Koning van de Kasseien Sep Vanmarcke neemt afscheid van zijn supporters in café de Sportduif in Anzegem

Een jaar nadat de hemel op Sep Vanmarcke zijn kop viel, was hij nu klaar om afscheid te nemen van zijn supporters. Dat gebeurde in zijn supportersclub De Sportduif waar hij zijn trouwe fans trakteerde op een paar pintjes. Tegelijkertijd stelde hij ook zijn boek voor dat hij samen met Bahamontes’ hoofdredacteur Jonas Heyerick schreef: ‘Sep! Met hart en ziel’.

De diagnose: littekenweefsel op zijn hart met hartritmestoornissen als gevolg. Het gevolg: fin de carrière. Een douche die kouder was dan die van de catacomben in Roubaix.

Maar Sep Vanmarcke bleef niet bij de pakken zitten. Hij en Jonas stelden hun boek voor aan de hand van een gesprek ter plaatse, doorspekt met anekdotes en verhalen. Het boek laat zien dat hij meer is dan de renner die sneller over kasseien reed dan eender welke generatiegenoot.

Een carrière als een rittenkoers, met toppen zo hoog als Alpencols en jaren waarin hij als absolute topfavoriet aan de start stond van de grootste eendagskoersen op de kalender. Maar ook met diepe dalen en dat weten zijn wielerfans. “De moeilijkere aspecten van de voorbije jaren ga ik niet uit de weg”, aldus Anzegemnaar Sep Vanmarcke (35).

“Het boek geeft een eerlijke inkijk waarbij de lezer de indruk krijgt dat ik aan het vertellen ben, een lach en een traantje wegpinkend. Het was een mooie afsluiter”, vertelt Sep, die vader is van drie kinderen. “We hadden er bewust voor gekozen om er een luchtige en leuke avond van te maken. Iedereen was content.”

Geluksvogel

Bij de naam ‘Sep’ wordt er vaak aan de momenten van ‘net niet’ gedacht. Een zoveelste onzachte landing op het wegdek, ziek op het verkeerde moment, een leegloper bij het binnenrijden van de velodroom.

Sep laat het niet aan zijn hart komen. Sterker nog, hij telt zijn zegeningen die hij in die veertien jaar als profrenner bijeen reed. Wie jarenlang heeft mogen meestrijden op het hoogste niveau in de sport die hem bijzonder nauw aan het hart ligt, knappe overwinningen heeft behaald en bovendien zijn gevaarlijke kwaal kon laten detecteren zonder schade, is geen pech- maar een geluksvogel. Ook al was hij er nog niet klaar mee.

Leven buiten de koers

Het boek beschrijft hoe Sep niet langer in de voorposten van het peloton zit, maar voor het eerst plaats neemt in de volgwagen, nieuwsgierig naar de nieuwe wendingen die het leven voor hem in petto heeft. Hij ontdekt het leven buiten de koers, zonder die helemaal los te laten.

Ook professioneel zijn er opnieuw een aantal inspirerende en ambitieuze pistes. Zijn inspirerende keynotes voordrachten waarbij hij anderen een hart onder de riem steekt en vertelt over veerkracht op momenten dat het leven je uitdaagt, is er een van.

Verder is hij een gelukkige ploegleider bij de ploeg waar hij zelf voor reed en analist/co-commentator voor onder meer Sporza. Binnenkort kan je ook in zijn schitterend feestzaaltje in Kerkhove de belangrijke momenten van ’t leven vieren. “Ik ben blij dat ik er nog ben en er ook kan zijn voor mijn kinderen. Na een moeilijk jaar, waarbij ik van de ene op de andere minuut geen topsporter meer was, voelde ik me er wat verloren bijlopen. Maar ik leef nu weer volop en was er klaar voor om dat met mijn trouwe fans te delen en hen hierbij uitdrukkelijk te bedanken voor hun jarenlange steun. Santé. Op ’t leven!”

(GV)

The post Koning van de Kasseien Sep Vanmarcke neemt afscheid van zijn supporters in café de Sportduif in Anzegem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE. Extreemrechts Rassemblement National van jonge kandidaat-premier Jordan Bardella op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Zal premier van alle Fransen zijn”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond. Het gaat nog wel om schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de laatste ontwikkelingen.

Lees meer »

Luc Steeno begon in Kursaal Oostende zijn verjaardagsfeest met één lied van Will Tura én ook bijna op het einde zong hij nog één Tura-nummer

In Kursaal Oostende vierde Luc Steeno feest. Inderdaad, Luc werd net 60 jaar en in een organisatie van Blue Sky Concerts vierde hij deze verjaardag met heel wat aanwezigen in de mooie eventzaal van Kursaal Oostende. Luc stond niet alleen op het podium. Ook talrijke collega’s kwamen langs om één of twee liedjes te zingen.
The post Luc Steeno

Lees meer »

Mobiele camera en politiepatrouilles in Sportpark Kuurne leveren al meteen resultaten op en worden verdergezet

De afgelopen weken was het Sportpark in Kuurne, samen met de vele inwoners die er komen sporten, ontspannen en werken, heel regelmatig het slachtoffer van een kleine groep, vaak heel jonge, amokmakers. Zij bezondigden zich aan allerlei vormen van overlast en criminaliteit: vandalisme, graffiti, intimidatie, drugs, lawaai, sluikstorten, … De gemeente Kuurne en de politiezone Vlas stellen een nultolerantie in

Lees meer »

Familie moedigt Biden na debatdebacle aan om niet op te geven

De Amerikaanse president Joe Biden heeft na zijn moeizaam verlopen verkiezingsdebat met familie overlegd in Camp David. Hij trok zich met zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen terug in dat buitenverblijf, bericht The New York Times. De familie van Biden moedigt hem volgens bronnen van de krant aan om niet op te geven.

Lees meer »

EXCLUSIEF. 50 jaar huwelijk voor Jean-Marie Pfaff en Carmen: “Ik beloofde schoonmoeder 3 jaar te wachten, maar na 3 maanden waren we al zwanger”

“Zij was vijftien, ik achttien. Het was liefde op het eerste gezicht.” 50 jaar al staan Jean-Marie Pfaff (70) en Carmen Seth (68) aan elkaars zijde. In goede en kwade dagen, en ze maakten beiden mee. Wij spraken hen exclusief over hun ontmoeting in café De Snor, de voetbaljaren en de opvoeding van hun kroost . Ook praten ze openhartig

Lees meer »

Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen. Tót het vliegtuigje begon te tollen: “Haar vriend probeerde nog zacht te landen, maar het was te laat”

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »