Kortrijkse balie, magistratuur en gerechtspersoneel nemen afscheid van Guido Casier (70): “Je was er altijd al, een echt boegbeeld”

Na een loopbaan van 40 jaar als parketmagistraat en rechter is door de Kortrijkse balie, magistratuur en gerechtelijk personeel op de laatste dag van het gerechtelijk jaar afscheid genomen van Guido Casier (70) uit Heule (Kortrijk). “Een boegbeeld”, klonk het unisono.

Alhoewel hij officieel pas eind juli met pensioen gaat, kozen de balie, magistratuur en personeel van het Kortrijkse gerechtsgebouw de laatste dag van het gerechtelijk jaar uit om Guido Casier in de bloemetjes te zetten. Van afdelingsvoorzitter en – procureur over stafhouder, griffiers, magistraten, advocaten tot bediende zakten ze na de zitting van de raadkamer af om symbolisch afscheid te nemen. Ook zijn familie was erbij.

Guido Casier startte in 1984 als parketmagistraat in Kortrijk en maakte in 1993 de overstap om rechter te worden. De voorbije 25 jaar functioneerde hij als voorzitter van de raadkamer in Kortrijk. Dat betekent dat hij in die periode in het gerechtelijk arrondissement Kortrijk over alle verdere aanhoudingen van gedetineerden besliste. Dat hij als boegbeeld en icoon werd omschreven tijdens de lofredes hoeft dan ook weinig verwondering.

“Een antiek stuk”, zo omschreef Guido Casier zichzelf met één van zijn gekende kwinkslagen. “Je was vooral ‘laagdravend’”, zo vond afdelingsprocureur Vincent Remy voor de gelegenheid een nieuw woord uit. “Stevig met de voeten op de grond toch snelheid ontwikkelen. We zullen je wijsheid en menselijkheid missen. Je behandelde iedereen op gelijke voet, gekruid met een vleugje humor. Je was ook een warme mens.” “Je had voor iedereen een luisterend oor, was begripvol en integer”, vervolledigde stafhouder Frederic Busschaert.

En toen moest het emomoment nog volgen toen de kleinkinderen arriveerden en zelfs ook een speech voor opa klaar hadden. “Je was op het einde zelfs even een Bekende Vlaming”, vond een kleindochter, verwijzend naar zijn gesmaakte optreden in het televisieprogramma ‘De rechtbank’.

“Het beroep van magistraat heb ik altijd fantastisch gevonden”, aldus Guido Casier. “Ik heb het geluk gehad altijd met goede collega’s en vooral griffiers te hebben mogen samenwerken.” Waarop nog tal van anekdotes uit zijn rijke loopbaan volgden. Een staande ovatie sloot het afscheidsmoment af.

(LSi)

The post Kortrijkse balie, magistratuur en gerechtspersoneel nemen afscheid van Guido Casier (70): “Je was er altijd al, een echt boegbeeld” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kan Vlaams Belang op 13 oktober het cordon laten sneuvelen? Tom Van Grieken trekt nu al met zijn troepen ten strijde

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »

Aantal verkeersdoden op onze wegen voor het eerst in 2 jaar gedaald

Voor het eerst in 2 jaar is het aantal verkeersongevallen, en daarbij ook het aantal gewonden en doden, gedaald op de Belgische wegen. In 2023 verloren 501 mensen het leven op onze wegen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. In Brussel en Vlaanderen zijn de verkeersongevallen gedaald met 9,5 procent en 2,2 procent. Wallonië

Lees meer »

Tegen de trend in blinken Mohammed (10) en Miel (10) uit op de Vlaamse toetsen: “Engels heeft hij zichzelf geleerd. Nu begint hij ook aan Frans”

Nu minder dan 3% van de Vlaamse kinderen een topscore haalde op de Vlaamse toetsen, vonden wij het hoog tijd om op zoek te gaan naar die zeldzaam geworden bollebozen. Wat maakt dat zij wel topprestaties neerzetten, tegen de trend in? “Mijn oudste dochter is slim en volgt Latijn. Maar Mohammed – dat is niet meer normaal.”

Lees meer »

Heeft Dimi Van Pamel zijn laatste koers gereden?

De kans is klein dat Dimi Van Pamel (19) nog een rugnummer opspeldt. De Tieltenaar, die rijdt voor Wielerteam Decock-Van Eyck-Van Mossel Devos-Capoen, deed dat vorige zaterdag in Zerkegem, maar kwam ten val. Door de opeenvolging van tegenslagen is het negentig procent zeker dat hij stopt met koersen.
The post Heeft Dimi Van Pamel zijn laatste koers gereden? appeared

Lees meer »