Odette (69) en Paul (70) uit Poperinge nemen deel aan Open Tuinen: “We hadden nog nooit zoveel werk door de regen”

Er lijkt geen einde te komen aan de diepe stadstuin achter de rijwoning van Odette (69) en Paul (70) Vancayzeele in Poperinge. Ze zetten dit weekend andermaal hun romantische rozentuin open voor het publiek. “We hadden nog nooit zoveel werk door de regen, onze rozen liepen zelfs twee keer onder.”

De vele bloemen aan de voorgevel van Bruggestraat 78 verraden de groene vingers van Odette (69) en Paul (70) Vancayzeele. Het koppel wroette een leven lang op hun boerderij en landerijen bij het grensdorpje Abele en verhuisde tien jaar geleden naar deze rijwoning in de Poperingse binnenstad om er van hun pensioen te genieten. Een groot deel van hun vrije tijd kruipt in de diepe stadstuin achter hun woning.

Boekentuin

“Hoe diep de tuin is? Ik schat zo’n tachtig meter”, zegt Paul. “In totaal is hij ongeveer veertien are groot.” Het koppel haalt het maximum uit deze oppervlakte en verdeelde de tuin in verschillende thema’s met bijhorende decoratie. “Dit is onze boekentuin”, wijst Odette. “Alle beeldjes zitten tussen de planten te lezen of een boek vast te houden.” Wat verderop hangen houten hartjes in de lucht met geschreven namen. “Dat zijn onze zes kinderen en negentien kleinkinderen. Dat is geluk hebben, hé.”

Eigen kweek

Helemaal achteraan werden serres gebouwd met bonen, tomaten en andere groenten van eigen kweek. “Hier hebben we ook ons recyclagebedrijf met zes medewerkers, onze kippen.” Het koppel houdt ook een hond: Bobby-Lou, een beige labrador. Aan zijn hok hangt een pijl die wijst naar ‘de tijd van toen’ in het tuinhuis.

“Daar prijken onder meer een ouderwetse buizenstoof, naaimachine en portretten uit grootmoeders tijd. Overal in de tuin staan bankjes, zodat iedereen hier kan genieten van de natuur. Vandaar de naam: Het Stille Genot. Behalve onze hond en kippen hebben we nog onze katten Plumo, Floortje en Poeziewoezie. Oh ja, en nog 99 vissen in onze vijver.”

Rozen ondergelopen

Dit weekend neemt het koppel opnieuw deel aan Open Tuinen, een initiatief van de Landelijke Gilden in ons land. “Ook in onze streek zijn mooie tuinen te zien, zoals in het naburige dorp Haringe bij Luc Neuville en Frieda Buseyne. In onze tuin hadden we nog nooit zoveel voorbereidingswerk door de overvloedige regen van de voorbije maanden, onze rozen liepen zelfs twee keer onder. Het was er één grote zee. Talloze uren brengen we hier door. We hebben altijd graag in de grond gewerkt en dat zal zo blijven.”

Open Tuinen bij Odette en Paul, Bruggestraat 78, Poperinge. Inkom kost 2 euro, in de tuin krijgen bezoekers een gratis drankje.

(TP)

The post Odette (69) en Paul (70) uit Poperinge nemen deel aan Open Tuinen: “We hadden nog nooit zoveel werk door de regen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Medusa Outdoor viert 20 jaar elektronische muziek in Avelgem: “Winnen jaarlijks aan bekendheid”

In Avelgem valt er dit jaar een bijzonder jubileum te vieren op 21 juli tijdens het jaarlijkse festival van Medusa Outdoor in de Kasteelhoeve in Outrijve. Het is namelijk 20 jaar geleden dat de eerste editie van het festival georganiseerd werd.
The post Medusa Outdoor viert 20 jaar elektronische muziek in Avelgem: “Winnen jaarlijks aan bekendheid” appeared first on

Lees meer »

“Goed dat er een kader is, hopelijk wordt er nu ook gecontroleerd”: erkende fokkers blij met EU-minimumnormen voor fokken van honden en katten

Er komen eerst EU-brede minimumnormen voor het fokken en verhandelen van honden en katten. Vlaanderen heeft het EU-voorzitterschap aangegrepen om dierenwelzijn op de agenda te zetten en dat loont. Na maanden werk achter de schermen hebben is er een akkoord. Zo komen er voor het eerst onder andere duidelijke afspraken over chippen en een verbod op onder meer inteelt en

Lees meer »

Vrouw ‘bedelt’ bij tafeltje op terras van restaurant, 10 minuten later merkt Isolde (21) dat haar smartphone weg is

De Amsterdamse Isolde Stephens (21) zat midden juni gezellig te eten op het terras van een restaurant in het Londense Covent Garden, toen zij en haar nicht plots benaderd werden door een vrouw, een ‘bedelaarster’. Ze vroeg het Nederlandse duo om wat eten, maar slofte enkele seconden later alweer weg. “Ik stond er niet meer bij stil tot ik tien

Lees meer »

Politie Westkust arresteert twee mannen die wellicht negentien slachtoffers oplichtten met Makita-materiaal

Na een lang onderzoek heeft de politie Westkust deze week twee mannen gearresteerd in Laken en Sint-Gillis die ervan verdacht worden negentien slachtoffers te hebben opgelicht. Dat deden ze door zogezegd werkmateriaal van Makita te verkopen, maar na betaling leverden ze die nooit. Zo zouden ze in totaal 10.000 euro hebben buitgemaakt.
The post Politie Westkust arresteert twee mannen

Lees meer »