Open tuinenweekend in Passendale: “De naam Vlinderdal is wel misleidend”

Wilfried Patteeuw (70) en Chantal Noppe (67) uit de Nieuwe Molenstraat 5 in Passendale stellen dit weekend hun tuin Vlinderdal open voor het publiek.

De tuin, aangelegd in 1986 naar een ontwerp van huisvriend-tuinarchitect Geert Bossaert en 35 are groot, is in de loop der jaren al flink uitgebreid en aangepast. De naam Vlinderdal doet onmiddellijk aan de mooie gevleugelde insecten denken, maar is wel misleidend. “

Toen we dit huis jaren geleden kochten, stonden er behalve enkele vlierstruiken geen bomen, struiken of planten”, verduidelijkt Wilfried. “In het plaatselijke dialect zeggen ze niet vlier, maar wel vlinder en ons huis is gelegen in een dal tussen twee klimmetjes, vandaar de naam.”

“Vlinderdal is een landelijke verzameltuin met moestuin, bosgedeelte, vijver, vaste plantentuin, wilde planten, kruidentuin, gazon, diverse hagen, zithoekjes en… loopgraven”, stelt Wilfried. “Met loopgraven bedoel ik wel mooi gestapeld hakhout uit mijn eigen bosje. Je krijgt echt de indruk van loopgraven maar dan bovengronds. De laatste vernieuwing aan de tuin is de ligusterhaag die gerooid werd en vervangen is door vaste planten.”

Veel leven

De taken om de tuin netjes te houden, worden mooi verdeeld. Zo staat Chantal in voor de moestuin en de vaste planten terwijl Wilfried zich focust op de bomen, wilde planten en vijvers. De twee vijvers bevatten heel wat leven. Er is de tuinvijver met goudvissen en waterjuffers en de grote vijver met salamanders, groene kikkers en posthoornslakken. Als een volleerd bioloog kent Wilfried alle planten uit zijn wildtuin.

“Wij zijn bijzonder tevreden met de vaststelling hoe ongelooflijk de dynamiek van de natuur is geweest. Toen wij hier kwamen wonen, was er geen sprake van natuur. Ik stak eikels, beuken- en hazelnoten, esdoornvruchten – de zogenaamde vliegertjes – in de grond, plantte kleine boompjes, struiken en wilde planten. Nu staan er al flink uitgegroeide bomen en de wilde planten groeiden ook sterk aan. Dit alles bracht ook heel wat dierlijk leven met zich mee: veel vogels die fluiten en nesten bouwen, vlinders, insecten, egels en padden. En de groei en de bloei van de vaste planten met onder andere de liaanroos in de berk”, zeggen Chantal en Wilfried.

Wie deze paradijselijke natuurpracht wil bewonderen, kan dat zaterdag en zondag tussen 10 en 18 uur. Je kan heerlijk kuieren langs de vele paden. Chantal zal tegelijkertijd ook letterkappen demonstreren en Wilfried zorgt voor de nodige uitleg. Leden van de Landelijke Gilde betalen 1 euro, niet-leden 2 euro. In die prijs is telkens een drankje inbegrepen.

(NV)

The post Open tuinenweekend in Passendale: “De naam Vlinderdal is wel misleidend” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kijk nu LIVE naar de oefenmatch Knokke-Club Brugge, exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge live bekijken. De landskampioen werkt vier oefenmatchen af, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang. Vandaag trappen we af met Knokke-Club Brugge. Die match kan u zo dadelijk hieronder live bekijken.

Lees meer »

WEERBERICHT. Van “zweten” vandaag naar “drukkend warm” morgen, dan passeert koufront dat ons weer koeler maakt. Het blijft wel droog en vrij zonnig

Opnieuw een warme, zonnige dag vandaag. En we knallen er nog een graadje bij. De temperaturen gaan tot 29, zelfs 30 graden. Wie de Rode Duivels op groot scherm gaat zien, zal misschien even hard zweten als Lukaku en co! “Geleidelijk zien we wel dat het slecht weer begint te worden rond de Alpen”, zegt weerman Frank Duboccage. “Dat zou

Lees meer »

Vrouw ‘bedelt’ bij tafeltje op terras van restaurant, 10 minuten later merkt Isolde (21) dat haar smartphone weg is

De Amsterdamse Isolde Stephens (21) zat midden juni gezellig te eten op het terras van een restaurant in het Londense Covent Garden, toen zij en haar nicht plots benaderd werden door een vrouw, een ‘bedelaarster’. Ze vroeg het Nederlandse duo om wat eten, maar slofte enkele seconden later alweer weg. “Ik stond er niet meer bij stil tot ik tien

Lees meer »

Helft Zwitsers ziet Eurovisiesongfestival daar niet zitten

Bijna de helft van de Zwitsers ziet het niet zitten dat hun land komend jaar het Eurovisie Songfestival organiseert. Dat blijkt volgens de krant ‘Blick’ uit een peiling onder 25.000 mensen. Zwitserland is komend jaar verantwoordelijk voor de organisatie, omdat het land dit jaar heeft gewonnen.

Lees meer »

Mark Rutte officieel benoemd tot nieuwe NAVO-baas

Uittredend Nederlands premier Mark Rutte is officieel benoemd als de volgende secretaris-generaal van de NAVO. De Nederlander volgt op 1 oktober Jens Stoltenberg op aan het hoofd van het westerse militaire bondgenootschap, laat de NAVO weten.

Lees meer »