Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout?

In het verleden zat er vaak PFAS in blusschuim zonder dat iemand daar erg in had. Nu PFAS schadelijk blijkt te zijn en destijds bij sommige bluswerkzaamheden in de grond is gedrongen, rijst de vraag wie er voor die vervuiling verantwoordelijk is.

De zaak is in Torhout momenteel brandend actueel, want zowel de stad als de brandweerzone worden voor de rechter gedaagd om voor de kosten van de sanering van een perceel met PFAS op te draaien.

Voor de rechtbank

Het gaat om een brand van tien jaar geleden aan de Roeselaarseweg. Toen, op 1 juli 2014, werd de werkplaats van een carrosseriebedrijf door de vlammen vernield. De Torhoutse brandweer sloofde zich uit om het vuur te doven, maar deed dat, zoals gangbaar op dat moment, met blusschuim dat PFAS bevatte.

En die chemische stoffen zijn in de bodem gelekt, waardoor een sanering zich nu opdringt, zeker als de eigenaar de grond wil verkopen. Dus heeft de man zowel het stadsbestuur als de brandweerzone voor de rechtbank van eerste aanleg in Brugge gedaagd om hen te dwingen de kosten voor de sanering op te hoesten. Die kosten zouden weleens boven de 50.000 euro kunnen uitkomen, niet weinig dus.

Boze burgemeester

Burgemeester Kristof Audenaert is tevens voorzitter van de Hulpverleningszone 1. Hij is niet te spreken over de rechtszaak. “Onze brandweer heeft alle mogelijke moeite gedaan om de brand van het carrosseriebedrijf te blussen en voor die inspanningen krijgen we nu het deksel op de neus”, sneert hij.

“Als de rechter de eiser gelijk geeft, is dat een precedent dat grote gevolgen kan hebben. Er zijn in vervlogen jaren heel wat branden met dergelijk blusschuim bestreden, dus zullen er nog wel plaatsen zijn waar PFAS in de bodem is gesijpeld.”

“Ik bepleit een oplossing voor dit probleem vanuit de Vlaamse overheid. De gemeenten kunnen hiervoor toch niet opdraaien, omdat hun brandweerkorpsen pakweg tien jaar geleden met de toen bestaande middelen hun best hebben gedaan? Ik baal ervan.”

(JS)

The post Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Park in Ruiselede zomert twee maanden lang

Vorige maand opende burgemeester Greet De Roo (RKD) het Park voor de start van een zomer vol activiteiten. Er staat alleszins veel muziek geprogrammeerd.
The post Park in Ruiselede zomert twee maanden lang appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ook tweede concertdag Rammstein verliep vlot: “Het zomerseizoen in Oostende is officieel ingezet”

De politie van Oostende blikt zeer tevreden terug op twee Rammstein concerten dat ook vrijdag 47.500 bezoekers verwelkomde. Met kleine bijsturingen in de signalisatie, verliep het verkeer nog vlotter dan tijdens de eerste dag.
The post Ook tweede concertdag Rammstein verliep vlot: “Het zomerseizoen in Oostende is officieel ingezet” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Tedesco moet ophouden met te geloven in complottheorieën. Evenzeer met het aanhalen van bepaalde excuses”: onze chef voetbal hoopt dat bondscoach snel opnieuw zichzelf is

“Keep calm, mister Tedesco – and carry on.” Onze chef voetbal Niels Poissonnier hoopt dat de bondscoach van de Rode Duivels snel weer zichzelf is. “Plots ziet hij allerhande complotten en vijanden. EURO 2024 heeft zich meester gemaakt van Domenico Tedesco”, stelt hij. “Die 0-1 tegen Slovakije moet toch een grotere impact gehad hebben dan velen en hijzelf hebben gedacht.”

Lees meer »

Tuinarchitect Geert Merlevede opent droomtuin voor publiek in Vlamertinge

De Landelijke Gilden organiseren op zaterdag 29 juni, zondag 30 juni en zondag 1 september van 10 tot 18 uur weer hun Opentuindagen. In Vlamertinge stelt tuinarchitect Geert Merlevede onder de noemer Tussen tuin en landschap zijn eigen vijf hectare grote tuin open voor het publiek.
The post Tuinarchitect Geert Merlevede opent droomtuin voor publiek in Vlamertinge appeared first

Lees meer »

“Ik had diarree en legde daarom mijn GSM weg”: geen straf voor voyeur (35) die dames filmt in toiletten, wel vijf jaar burgerrechten kwijt

Een 35-jarige man uit Nieuwpoort die verschillende dames stiekem heeft gefilmd in toiletten op het strand van Nieuwpoort en Koksijde is schuldig bevonden door de rechter. De man krijgt evenwel geen straf, maar de gunst van de opschorting. Hij is wel voor 5 jaar zijn burgerrechten kwijt en moet één slachtoffer 1.000 euro schadevergoeding betalen. “Het was een bijzonder vies

Lees meer »

Goesting in de zomer op Kasteelpark De Lovie: “Ons zomerterras is een voorbeeld van inclusief sociaal ondernemen”

Het zomerterras op het kasteelpark De Lovie wordt opnieuw uitgebaat door Goeste, restaurant & ijssalon Poperinge, in samenwerking met personen ondersteund door De Lovie vzw. “Het is een prachtig voorbeeld van inclusief sociaal ondernemen. Je wordt verwend met lokaal en huisgemaakt lekkers.” Op zondag 30 juni is er van 11 tot 18 uur Goesting in de Zomer op het Kasteelpark

Lees meer »

Feest in ‘t Park: gratis mondiaal festival in Brugge

Op zaterdag 29 juni 2024 vanaf 14 uur tot middernacht wordt het Minnewaterpark een feestelijke plek met concerten, workshops, wereldkeuken, een wereldavonturenweide en Fair Trade.
The post Feest in ‘t Park: gratis mondiaal festival in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stad zet Eendracht Aalst uit stadion en jeugdcomplex: “Zo leid je geen club, zo is voetbal geen feest”

De stad Aalst heeft de beheersovereenkomst met voetbalclub Eendracht Aalst voor zowel het jeugdcomplex Zandberg als het Pierre Cornelisstadion beëindigd. Dat besluit is met unanimiteit genomen door de Aalsterse gemeenteraad. “Nu alles wijst in de richting van degradatie, werken we aan een alternatief plan”, aldus burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) en schepen van Sport Matthias De Ridder (N-VA).

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Mobiele camera en politiepatrouilles in Sportpark Kuurne leveren al meteen resultaten op en worden verdergezet

De afgelopen weken was het Sportpark in Kuurne, samen met de vele inwoners die er komen sporten, ontspannen en werken, heel regelmatig het slachtoffer van een kleine groep, vaak heel jonge, amokmakers. Zij bezondigden zich aan allerlei vormen van overlast en criminaliteit: vandalisme, graffiti, intimidatie, drugs, lawaai, sluikstorten, … De gemeente Kuurne en de politiezone Vlas stellen een nultolerantie in

Lees meer »

Een schuld van 3.000 miljard, een open drugsoorlog en aanstormende verkiezingen: staat een revolutie voor de deur in Frankrijk?

De Fransen moeten de komende twee weken een historische én verscheurende keuze maken. Na de nederlaag van Macron zijn politieke kamp bij de Europese verkiezingen, heeft de president nu nieuwe wetgevende verkiezingen uitgeschreven. Die zijn een soort roulette waarbij de verliezer op voorhand bekend is: Macron zelf. Wie de winnaar zal worden, moet nog blijken. Wat voorspellen de sociale problematieken

Lees meer »