Literatuurfestival KANTeLing in Veurne eert Guido Gezelle en Lucebert

Het is een traditie geworden: ook dit jaar strijkt op de eerste woensdag van juli het literatuurfestival KANTeLing neer in en rond Kasteel Beauvoorde. Twee literaire grootheden staan dit jaar centraal: Guido Gezelle en Lucebert, respectievelijk 125 jaar geleden gestorven en 100 jaar geleden geboren.

Auteurs, specialisten, muzikanten en acteurs brengen een eerbetoon aan deze literaire reuzen; virtuoze gitaararabesken zorgen voor muzikale verpozing.

Het wordt een boeiend, gevarieerd programma. Acteur Jeroen Perceval opent met een selectie gedichten van Lucebert en Gezelle. Misschien laat hij zijn rapper-alter ego ook even zien… Daarna delen dichters Ruth Lasters en Sofie Verdoodt hun leeservaringen: Ruth (her)las Gezelle en brengt verslag uit; Sofie doet hetzelfde met Lucebert, maar op haar eigen typerende manier. Myrddin, een telg van de familie De Cauter, betovert het publiek met zijn gitaarspel, geïnspireerd door de flamenco uit Andalusië.

Daarna is het de beurt aan de classici, dichters, vertalers en vrienden Piet Gerbrandy en Patrick Lateur. Vandaag ontpoppen ze zich vooral als kenners en liefhebbers van respectievelijk Lucebert en Gezelle, en ze brengen een kort statement over hun literaire held, waarna ze erover in gesprek gaan met hoogleraar Dirk De Geest.

Koen De Cauter sluit af met ‘Koen zingt Gezelle’. Samen met zijn zoon Myrddin en andere muzikanten brengt hij liederen op teksten van Gezelle. Dertig jaar geleden bracht Koen zijn eerste liederenalbum op teksten van Gezelle uit, samen met Dick Van der Harst. Dat was ’’t is Stille’. Acht jaar later – in 1999 – verscheen het tweede deel: ‘Terug’. Nu is deel drie uit, in samenwerking met zijn jongste zoon en gitaarvirtuoos Myrddin. In Beauvoorde verwennen ze het publiek met een uitgebreide bezetting.

Nadien biedt de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren – al even traditiegetrouw – een glas en een hapje aan in de tuin van het kasteel.

Praktisch: 3 juli – deuren om 13.30 uur – Kasteel Beauvoorde, Wulveringemstraat 10 – Wulveringem (Veurne) – programma 14 tot 16 uur – slotfeest tot 18 uur. Tickets in voorverkoop kosten 9 of 7 euro (voor leden VLAST en Herita, voor werkzoekenden, studenten, gepensioneerden, -26 en +65). Tickets aan de kassa 10 euro.

Tickets via www.eventbrite.be

The post Literatuurfestival KANTeLing in Veurne eert Guido Gezelle en Lucebert is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. Undercoverbeelden onthullen: artsen vragen cash geld voor ze aan operatie willen beginnen. “Anders verdien ik minder dan een loodgieter”

“Eén chirurg vroeg zelfs 3.000 euro.” Toen Noah een chirurg zocht voor een operatie voor zijn zoontje, stelde hij vast dat artsen cash geld vragen voor operaties. Dat blijkt een gangbare praktijk, zo blijkt uit onderzoek van de HLN-onderzoekscel. Wij gingen undercover op consultatie en zagen hoe artsen de grenzen van de wet aftasten: “Ik kan je een korting geven

Lees meer »

Nabestaanden boos na stopzetten onderzoek Bende van Nijvel: “Mij maak je niet wijs dat ze na al die jaren niets gevonden hebben”

Verschillende nabestaanden van slachtoffers van de Bende van Nijvel voelen zich in de steek gelaten nu het onderzoek officieel wordt afgesloten. Ze weigeren te geloven dat alles in het werk is gesteld om de daders te vinden. “Er zijn dingen doodgezwegen die het daglicht niet mochten zien”, zegt Ingrid Mulder, die haar zus verloor bij de aanslag op de Delhaize

Lees meer »

Voormalig ICT’er van Brugse AZ Sint-Jan naar rechter voor hacken computers vrouwelijke collega’s

Een 42-jarige man uit Zedelgem die lange tijd als ICT’er werkte in het Brugse AZ Sint-Jan moet voor de strafrechter verschijnen, onder andere omdat hij de computers van zijn vrouwelijke collega’s hackte ‘om leuke privéfoto’s’ te kunnen stelen, wat deze krant vorige week aan het licht bracht. Dat heeft de raadkamer in Veurne vandaag beslist. De man verschijnt wellicht in

Lees meer »

Onze dartswatcher blikt vooruit op de World Cup of Darts: “Er zijn maar weinig teams die elkaar zo goed kennen als de Belgian Arrows”

Dikke vrienden zijn ze momenteel niet, onze Belgian Arrows Dimitri Van den Bergh (29) en Kim Huybrechts (38). Maar dat hoeft ook niet, zolang het maar klikt op het podium zelf. En dat laatste doet het inmiddels al vele jaren. Niet in het minst tijdens de vorige World Cup, toen het geen haar scheelde of ze hadden Wales opzijgezet op

Lees meer »

David en Laurence openen opnieuw RoofTOPRestaurant Panorama op dakterras De Grote Post in Oostende: “De prachtige zonsondergangen delen we graag”

Het RoofTOPrestaurant Panorama op het dakterras van De Grote Post opent opnieuw de deuren op 28 juni. Vanop het terras krijg je een prachtig zicht over het Leopoldpark. Lokale producten en groenten spelen een hoofdrol in de kaart. Er wordt daarvoor samengewerkt met lokale handelaars uit de buurt.
The post David en Laurence openen opnieuw RoofTOPRestaurant Panorama op dakterras

Lees meer »

Wie wordt Wieltjesambassadeur 2024 in Menen: Emma, Aili of Laetitia?

Nayla Breyne was vorig jaar de allereerste Wieltjesambassadeur. De stad Menen gaat nu op zoek naar haar opvolger. Met Emma Foulon, Laetitia Laevens en Aili Deweerd dingen deze keer drie dames naar de genderneutrale eretitel van de stad.
The post Wie wordt Wieltjesambassadeur 2024 in Menen: Emma, Aili of Laetitia? appeared first on KW.be.

Lees meer »

AZ Sint-Lucas Brugge pakt uit met primeur voor Benelux: innovatieve techniek voor behandeling van prostaatvergroting

In het AZ Sint-Lucas Brugge heeft uroloog Pieter Uvin als eerste arts in de Benelux de innovatieve MiLEP-techniek toegepast voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting. Dokter Uvin maakt deel uit van de artsenassociatie Urologisch Centrum Noord West-Vlaanderen die in beide Brugse ziekenhuizen actief is (AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas). Deze nieuwe laserbehandeling bouwt voort op bestaande methodes, maar maakt gebruik

Lees meer »

KIJK. Nora Gharib toont nieuwe gewaagde haarkleur

Een week voor de zomervakantie echt van start gaat, heeft presentatrice en actrice Nora Gharib een nieuwe look. “Ik wil iets anders doen met mijn haar”, vertelt ze in een video op TikTok, waarna ze verschijnt met een wijnrode coupe. Op sociale media reageren BV-vrienden, zoals Laura Tesoro en Pommelien Thijs, laaiend enthousiast. “Stop, nu wil ik dit ook”, schrijft

Lees meer »