Sint-Jozefskerk De Ginste wordt zaal voor culturele optredens: “Ontwijding is niet aan de orde”

Na het artikel over de restauratie van de klokkentoren kregen we een uitnodiging van het kerkbestuur om de toekomstplannen van de Ginstekerk even toe te lichten. “De Ginstekerk is nog lang niet aan ontwijding toe. Er zijn nog wekelijks een zestigtal parochianen die de weekenddienst bijwonen en daarnaast vinden er ook nog veel plechtigheden plaats. Maar wij staan open voor een multifunctioneel gebruik van deze schitterende locatie als het opzet strookt met de ethische waarden van onze kerk”, aldus Dirk Vanparys.

“Als lid van monumentenwacht krijgen we één keer per jaar de inspectie voor monumenten over de vloer en zij maken nadien een rapport op. In hun laatste rapport was er sprake van betonrot in de toren en de ophanging van de klokken was niet meer in orde, want de houten ophangblokken zouden rot zijn. Een reparatie ter plekken is niet meer aan de orde en het zou voordeliger zijn de klokken eraf te halen en dan de nodige herstellingen door te voeren in een atelier.”

“Tegen ten laatste 1 september zouden de klokken kunnen geplaatst worden. De werken aan de kerktoren zouden uitgevoerd worden door de firma Monument uit Ingelmunster. Het hele dossier werd ook overgemaakt aan de Vlaamse overheid, gezien we voor deze werken een serieuze subsidie verwachten”, vervolgde Dirk Vanparys, die zich het dossier ter harte neemt.

Onderhoud

Het is zeker niet zo dat de Ginstekerk aan verwaarlozing toe is. “Op geregelde tijdstippen werden onderhoudswerken doorgevoerd. In 2012 werd de volledig elektrische installatie vernieuwd. In 2017 kwam er een sanitair blok voor de kerkgangers.”

“In 2018 kwam er een nieuw kruisbeeld en in 2020 werden nieuwe ramen en deuren geïnstalleerd en ook het bestaande tapijt werd vervangen. In 2022 werd de volledig kerk geschilderd. Volgens Dirk Vanparys is er een zeer geolied team dat zorg draagt voor de kerk..

Multifunctioneel

Of het kerkbestuur in tijden van slinkend kerkgebruik ook openstaat voor andere doeleinden? “Het centraal kerkbestuur is daarmee bezig, maar een ontwijding is zeker nog niet aan de orde. Ook wij zijn voorstander van een multifunctioneel gebruik van de kerk voor bepaalde activiteiten. Voor een fuif bijvoorbeeld is er geen plaats in de Ginstekerk. Een kooroptreden of een concert, lezingen en seminaries komen wel in aanmerking. Vergeet niet dat dit een schitterende zaal is met 400 stoelen.”

“Het is echt een goede locatie met een uitstekende verwarming.” Ten slotte was er nog een laatste item waar heel veel Ginstenaars niet echt tevreden over zijn. Toen de plaatselijke begraafplaats werd vernieuw, werd het bestaande grote kruis weggenomen omdat het naar verluidt vermolmd was. Er werd door de diaken Robert Lammertijn van de Ginste een prachtig nieuw kruis bijgehaald met de bedoeling dit kruis op het kerkhof te plaatsen.

Er kwam echter een njet van de gemeente zodat het mooie kruis dan maar achter de Ginstegrot werd geïnstalleerd. Gezien het kruis op een plaats staat waar niemand het ziet, willen de Ginstenaars dat kruis opnieuw op het kerkhof. Die zaak wordt ongetwijfeld vervolgd.

(JC)

The post Sint-Jozefskerk De Ginste wordt zaal voor culturele optredens: “Ontwijding is niet aan de orde” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gedrafte Ajay Mitchell wordt tweede Belg in NBA

Een tweede Belg in de NBA. Ajay Mitchell (22) werd in de draft als het nummer 38 gekozen door de New York Knicks, dat in ruil voor cash meteen een trade opzette met Oklahoma City Thunder. Bij die laatste ploeg zal hij samenspelen met onder meer Chet Holmgren en Shai Gilgeous-Alexander. Ook voor LeBron James komt een droom uit: hij

Lees meer »

Patrick Lefevere over Ronde-debuut van Remco Evenepoel: “Geel is geen must, maar naar de Tour trekken om ‘ne keer te proberen’? Dat is zever”

Remco Van Evenepoel (24) is klaar voor z’n allereerste Tour de France. “Sportief verwacht ik gensters”, klinkt het bij Soudal Quick-Step-baas Patrick Lefevere (69) in ‘Dag Allemaal’. Hoe hoog zijn de verwachtingen gespannen? Wat met de kritiek op Remco’s gewicht? En hoe lang wil Lefevere zelf nog doorgaan? “Dit is te hard werken.”

Lees meer »

Vijf redenen waarom Biden zichzelf totaal in de vernieling reed tijdens debat met Trump 

In de Democratische partij gaan alle alarmbellen af: hoe president Biden zich door het debat met voormalig president Donald Trump (Republikeinen) hakkelde was anderhalf uur lang aanleiding voor plaatsvervangende schaamte. Trump raaskalde en reeg de leugens aan elkaar, maar hij raaskalde goed. Misschien heeft Trump niet veel kiezers extra gewonnen in dit debat, maar Joe Biden heeft er ongetwijfeld massaal

Lees meer »

Stad zet Eendracht Aalst uit stadion en jeugdcomplex, exact 105 jaar na oprichting: “Zo leid je geen club, zo is voetbal geen feest”

De stad Aalst heeft de beheersovereenkomst met voetbalclub Eendracht Aalst voor zowel het jeugdcomplex Zandberg als het Pierre Cornelisstadion beëindigd. Dat besluit is met unanimiteit genomen door de Aalsterse gemeenteraad. “Nu alles wijst in de richting van degradatie, werken we aan een alternatief plan”, aldus burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) en schepen van Sport Matthias De Ridder (N-VA).

Lees meer »

EXCLUSIEF. Onze reporter keert terug naar Tenerife nu drie buren van Marc (71) en Laura (67) zijn opgepakt:“Ze voelde dat het die avond zou mislopen”

Was een gebrek aan geld het motief voor de moord? In het kustdorp Callao Salvaje op Tenerife twijfelen ze er niet aan: de drie verdachten – zij woonden op een boogscheut van elkaar – zaten financieel aan de grond. Het geld dachten ze bij Marc en Laura te vinden. Onze reporter trok opnieuw naar Tenerife en sprak er voor het

Lees meer »