Politicoloog Carl Devos: “Deze formatie is uiterst ongewoon: precies wat nodig is”

“De euforie over de formaties ruimt plaats voor realisme. Er zijn – momenteel – geen andere coalities mogelijk, dat wil niet zeggen dat ze daarom onmogelijk zijn”, schrijft politicoloog Carl Devos (UGent). Door de uiteenliggende standpunten van de betrokken partijen, blijkt de federale formatie allesbehalve een sinecure te zijn. Want hoe ongewoon is deze formatie nu juist? En wie is

Lees meer »

Paris Hilton getuigt binnenkort over pleegzorg voor Amerikaans parlement

Paris Hilton getuigt binnenkort voor een commissie van het Amerikaanse parlement over beleid voor kinderen in de pleegzorg. Dat meldt persbureau Reuters. De 43-jarige realityster vertelde eerder al over de tijd dat ze als tiener in een jeugdzorginstelling werd geplaatst. Daar kreeg ze naar eigen zeggen te maken met emotionele en fysieke mishandeling.

Lees meer »

Vrijwilliger van dierentuin moet zich verantwoorden voor zedenfeiten: “Stiekem meisjes achtervolgd met geslachtsdeel uit broek”

N.V.H. (35) uit Mol, vrijwilliger bij Pakawi Park in Olmen, moest zich in de rechtbank verantwoorden voor aantasting van de seksuele integriteit, voyeurisme en exhibitionisme. “Slachtoffers zijn ongewild getuige van zijn eigen seksuele handelingen”, klonk het bij procureur Hanne Hendrickx. Op de gsm van N.V.H. werd onder meer een filmpje van 28 minuten gevonden, waarin te zien is hoe hij

Lees meer »

Maggie duikt in het idyllische water bij Tenerife, maar wordt geconfronteerd met de harde realiteit: “Meer plastic dan vissen”

Maggie Seida dook tijdens een reis naar Tenerife in het “blauwe, glinsterende” water voor de kust van het Spaanse eiland, maar kwam zo in een heel wat mindere idyllische wereld terecht. de Amerikaanse mariene bioloog kon geen meter zwemmen zonder verstrikt te raken in weggegooid plastic en andere rommel. “Meer plastic dan vissen”, schrijft ze op Instagram.

Lees meer »